April 2, 2025

În acest an, „Ziua UBB” este marcată de două evenimente. Este vorba de „Un veac de sincronism” – manifestare organizată de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca împreună cu Academia Română și Dilema, luni, 4 noiembrie 2024, dedicată lui Eugen Lovinescu și efortului acestuia de sincronizare culturală a țării cu reperele relevante, informează UBB într-un comunicat de presă. În cadrul evenimentului vor avea loc mese rotunde și o dezbatere susținută de rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, și președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop. De asemenea, cu același prilej, studenții UBB organizează „UBB Festival”.

Ziua UBB” vine de la data – 3 noiembrie 1919 – în care profesorul Vasile Pârvan a susținut lecția inaugurală la Universitatea românească din Cluj, se arată în comunicat: „Regele Ferdinand I stabilește prin Decretul nr. 4090 din 12 septembrie 1919 că „Universitatea maghiară din Cluj se transformă pe ziua de 1 octombrie 1919 în Universitate românească”. Primul rector al Universității din Cluj a fost profesorul Sextil Pușcariu, iar lecția inaugurală – Datoria vieţii noastre – a fost prezentată la 3 noiembrie 1919, de către profesorul Vasile Pârvan”.

Potrivit aceluiași comunicat, după tradiția latină începută în 12 mai 1581 (sec. XVI) – 12 mai este o altă sărbătoare din seria „Ziua UBB” completată cu limba germană (sec. XVIII) și maghiară (sec. XIX), adăugarea în 1919 (sec. XX) a componentei românești în învățământul superior universitar clujean fiind un moment istoric, absolut necesar și așteptat, anticipat în Transilvania de cursurile în limba română din învățământul superior greco-catolic de la Blaj de la început de secol XIX.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin profilul multicultural-multilingvistic – cu trei limbi academice oficiale: română/maghiară/germană – și mottoul Tradiție și Excelență, onorează astăzi această istorie, fiind probabil cea mai complexă universitate europeană din punct de vedere multicultural-multilingvistic. Universitatea (românească) din Cluj va introduce în învățământul superior de limba română modelul humboldtian de universitate și diverse practici universitare internaționale, precum conferirea titlului de Doctor Honoris Causa (Regina Maria fiind între primii care au primit acest titlu). În octombrie 1927, Universitatea din Cluj va adopta oficial numele „Universitatea Regele Ferdinand I”, nume pe care îl va purta până în 1948, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) fiind astăzi succesorul academic și legal al Universității din Cluj/Universitatea Regele Ferdinand I.”, mai transmite comunicatul UBB.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *