November 26, 2024

Daca vrei sa inchiriezi o garsoniera sau un apartament in Cluj-Napoca te vei lovi de o realitate destul de dureroasa pentru buzunarul tau: preturile mari, poate prea mari. Dar nu e nimic anormal, preturile respecta piata din Cluj, cererea si oferta, extrem de dinamice si racordate perfect la ce se intampla in oras in materie de dezvoltare. Pentru chirii mai mici vei alege fie garsoniere, apartamente cu suprafete mai mici, fie zone aflate mai departe de centrul Clujului sau de oras. Preturile vor continua insa sa creasca si e acum incolo, asa ca nu te astepta la “chilipiruri” la inchiriere.

In materie de chirii si inchirieri Cluj-Napoca e cu siguranta in topul oraselor unde nu prea te poti apropia de garsoniere sau de apartamente de inchiriat fara cel putin 500 de euro in buzunar. Si asta pentru ca e cerere foarte mare de apartamente si garsoniere in Cluj, oferta de locuinte e limitata, mai vin si studentii si cei care au nevoie de chirie pe o perioada lunga de timp in Cluj, pentru ca lucreaza acolo sau au afaceri acolo.

A fost si o perioada mai proasta pentru tot ce inseamna chirii din Cluj cat a fost starea de urgenta si de alerta, cand toata lumea a lucrat mai mult de acasa de nevoie, toti angajatii au preferat sa se intoarca in orasele natale ca sa evite chiria. Dar acea perioada a fost depasita si lumea s-a reintors la munca de la birou, din sediul firmei, motiv de bucurie pentru proprietarii de apartamente, case, garsoniere de inchiriat. Si s-a vazut imediat si la capitolul preturi aceasta schimbare.

Fata de anul 2021, in Cluj chiriile au crescut si cu 6-10%, pe fondul cresterii taxelor si al cresterii cererii de chirii in oras. Cartierele Iris sau zona centrala, Gheorgheni, au inregistrat si cele mai mari cresteri de preturi la inchirieri, cu peste 6 procente, ai nevoie de cel putin 400 de euro ca sa speri ca ai o cazare intr-un apartament de doua camere cu suprafata modesta. Si cartierul Buna Ziua din Cluj este la fel de scump, pretul mediu aici la inchirierea de apartamente este peste 450 euro pe luna. Zona Mănăştur a cunoscut si ea o crestere in materie de chirii, s-a ajuns si la 350 euro chirie, Mărăşti are crestere de peste 1.4%, chiriile acolo sunt de 350 euro.

Daca vrei chirii mai mici mergi in Floresti, o comuna de langa Cluj, unde ai chirii de 250-300 euro pentru spatii ceva mai generoase, dar si in Cluj, in cartierul Dâmbul Rotund chiriile nu sar de 270-290 de euro. Chiriile in Grigorescu au scazut surprinzator cu peste 3% si au ajuns la 274 euro, iar in Zorilor cresterea de data asta a fost de peste 4.4%, ajungandu-se la chirie de 400 euro. In Plopilor chiriile depasesc lejer 400 de euro in medie in ultimul an de monitorizare a preturilor.

Cam acestea sunt chiriile si valorile lor in Cluj. Piata din Cluj e una foarte dinamica si reactioneaza imediat la cerere si oferta, la schimbarile economice, asa ca s-ar putea sa vedem si preturi mai mari din moment ce orasul se tot dezvolta in toate directiile posibile.

Dar de ce apar aceste diferente de preturi pe cartiere si pe zone din Cluj-Napoca la inchiriere? Sunt mai multe motive.

  • Diferenta de pozitionare-una este sa stai in centru sau intr-un cartier bun din Cluj, alta e sa stai la cativa kilometri de Cluj, in vreo comuna, zona mai indepartata. Oricum vei cheltui mai mult daca esti in afara orasului sau pe la ferie si ai job in centru pentru ca dai bani pe benzina, pe transport, dai bani si pe intretinerea masinii etc;
  • Confortul oferit-in general, chiriile de la periferie, din cartiere unde nu s-au facut prea multe investitii, cele din afara orasului nu ofera un confort la fel de bun precum cel dintr-un apartament nou din bloc nou care mai e si intr-un cartier central din Cluj-Napoca;
  • Cererea nu e la fel de mare in toate cartierele, zonele din Cluj-daca ai cerere mare ai si preturi mari la inchiriere. Dar cand lumea nu cauta cartierul in care ai garsoniere de inchiriat nu poti sa ai un pret foarte mare pentru ca nu vei castiga nimic si vei tot sta dupa chiriasii care nu mai apar, vei fi in pierdere;
  • Difera si blocurile in care sunt apartamentele, garsonierele-una este sa ai garsoniera in bloc din 1980 care mai are si probleme de structura, spatii mici si compartimentari prost facute, vecini care nu te respecta, alta e sa stai in bloc nou, cu vecini cam pe aceeasi linie cu tine, cu o compartimentare mult mai buna pentru mai mult spatiu la dispozitia ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *