April 18, 2025

Veste tristă pentru Huedin și toată zona din nord-vestul Munților Apuseni. Reputatul istoric Nicolae Șteiu, s-a stins din viață, miercuri, la vârsta de 89 de ani. Nicolae Șteiu s-a identificat atât cu școala pe care a slujit-o mai bine de patru decenii cât și cu istoriografia și studiile monografice în satele din această zonă a României. A fost o mare personalitate care a lăsat, discret, o moștenire benefică.

Nicolae Șteiu a avut o bogată activitate editorială, fiind autor sau coautor a 35 de volume.

Printre acestea se numără: “De sufletul Iancului”, “Protopopul Aurel Munteanu, erou şi martir al neamului”, “Ioan Teodor Stan – un mare patriot, luptător pentru cauza moţilor”,  “Mărişel-File de geografie, istorie şi folclor”, “Poieni, spaţiu, istorie şi spiritualitate”, “Beliş, vatră străbună”, “Fildurile. Frumuseţe, istorie şi artă populară”, “Bedeciu. Satul nostru de suflet”, “Morlaca. Satul de la poala Măgurii” , ”Huedinul şi împrejurimile lui. Geografie şi istorie locală”,  “Alunişu. Satul de sub Horaiţa Vlădesei”, „Natură și istorie”, „Sărbătorile în etnogeneza românilor”, „Splendoarea Gilăului”, Tranișu, Hodișu”. În acest an, istoricul a reușit să publice nu mai puțin de patru volume. Este vorba de „Avram Iancu”, „Sacrificiul între dăruire și trădare”, Sărbătorile în etnogeneza românească” și „Scurtă istorie a românilor”.

Născut la 5 decembrie 1935, sat Petreşti, com. Mintiu Gherlii, jud. Cluj

  • Studii liceale la Şcoala Pedagogică de Băieţi din Gherla (1949-1953)
  • Studii universitare de istorie la Facultatea de Istorie-Filologie a Universităţii „Victor Babeş” din Cluj (1953-1957).
  • Profesor de istorie (1957-1998) și director (1959-1965, 1968-1978) la Şcoala Medie Mixtă Huedin, devenită Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin, unde a parcurs toate gradele didactice, definitivat, gradul II şi gradul I (1971)
  • A organizat numeroase cercuri cu elevii, sesiuni de comunicări, și a îndrumat diverși elevi la olimpiadele județene și naționale de istorie. În perioada directoratului său a fost extinsă baza materială a liceului din Huedin, cu două corpuri de clădire, pe lângă şcoala veche şi în 1963 cu o nouă clădire, tip 16 săli de clasă şi laboratoare.
  • A organizat săpături arheologice la Cetatea Veche-Huedin (1961-1962) și la castrul roman de la Bologa (1964)
  • Istoric și pedagog, specializat în istoria României și a Transilvaniei, istoria Huedinului, istoria elitelor locale din zona Huedinului și a comunelor înconjurătoare, istoria revoluției pașoptiste în zona de nord a Munților Apuseni, autor al monografiilor mai multor localități transilvănene.
  • Cetăţean de onoare al localităţilor Huedin (2006), Mărişel (2000), Poieni (2008) şi Mănăstireni (2019)
  • I s-au acordat numeroase distincții, între care: „Diplomă de profesor evidențiat” (1969); „Certificate of Appreciation” (1996); diverse „Diplome de Excelenţă” din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, a Consiliului Judeţean Cluj, a Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu”, a Liceului Teoretic „Octavian Goga” din Huedin şi altele. În anul 2021 i s-a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni de către IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului Feleacului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în semn de apreciere pentru bogata activitate didactică și știițifică precum și pentru promovarea valorilor creștine.

    Cosmin PURIȘ

 

Articolul A plecat la Ceruri un mare dascăl și istoric apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *