Hub-ul naţional M100, dedicat neutralităţii climatice, a fost lansat, luni, la Cluj-Napoca, în prezenţa unor reprezentanţi ai Comisiei Europene, autorităţi naţionale şi regionale, reprezentanţi ai oraşelor, ai mediului academic, ONG-urilor şi ai comunităţilor urbane din România.
„Hub-ul naţional M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100) are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii „100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030″ de a facilita accesul la surse de finanţare din fonduri europene, destinate acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice şi de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale”, a arătat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
M100 are două obiective, anume sprijinirea celor trei oraşe româneşti selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava şi Bucureşti – sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziţia verde şi în identificarea surselor de finanţare pentru acestea, iar al doilea obiectiv vizează lansarea unei misiuni în oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte zece oraşe din România în drumul către neutralitate climatică.
„Intervenţia mea se referă la răspunsul la întrebarea ce se întâmplă dacă nu facem ce ne-am propus în Cluj, în România şi în Europa? Dacă nu facem nimic, e mai bine? Oamenii de Ştiinţă au atras atenţia din 1970 asupra faptului că dacă se continuă nivelul de consum al combustibililor fosili, vom avea probleme privind schimbările climatice. După 50 de ani le dăm dreptate, pentru că lucrurile au scăpat de sub control, deoarece am utilizat excesiv cărbunele, petrolul, gazul, am defrişat pădurile”, a spus Emil Boc în deschiderea evenimentului.
Coordonatorul Hub-ului M100 şi secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean, a spus că orice politică publică ce luptă împotriva schimbărilor climatice este benefică.
„Cu acest Hub M100 ne dorim să accelerăm tranziţia spre neutralitatea climatică în oraşe şi să finanţăm proiectele aferente. Vrem să aducem finanţare pentru proiecte concrete, iar misiunea să fie finanţată cu un miliard de euro până în 2030”, a precizat Ovidiu Cîmpean.
La rândul său, Patrick Child, director general adjunct al DG Mediu din cadrul Comisiei Europene, a spus că momentul este important pentru România şi Cluj-Napoca.
„Problema trebuie adresată la nivel european şi aveţi întregul suport al CE şi PE. Scopul este de a ajunge la neutralitatea climatică până în anul 2050. Cluj-Napoca este unul dintre oraşele care s-a remarcat în această luptă, a atins acest punct de hotar, iar acum împărtăşeşte experienţele pe care le-a avut, astfel că şi alte oraşe să vadă un model de bune practice. Acest hub, M100, va avea un rol important pentru transmiterea mesajului privind neutralitatea climatică”, a menţionat Patrick Child.