April 18, 2025

Un eveniment de mare rezonanță artistică și culturală s-a consumat în pitoreasca și îngrijita localitate Vălenii Șomcutei, la sfârșitul acestei prime săptămâni a lui octombrie. În prezența multor personalități din mediul universitar, cultural, arhitectural și artistic, îi amintim aici pe academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, pe prof. univ. dr. Vasile Muscă, prof. univ. dr. Negoiță Lăptoiu, prof. univ. dr. Sorin Vasilescu, prof. univ. dr. Simion Bolte, prof. univ. dr. Emil Luca, dr. Teodor Ardelean, directorul al Bibliotecii Județene ,, Petre Dulfu’’ din Baia Mare, actorul Dorel Vișan, primarul orașului Șomcuta, dl. Gheorghe Buda, președinta Uniunii Arhitecților din România, doamna Ileana Tureanu și jurnaliști. Spațiul rustic cumpărat și amenajat prin strădania cunoscutului arhitect clujean, cu rădăcini la Vălenii Șomcutei, Ionel Vitoc, a devenit o locație emblematică în această istorică zonă a Văii Chioarului.

Evenimentul a fost deschis de arhitectul Ionel Vitoc, care a prezentat șura și bucătăria de vară ce au fost transformate în spații frumoase și generoase pentru pictori, sculptori, scriitori, arhitecți, actori care vor dori să-și realizeze opere de creație în aceste spații, dar și spectacole cu diverse spectacole artistice.

Aici sunt spații deschise unde s-au și ținut tabere de creație cu participarea multor tineri pictori din țară, iar operele lor sunt donate pentru o expoziție permanentă în sălile casei dedicate acestui Centru de Creație, imobil format din patru camere, din care una este rezervată unei valoroase biblioteci ce cuprinde integrala N. Steinhardt, volume donate inclusiv de personalitățile prezente la acest unic eveniment al Maramureșului istoric.

De altfel, în această casă renovată arhitectul Ionel Vitoc a prezentat motivația deschiderii acestui Centru de Creație, mulțumind din suflet participanților, apoi a trăit emoțiile lucrării sale prin cuvântările și felicitările primite de la academicianul Ioan Aurel Pop, care a prezentat lucrurile frumoase făcute aici, în acest loc de basm. Apoi a vorbit de geneza formării poporului român ca popor al marii familii a latinității. În această splendidă oră de istorie a României Mari, președintele Academiei a vorbit pe larg de țara veche voievodală din care noi avem doar o treime. A subliniat rolul voievozilor și domnitorilor în aceste spații istorice, inclusiv Moldova și ținuturile care sunt bombardate azi de dronele rusești, însă mi-ar trebui mult spațiu să redau discursul dlui academician care a încheiat prin a felicita această unică inițiativă a dlui Ionel Vitoc, așa cum au făcut-o și ceilalți vorbitori: primarul Gheorghe Buda, dna Ileana Tureanu, președinta Uniunii Arhitecților din România, care a vorbit de reanimarea satului românesc, readus în cultura circuitului arhitectural. Domnul Ionel Vitoc are deschidere și dă valoare ideilor arhitecturale, este singurul model al inițiativei private de acest gen, promițând o tabără a arhitecților la Vălenii Șomcutei. Au mai luat cuvântul, între alții, dr. Teodor Ardelean, Vasile Muscă, Negoiță Lăptoiu, Sorin Vasilescu, Simion Bote, maestrul Dorel Vișan, care a recitat și o operă eminesciană, iar corul bărbătesc din localitate a prezentat un scurt program dedicat evenimentului. Un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul mitropolit Andrei Andreicuț a binecuvântat și oficiat slujba de sfințire a acestui obiectiv dedicat creației artistice, care se vrea și o școală a educării, dezvoltării și perfecționării continuii a vocațiilor artistice în această casă albastră ce pune în valoare culoarea vremurilor rostuite aici.

„Termenul «cultură» își are aceeași rădăcină cu termenul «cult». Și atunci, dacă cultul dumnezeiesc ne pune în legătură cu cerul, nădăjduim că și cultura ne pune în legătură cu Bunul Dumnezeu. E adevărat că și față de cult și față de cultură sunt destule reticențe, dar oamenii serioși le apreciază pe ambele. Atunci când e vorba de cultură, spune părintele Rafail Noica: «Cultura înseamnă ceea ce cultivi, dar bagă de seamă că ceea ce cultivi, aceea și devii».  Cine cultivă lucruri înălțătoare, frumoase, spirituale, de adâncă cultură, culege ceea ce și seamănă, cine se mulțumește cu o viață legată cu toate firele de viața aceasta trecătoare, aceea și devine”,  a spus Înaltpreasfinția Sa.

 

Dumitru VATAU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *