Vă mai amintiți de a treia revoluție industrială? Totul a început practic în cea de-a doua jumătate a secolului XX și se întrepătrunde într-o oarecare măsură cu cea de-a patra, care se desfășoară chiar în zilele noastre. Și-au făcut apariția atunci produsele electronice, odată cu inventarea tranzistorilor și apoi a microprocesorului (1970) și, nu în ultimul rând, s-a dezvoltat industria de telecomunicații și industria de computere. A luat naștere o nouă eră a automatizării proceselor de producție și apariția roboților industriali.
De ce despre acest subiect acum, într-un editorial de cotidian? Fiindcă Statele Unite ale Americii sunt considerate câștigătoarele celei de-a treia revoluții industriale. SUA nu a fost singurul jucător important. Alte țări, precum Japonia, Coreea de Sud și Germania, au avut contribuții semnificative în automatizare, robotică și tehnologii de producție avansată. Cu toate acestea, influența globală și capacitatea SUA de a integra rapid tehnologiile în toate aspectele vieții le-au oferit un avantaj decisiv.
Rapid a apărut și termenul Big Tech America, folosit pentru a descrie cele mai mari și influente companii de tehnologie din Statele Unite. Aceste companii, care domină sectoarele digitale, economice și culturale la nivel global, au revoluționat modul în care oamenii interacționează cu tehnologia și au devenit actori cheie în domenii precum inteligența artificială, cloud computing, publicitate digitală, comerț electronic și social media.
Mulți afirmă că Uniunea Europeană este acum „prizoniera tehnologiei SUA”. Există o preocupare la Bruxelles, de vreo 20 de ani chiar, legată de dependența UE de companiile americane din sectorul tehnologic și lipsa unor alternative europene competitive la scară globală. Această situație este rezultatul mai multor factori economici, tehnologici și geopolitici. Deși UE face progrese în reducerea dependenței sale tehnologice, este încă departe de a concura cu SUA în sectoare-cheie.
Iar acum, prin contextualizare, ne întrebăm de ce Elon Musk este așa de influent la nivel european, chiar și pe segmentul politic? Fiindcă poate! El este unul dintre învingători! El reprezintă, împreună cu Jeff Bezos sau Mark Zuckerberg, feţele victoriei americane. Paradoxal, Elon Musk este născut în Africa de Sud, nu în Statele Unite, ceea ce face ca el să fie totuşi în imposibilitatea de a-i succede lui Donald Trump la Casă Albă în 2029.
Într-un context în care noul președinte american conduce SUA precum o companie, oamenii de afaceri prosperi, mai ales proveniți din segmentul tehnologiei, sunt stăpânii lumii. Ca și comparație, în secolul al XVI-lea, Spania a fost una dintre cele mai puternice și influente națiuni ale lumii, iar Armada spaniolă (Flota spaniolă) simboliza puterea sa navală și ambițiile imperiale. Acea perioadă a fost marcată de dominăția Spaniei asupra mărilor, de explorări geografice și de extinderea unui imperiu global. Big Tech este armada americana? Chiar dacă un arc peste timp de 500 de ani pare enorm, totuşi, această comparaţie îşi are sensul aici… Şi este doar începutul adevăratei ere Trump!
Dan LUCA
Articolul Armada americană apare prima dată în ziarulfaclia.ro.