
Șantierul la liceul și sala de sport din cartierul clujean Borhanci a început, luni, urmând ca lucrările să fie finalizate în 15 luni de zile. Prezent pe șantier la demararea lucrărilor, primarul Emil Boc a explicat că atât liceul cât și sala de sport fac parte din proiectul complex ”Dezvoltare infrastructură educațională (HUB educațional) și de sănătate (Unitate de Sănătate – Centru de excelență pentru protonoterapie), dezvoltare infrastructură sportivă (Bazin de înot, Bază sportivă) și Pădure-Parc.
Edilul a explicat că investiția va deservi populația din cartierul Borhanci astfel încât cei acre locuiesc aici să nu mai fie nevoiți să-și ducă copii la școală în altă parte a orașului.
„Liceul din Borhanci va avea o capacitate pentru a primi în clasă 360 de elevi, în 12 săli de clasă, va fi structurat pe parter și două etaje, va avea toate dotările specifice unei unități educaționale. Specificul acestui liceu este acela că imediat lângă va avea și o sală de sport-în jur de 1000 mp suprafața construită, gradene, cu posibilitatea de a se organiza competiții în această sală de sport și de a practica orice fel de sport pe care elevii vor dori. De asemenea, vom avea sala de sport, aici lângă liceu. Această infrastructură educațională face parte din hub-ul Borhanci. Azi începem construcția la liceul din Borhanci și la sala de sport, iar în săptămânile următoare vom începe, de asemenea, lucrările la creșă, grădiniță, școală gimnazială și liceu. Șantierul infrastructurii a început, respectiv aducerea utilităților. Drumul va avea două benzi, trotuare și pistă de bicicletă, și va deservi întreg cartierul pentru ca deservi întreg cartierul Borganci, astfel încât cei care locuiesc aici să nu mai fie nevoiți să meargă în altă parte a orașului cu copiii, ajutând și la decongestionarea traficului dar și la creșterea calității vieți”, a spus primarul.
Emil Boc a precizat că investiția se înscrie în strategia municipalității de a face mai întâi infrastructura și apoi de a dezvolta locuirea de calitate. „De aceea am acordat autorizații de construcții pentru cei care nu aduc trafic suplimentar, aici în Borhanci, iar după ce se finalizează infrastructura și conectivitatea cu centura, locuirea va putea merge mai departe pentru a avea viață de calitate în cartierul Borhanci. Ceea ce facem astăzi ține de viitorul Clujului pentru a asigura în continuare atractivitatea acestui oraș, pentru a da șansa tinerilor și celor care vor, să poată rămâne aici, în spații de calitate. Iar de data aceasta vorbim de infrastructura educațională’’, a declarat Emil Boc. Tot în zona hub-ului se va amenaja și un parc.
Finanțare din PNRR
La rândul său, viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că, luni, municipalitatea clujeană a fost anunțată că proiectul privind hub-ul educațional din Borhanci va beneficia de finanțare din PNRR.
„Este practic al doilea obiectiv la care începem lucrările, după bazinul din Borhanci. Face parte din strategia noastră de a face infastructură de calitate în fiecare cartier al orașului. Avem și o veste bună, acest proiect a fost depus pe finanțare pe PNRR, și în drum spre această locație, am primit vestea că avem 50 milioane lei aprobați prin PNRR iar acest proiect va intra în finanțare pe PNRR, deci vom avea 50 milioane lei în plus pentru alte obiective ale orașului”, a transmis Dan Tarcea.
Emil Boc a explicat că inițial investiția a fost prevăzută pe credit, însă prin includerea proiectului în PNRR o parte din cheltuieli vor fi degrevate de la bugetul local.
„Inițial aici era prevăzut să construim un cartier de locuințe, însă studiile geotehnice ne-au spus că ar trebui să invetsim cel puțin 200 de milioane de euro pentru a consolida dealul de aici pentru a face locuințe. Atunci am decis să facem infrastructura educațională”, a menționat primarul.
HUB-ul din Borhanci include: creșă cu 11 grupe a câte 9 copii; grădiniță 8 grupe a câte 20 copii; școală gimnazială formată din 3 corpuri de clădire și sală de sport; liceu cu laboratoare și sală de sport; bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 spectatori, cu zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ: un bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare; bază sportivă: agrement și terenuri sportive, activități recreative cu acces nelimitat: locuri de joacă pentru copii, zonă șah, zonă ping-pong, zona aparatelor fitness, zonă skate și zonă parkour, amfiteatru deschis cu gradene și un grup sanitar public; pădure-parc, pe o suprafață de peste 50 ha, care include traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic; infrastructură: străzi, trotuare și rețele edilitare.
Valoarea totală a investiției din cartierul Borhanci: 478.547.909,91 lei cu TVA (peste 96 mil. Euro).
C.P.