April 12, 2025

Membrii Comisiei pentru Infrastructură de Transport din cadrul PNL s-au reunit, vineri, la Cluj-Napoca pentru a analiza stadiul marilor proiecte de infrastructură din această zonă a Transilvaniei și a stabili care să fie prioritățile pentru a fi incluse în noul Program de Guvernare 2024-2028. La reuniune au luat parte Ionel Scrioșteanu, Adrian Foghiș, ambii secretari de stat la Ministerul Transporturilor, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, primarul Emil Boc și deputatul Radu Moisin.

În acest context, participanții și-au reafirmat angajamentul ferm referitor la dezvoltarea durabilă a infrastructurii de transport din zona Clujului și a Transilvaniei, arătând că acest obiectiv strategic este esențial pentru creșterea economică a regiunii și a țării.

Prezent la dezbatere, primarul Emil Boc a subliniat că o Românie puternică înseamnă regiuni puternice iar pentru asta infrastructura este esențială.

„E clar că România nu va putea să recupereze decalajele de dezvoltare din UE dacă nu va avea infrastructura la nivelul UE. Noi ca să recuperăm decalajele de dezvoltare trebuie să facem ceea ce ei au făcut în ultimii 30 de ani și de asemenea să vorbim și limba prezentă a tehnologiei verzi, a trenurilor cu hidrogen și a altor componente. Pentru asta vreau să subliniez că fără PNL Transilvania nu ar fi ceea ce este astăzi în materie de infrastructură. Fără PNL la guvernare, Clujul nu ar fi ceea ce este astăzi cu proiecte de 4,5 miliarde de euro. O Românie puternică este o Românie cu regiuni puternice, cu poli de dezvoltare puternici. Cluj, Timișoara, Constanța, Iași, Brașov, Suceava și alții. Dacă acești poli sunt puternici, România este puternică. Iar pentru asta infrastructura este esențială. De la infrastructura începe libertatea românilor să rămână acasă”, a transmis Emil Boc.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu a afirmat că noul Program de guvernare al PNL va ține cont la capitolul transporturi de principiul subsidiarității, explicând că se impune acest lucru deoarece foarte multe proiecte derulate până acum la nivel central nu se integrau cu viziunea locală. El a atras atenția, totodată, că România este mult rămasă în urmă la capitolul intermodalitate atât la transportul de marfă cât și la cel de călători. „Acest lucru scade competitivitatea tuturor sistemelor de transport”, a avertizat secretarul de stat .

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean a ținut să dea asigurări că proiectele de infrastructură ale Transilvaniei sunt priorități ale programului de guvernare al PNL și că partidul din care face parte va acționa pentru ca noi proiecte de infrastructură din județ, precum centura municipiilor Câmpia Turzii și Turda, dar și a orașului Huedin să fie cuprinse în programul de guvernare ca priorități și să fie finanțate. El a dezvăluit că vineri a vizitat șantierul tronsonului de autostradă A3 Nădășelu-Poarta Sălajului, unde 400 de muncitori cu 180 de mașini lucrează intens. Totodată, liberalul a amintit că Guvernul a alocat zilele trecute noi fonduri pentru Ministerul Transporturilor iar o parte dintre acestea vor ajunge la tronsoanele din Transilvania ale autostrăzii A3 pentru intensificarea lucrărilor.

Secretarul General al Guvernului a adus în discuție și proiectul de metrou de la Cluj-Napoca, dând asigurări că obiectivul are asigurată finanțarea „din toate punctele de vedere”.

Deputatul Radu Moisin a ținut să amintească faptul că problemele majore ale Clujului au fost rezolvate în perioada când în fruntea guvernului s-a aflat Emil Boc prin construirea autostrăzii Câmpia Turzii-Gilău, a centurii Vâlcele-Apahida și a centurii Bulevardul Muncii-Apahida.

Totodată, deputatul a subliniat că tot ce se întâmplă acum în materie de infrastructură vine ca urmare a deciziilor luate în 2020 de PNL când s-a știut să se pună în discuție la Comisia Europeană proiectele majore pentru a fi finanțate. „Clujul a atras în exercițiul financiar european 2014-2021 fonduri europene de 2,1 miliarde de euro”, a punctat Radu Moisin.

Parlamentarul a mai evidențiat faptul că PNL a reușit să salveze firmele de transport din România prin legea care exceptează de la impozitare diurnele pe care șoferii de camioane le primesc pentru deplasările externe. Demersul legislativ a fost făcut, potrivit lui Radu Moisin, după ce ANAF a dus între 2020-2021 o campanie de verificare a transportatorilor pentru a impozita cu 45 la sută diurnele, la care se aplicau și penalități considerabile. „În acest mod sectorul de transport românesc era falimentat. PNL însă a reușit să salveze firmele de transport prin promovarea acestei legi”, a comentat deputatul.

S.P.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *