În urma cu câteva săptămâni Organizația Mondială a Sănătății a publicat un nou document care ne alertează asupra consumului de sare (sodiu). El se adaugă multor semnale care vin din lumea științifică, tot pe această temă. Mai este nevoie să spunem că este foarte importantă? Iată motivul pentru care, mă abat de la planificarea inițială referitoare la obezitate și voi selecta datele mai importante din raportul OMS (WHO:Sodium reduction, 7 february 2025).
*Sodiul este un micronutrient esențial pentru buna funcționare a corpului, unde are multiple funcții importante. Face parte din alimentația noastră zilnică sub formă de sare, adica clorura de sodiu, pe care o găsim în multe alimente. Sodiul este prezent și în monoglutamatul de sodiu – un ingredient frecvent folosit ca aditiv în alimentația casnică și mai ales în industria alimentară, unde este un component de bază al alimentelor ultraprocesate. Despre pericolul lor pentru sănătate, v-am atenționat de multe ori.
*Ceea ce trebuie reținut este că sarea (sodiul) participă la apetisantul gust al alimentelor și mâncării fiind prezent, de regulă pe mesele noastre. Din acest motiv se consumă în exces, ceea ce este un mare, foarte mare pericol pentru sănătate.
*Deși recomandarea pentru consumul de sare iodată la adulți este de 5g/zi (adică aproximativ 2 g de sodiu), în realitate el ajunge la aproximativ 10g/zi, ceea ce este foarte mult, cu efecte amenințătoare pentru sănătate. Astfel:
#Se estimează că 1.89 milioane decese pe an sunt corelate cu consumul exagerat de sare.
# Consumul crescut de sodiu (sare) este corelat cu hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, cancerul gastric, afectarea funcțiilor renale, cerebrale și, progresiv contribuie la apariția bolilor cronice netransmisibile.
* Limitarea consumului de sodiu (sare iodată) este o problemă majoră și prioritară a medicinii. În comunitățile unde s-a obținut acest control, beneficiile au fost foarte evidente.
* Metodele de reducere ale consumului de sare sunt:
# Evitarea alimentelor “sărate”; verificați conținutul în sare de pe eticheta de prezentare.
# Diminuarea folosirii sării la gătit.
# Scoateți sarea de la masă, adică solnița.
#Înlocuiți sarea cu ierburi, mirodenii, zeama de lămâie sau oțet balsamic.
#Renunțati la sosurile comerciale (dressinguri) și înlocuiți-le cu cele pregătite în casă, unde puteți controla conținutul de sare. (Atenție la bulion). Daca sunteți la restaurant, cereți să vi se aducă dressingul separat, apoi vă pregătiți singur salata, cu ingredientele din olivieră etc.
#Limitați consumul alimentelor ultraprocesate: cipsuri, mezeluri, produse de patiserie dar și alte alimente sărate: brânzeturi (telemeaua), măsline alune sărate, conservele de orice fel.
# Este și o excepție notabilă…..murăturile în saramură!! Deși sărate, se permite consumul lor moderat. Sunt bogate în probiotice și potasiu, ceea ce reduce efectul nociv al sodiului.
#O alta metodă de reducere a consumului de sare este substituirea clorurii de sodiu (sarea), cu clorura de potasiu dar gustul suferă modificări!
# Repetăm ceea ce am menționat de câteva ori până acum…pentru consum se recomandă NUMAI sare iodată.
Dacă acestea sunt metodele pentru reducerea consumului de sare (sodiu), trebuie să precizăm că se depun mari eforturi pentru limitarea conținutului de sodiu în alimente, în bucătăria restaurantelor și a tuturor localurilor de alimentație publică. Reducerea consumului de sare (sodiu) este o provocare majoră pentru alimentația sănătoasă. Acceptați provocarea și veți fi mari beneficiari.
Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu
Universitatea Iuliu Hațieganu
Rețeaua privată de sănătate Regina Maria
Articolul Atenție la consumul de sare apare prima dată în ziarulfaclia.ro.