November 26, 2024

Marți, în cadrul celei de XIV-a ediții Conferinței Business Days Events, desfășurată la Cluj Napoca, unul dintre imperativele abordate de participanți a vizat starea actuală a agriculturii românești. Participanții la eveniment au concluzionat că reconsiderarea acestui sector este urgentă și esențială, demers de care va depinde evoluția economiei românești. Mai mult, agricultura împreună cu industria alimentară pot deschide noi direcții de colaborare și dezvoltare pentru alte industrii.

Prezent la eveniment, Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii și unul din liderii Forța Dreptei, a declarat că printre problemele cu care se confruntă în prezent nu doar agricultura românească ci și cea a Uniunii Europeane aduc o tot mai mare îngrijorătoare în rândul fermierilor.

De pildă limitările pe care le-a impus Green Deal (Pactul Ecologic European – PEC care înseamnă mai puține pesticide, mai puține îngrășăminte, mai puține antibiotice) a făcut ca foarte mulți fermieri din România și alte țări europene să aibă probleme financiare severe, fapt ce a determinat ieșirea în stradă a acestora. „Uniunea Europeană, deci și România, nu reușesc să-și protejeze granițele în ceea ce privește pătrunderea a o serie de mărfuri provenite din țări care nu respectă exigențele impuse prin PEC. Această disfuncționalitate a avut drept consecințe pe de-o parte legate de imposibilitatea fermierilor din UE să-și vândă marfa, apoi, dacă o vând, aceasta să fie livrată la prețuri subevaluate, iar calitatea produselor venite din terțe țări să nu corespundă calitativ normelor europene. Deci fermierii s-au izbit de imposibilitatea de a-și vinde marfa, apoi de a o vinde la un preț rezonabil și de a se confrunta cu o concurență neloială. Prcatic acest lucru înseamnă distrugerea unor afaceri” – spune Adrian Oros.

Când un ou din Ucraina se vinde cu 6 bani, dumping se numește

În ceea ce privește particularitățile agriculturii din România, Adrian Oros precizează: „Avem de-a face cu o proastă gestionare a rezervelor de apă. Faptul că lipsește în totalitate o strategie de gestionare a riscurilor în agricultură, la care se adugă o lipsă acută a forței de muncă responsabilă și calificată, precum și fenomenul de îmbătrânire a mâinii de lucru din zona rurală și a fermierilor, toate acestea deci, grevează pe domeniul care ar trebui să dea României o forță economică de mare calibru în Europa și nu numai. Din păcate constatăm din partea guvernanților un abandon al zonelor rurale și al agriculturii, ca domeniu, în general. Constatăm o fraudare a subvențiilor și o piață neagră care în unele domenii precum legumicultura și pomicultura atinge 80 la sută” adaugă Oros.

În privința mărfurilor venite din Ucraina, fostul ministru al Agriculturii consideră că Europa nu reușește să-și protejeze Pactul Ecologic (PEC), cantitățile ajunse destabilizând piețele și generând conflicte între fermieri și autorități. Este adevărat că produsele europene sunt mai sănătoase dar și mai scumpe. „Când în fața cumpărătorului ajung produse similare din import, care nu ating parametrii calitativi și de siguranță, dar sunt mai ieftine, o masă importantă dintre cumpărători vor prefera aceaste produse. Or asta conduce la falimantarea fermierilor din Uniunea Europeană, deci și a celor din România. Avem exemple recente cu ouăle, cu cerealele și cu carnea din Ucraina. Importuri care au destabilizat piața românească și au adus mari prejudicii fermierilor români, care oricum nu au afaceri foarte consolidate. Practic, atunci când un ou din Ucraina ajunge să se vândă în România cu 6 (șase) bani, lucrul acesta dumping se numește. Iar statul român închide ochii.”, spune Adrian Oros.

Beniamin Pascu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *