Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă Someș au semnat contractul pentru alimentarea cu apă potabilă a zonei de munte a județului nostru.
În drumul său spre conferința de presă ținută la Mărișel în data de 12 decembrie, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, s-a oprit să vadă stadiul lucrărilor de finisare la noul podul de la Someșul cald ce asigură tranzitul spre Mărișel și drumul modernizat ce șerpuiește până la Fântânele.
La conferința de presă, la care au fost invitați să participe și beneficiarii acestui mare proiect investițional, adică primarii comunelor: Călățele, Vasile Tripon, Mănăstireni, Ionuț Condor, Beliș, Viorel Matiș, Măguri Răcătău, dar și primarii comunelor învecinate Gilău, Măguri Răcătău, Căpușu Mare și Mărișel, respectiv Gelu Topan, Alexandru Livescu, Gheorghe Iancu și Viorel Ghic, au vorbit președintele, Alin Tișe și directorul general al Companiei de Apă, Călin Neamțu.
Atât președintele CJC cât și directorul Companiei, au prezentat valoarea totală a acestei investiții, sursa finanțării, durata de execuție, obiectivele generale ale proiectului, dar și cele specifice, efectele benefice ale acestui proiect de care va beneficia 9500 de locuitori ai acestei zone montane, și chiar date tehnice din derularea acestei investiții.
Am reținut că sunt alocați 23.162.058,50 lei fără TVA, sumele provin din redevență și impozitul pe profit al CJC, componentă a fondului IID ( Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare), că durata de execuție este dimensionată pe 24 de luni și vizează lucrări pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă potabilă pe o lungime de 52 km, pe care se vor construi șapte stații de pompare și cinci rezervoare de înmagazinare apă. Media lungimilor pe o comună este de aproximativ 11 km.
Prin implementarea acestui proiect, în anul 2026, vor beneficia de apă suficientă, permanentă și de bună calitate comunele Călățele, Mănăstireni, Râșca, Beliș și Sâncraiu.
S-a menționat faptul că alimentarea cu energie electrică a rezervoarelor se va face cu ajutorul panourilor voltaice, iar stațiile de pompare vor fi alimentate cu energie din sistemul național.
Desigur, s-a insistat pe beneficiile acestui mult așteptat proiect de către locuitorii acestui mare areal montan, prin intermediul căruia crește gradul de acoperire a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, îmbunătățește structura de management a acestor servicii și, foarte important, îmbunătățește condițiile de trai, sănătatea publică și mediul înconjurător, în conformitate cu politicile Uniunii Europene în acest domeniu.
S-a insistat atât pe cele cinci etape ale implementării proiectului, dar și pe sistemul de canalizare cu inteligență alternativă, care va fi aplicată în funcție de geografia terenului.
În cadrul întâlnirii s-au oferit răspunsuri, punctuale, la problemele acestui domeniu al infrastructurii ridicate de primari și reprezentanții presei, iar președintele Alin Tișe a mulțumit presei și primarilor pentru buna colaborare, subliniind faptul că în acest an mulți primari au făcut treabă, nu politică, transmițând, lor și comunităților de aici sărbători fericite, sănătate și succese în finalizarea proiectelor în derulare.
Alin Tișe, a încheiat prin a invita presa să vadă segmentele de drumuri modernizate de la Călățele la Mănăstireni.
Dumitru VATAU