Cluj-Napoca este un oras care ofera turistului o multime de puncte de atractie interesante, multe zone de vizitat cu povesti fascinante si un cadru perfect pentru vacanta si pentru relaxare. Daca nu ai fost niciodata in Cluj s-ar putea sa fii fascinat de cat de multe lucruri poti vedea in oras si cat de multe poti face in vacanta pe care ti-ai planificat-o acolo.
Ca sa nu ratezi nimic in Cluj-Napoca ar fi bine sa te documentezi inainte si sa iti faci o harta personala a obiectivelor turistice preferate, pe care e musai sa le vizitezi cand ajungi in Cluj.
Clujul e un oras mare, imprejurimile sale sunt foarte dezvoltate si atractiile turistice sunt de gasit la tot pasul. Plus ca in Cluj-Napoca turistul nu se va plictisi niciodata, asa ca e o escapada in Cluj ar fi o alegere perfecta daca nu vrei sa stai iarasi intre patru pereti, in fata unui televizor sau in fata ecranelor de la tablete, telefoane. Si ca sa nu pierzi nicio secunda cand ajungi, in sfarsit, in Cluj ti-am pregatit o lista cuprinzatoare de obiective turistice emblematice pentru Cluj. Poti alege sa le vizitezi pe toate sau poti opta pentru vizitarea lor pe rand, in mai multe perioade, etape ale vacantei tale. E alegerea ta, dar e foarte important sa le bifezi pe toate pentru ca merita atentia ta cu siguranta.
Cele doua piete emblematice ale Clujului, Piata Muzeului si Piata Unirii. Daca esti in cautarea unei zone deosebite din Cluj, unde sa te poti plimba, sa admiri arhitectura si sa ai si cele mai faine poze de vacanta Pietele Muzeului si Unirii sunt locul potrivit pentru un inceput de aventura altfel in Cluj. Piata Muzeului are o vechime foarte mare, e cea mai veche piata a Clujului, ai o multime de cladiri cu arhitectura gotica foarte bine pastrata si cu o arhitectura baroca aproape intacta, dar si situri arheologice romane. Este o zona pietonala care te va incanta. Ai obiective turistice multe de vizitat, de la Biserica Franciscana la Obeliscul Carolina sau Casa Matia Corvin, Muzeul National de Istoria a Transilvaniei.
Cealalta piata, Piata Unitrii, are si ea ansambluri arhitectinice ce reflecta stilul gotic, neo-baroc si baroc tipic Transilvaniei. Poti vizita Biserica Romano Catolica, Muzeul Farmaciei sau Muzeul de Arta, Strada in oglinda, palatele nobiliare.
Gradina Botanica din Cluj-Napoca si Cetatuia. Este Muzeu National, a fost printre primele gradini complexe, foarte mari, din sud-estul Europei. Cele 14 hectare sunt pline de „viata”, intalnesti de la gradina japoneza la cea romana, sere cu diverse plante exotice si o multime de flori si specii pe care nu le vezi decat in filme. Ai ce face cateva ore bune in Gradina Botanica, inveti multe lucruri despre flora si ai timp sa te relaxezi si sa iti incarci bateriile.
Cetatuia este un parc foarte interesant, destul de mic, aflat la o altitudine considerabila, 405 m. Nu iti va lua mult timp sa ii descoperi secretele, plimbarea iti va da impresia de intrare in alta lume si te va ajuta sa te relaxezi si mai mult daca nu ai facut-o deja in Gradina Botanica din Cluj-Napoca.
Turnul Croitorilor si Zidurile Cetatii, strada Potaissa. Pe vremuri, Clujul avea zid de aparare, iar din acest zid face parte si Turnul Croitorilor. Turnul e aproape intact, sa pastrat foarte bine, asa ca ai sansa sa vezi cu ochii tai cat de bine erau construite lucrurile in trecut. Nu ai cum sa nu remarci cand esti acolo statuia lui Baba Novac, celebrul general al lui Mihai Viteazul, tras in teapa prin 1601 dupa care corpul sau a fost expus langa bastion…
Zidurile Cetatii, strada Potaissa, Cetatea Mare datand din Evul Mediu sunt alt obiectiv pe care nu trebuie sa il ratezi. Daca ai noroc prinzi si Festivalul Zilelor Maghiare, unde ai si Strada Vinului la dispozitie, strazile de langa zidurile cetatii, locul ideal pentru degustari de vin de cea mai buna calitate.
Padurea Hoia-Baciu si Salina Turda. Am lasat pentru final cele mai interesante obiective turistice din Cluj-Napoca, Padurea Hoia-Baciu si Salina Turda. Padurea Hoia-Baciu este la marginea Clujului si trebuie vizitata neaparat. Vei vedea acolo arbori ciudati, contorsionati, o multime de tulpini impletite, o piana unde nu vezi nimic crescut, vei afla si detalii despre legendele locului si despre celebrul cioban de la care si-a luat numele si care ar fi pierdut aici 200 de oi. Poiana Rotunda iti va da ceva fiori cand vei descoperi ca e un loc atat de sterp incat parca ti se urca parul pe tine.
Salina Turda a trecut prin multe momente de-a lungul istoriei sale. A fost adapost antiaerian in Al Doilea Razboi Mondial, a fost si depozit de branzeturi prin anii 1950 si dupa aceasta perioada, iar din 1992 e deschisa non-stop pentru public. Din ianuarie 2010 a devenit un obiectiv turistic modern dupa ce a trecut prin modernizari si reamenajari capitale. Merita vizitata daca vrei sa ai o experienta interesanta si sa vezi ceva ce nu vei mai avea ocazia sa vezi poate niciodata.