April 7, 2025

Grupul ONCOS tinde să devină un potențial dezvoltator al unor importante sectoare din domeniul industriei alimentare. Nu știu dacă este  bine spus industrie alimentară, dar capacitățile fermelor, fabricilor și a abatorului recent redeschis la Iara, probează dimensiunile calitativ – productive ale tonelor de carne de pui, numeroasele sortimente de produse de panificație și a 54 specialități de mezeluri livrate zilnic magazinelor alimentare, cantinelor și unităților HORECA.

După ce a revitalizat fosta fabrică de mezeluri de la Bonțida, Grupul ONCOS, manageriat de ing. Vasile Onaca, a achiziționat și modernul abator de la Iara, care nu știm din ce motive intrase într-un con de umbră, dar care, din această primăvară, a reînceput abatorizarea bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și chiar a cailor.

Întrebat de ce a preluat acest abator de la poalele Apusenilor, ing. Vasile Onaca a dat un răspuns scurt și punctual: ,, Vrem să ajutăm , să sprijinim fermierii și crescătorii de animale din zona montană a Clujului, Albei, Bihorului și celelalte zone adiacente ca să-și crească efectivele de animale și să le valorifice corect, cinstit, la adevărata lor valoare, nu să le ofere samsarilor care profită după truda lor depusă zilnic în toate anotimpurile anului. Zootehnia este un sector important, cu foc continuu, indiferent că este căldură, frig, zăpadă sau ploi’’.

Aatorul modern prin construcție, compartimentare și dotare

Despre acest abator, care este singurul funcțional pentru toate speciile de animale din județul nostru, ne-a vorbit medicul veterinar Daniel Tampa, care este și șeful colectivului de aici care numără 14 angajați, unii cu vechime în acest domeniu profesional, alții școlarizați recent la locul de muncă.

Am reținut că abatorul este modern prin construcție, compartimentare și dotare, respectă cu strictețe regulamentele de funcționare impuse de UE și are toate avizele de funcționare ale DSVSA. Mediul ambiant în care se lucrează este de 12 grade Celsius, dispune de trei spații de refrigerare, unul de congelare și altul de congelare rapidă.

Nu se primesc la abatorizare decât animale cu cele două crotale obligatorii, cu certificatul medicului veterinar ce confirmă sănătatea animalelor, iar fiecărui animal I I se face un filmuleț ce rămâne în arhiva abatorului.

După asomare și sacrificare, animalele se ridică pe linia tehnologică. De reținut că tranșarea nu începe până nu sunt primite analizele de laborator.

De reținut este și faptul că la cântărirea cărnii participă și proprietarii animalelor, iar plata fermierilor și crescătorilor se face imediat, ne spune domnișoara Anca Bogdan, director comercial în cadrul Grupului ONCOS. Ea spune că abatorul a fost redeschis din respect față de lucrătorii din acest important sector și din dorința de a-i capacita să șe dezvolte pentru ca românii să nu mai mănânce carne și produse prelucrate din import.

Unitatea are angajat medic veterinar, regulile de igienă sunt draconice, cu filtre sanitare, patru echipamente de schimb pentru fiecare angajat, grupuri sociale bine dotate, chiar și mașinile cu care sunt transportate animalele trec obligatoriu prin dușul de dezinfectare.

Unitatea are laborator pentru trichină și un incinerator pentru toate deșeurile rezultate. Abatorul deja livrează carne pentru produse finite și carcasă, iar o bună parte din ea, obținută din ierburi și furaje crescute pe pământ românesc, ajunge și în cele peste 70 de magazine ONCOS din Cluj și județele limitrofe.

Dumitru VATAU

 

Articolul Abatorul modern din Iara este din nou funcțional apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *