
Tesaturile sunt, prin structura si compozitie, un excelent material pentru absorbtie acustica. Insa de curand inginerii de la MIT au reusit sa realizeze o tesatura care se comporta ca un microfon foarte sensibil si pastreaza totusi calitatile initiale ale tesaturii, se poate spala, calca. Descoperirea lor ar putea insemna o mica revolutie in domenii multiple, dar mai ales o noua directie si o noua perspectiva in privinta materialelor moderne si tesaturilor viitorului…
Le avem pe noi, langa noi, in jurul nostru. Tesaturile si materialele fac parte din viata noastra si ne ajuta sa avem o viata mai comoda si mai buna, o viata normala. Doar ca nu toate tesaturile viitorului vor fi atat de banale si de simple…
Se stie deja ca la MIT se intampla lucruri unice, fascinante care au potential sa aduca schimbari in cele mai neasteptate domenii de activitate. Insa ceea ce s-a reusit de curand la MIT depaseste orice imaginatie si poate fi pus oricand intr-un film S.F. Ingineri cu experienta vasta au creat o tesatura acustica, tesuta cu o fibra speciala dintr-un material piezoelectric care produce semnale electrice cand apare deformarea mecanica sau indoirea. Firele Twaron si cele de bumbac au o orientare intr-un unghi atent ales, reusind sa mimeze constructia membranei timpanului uman. Se convertesc unde sonore cu frecvente joase, aproape imperceptibile in vibratii mecanice joase. Asa materialul, tesatura devine un microfon extrem de sensibil care detecteaza semnale sonore slabe, vorbire uman, atat de joase incat ating 10-7 atm.
Nu e o noutate din perspectiva tesaturilor care au ajuns sa faca niste lucruri greu de imaginat acum 10-20 de ani. Sunt deja tesaturi care stocheaza energice, care comunica, care se incalzesc, care se racesc, care pot afisa diverse mesaje, care pot stoca si procesa informatii digitale.
Cu astfel de materiale se poate media comunicarea acustica, se pot colecta date legate de sanatatea corporala prin intermediul acusticii. Tesatura noua la care s-a lucrat o perioada buna este moale, durabila, confortabila, detecteaza sunetele foarte bine. Undele sonore sunt covertite in vibratii foarte usor, la orice fel de indoire, curbare tesatura va produce un output electric. Au fost adaugate si niste substante, ingrediente care incurajeaza vibratiile si le sustin dupa transformarea undelor sonore captate.
Ca sa testeze sensibilitatea captarii undelor sonore, materialul a fost suspendat de un material special, mylar, o forma de rasina poliester. Vibratia a fost masurata cu un laser de mare precizie, asta in timp ce in apropiere, la un difuzor puternic, erau redate sunete suficient de puternice cat sa produca vibratia dorita. Tesatura a vibrat cum s-au asteptat inginerii si a generat curent electric proportional cu sunetul redat in difuzoare, cu puterea sa.
S-au inclus in aceasta tesatura si alte fibre, fire pentru a putea fi spalata usor, drapata. Tesatura a mai fost testata si atunci cand se aplauda aproape de ea din diverse unghiuri. La o distanta de trei metri s-a detectat si unghiul din care venea sunetul, o calitate remarcabila a tesaturii noi.
Fibrele din tesatura pot detecta in mod corect si cu acuratete si bataile inimii, ritmul cardiac, asa ca se va putea folosi si in medicina pentru a sti cand apar probleme cardiace. Si mamicile insarcinate pot sa foloseasca pe viitor astfel de tesaturi ca sa fie mereu la curent cu ritmul cardiac fetal.
Se poate obtine si reversul, adica fibra sa fie un difuzor, nu un microfon sensibil. S-a inregistrat voce umana, cuvinte vorbite si apoi s-a aplicat fibrelor din tesatura sub forma unei tensiuni aplicate. Fibra a convertit semnalele electrice in vibratii usor de auzit, iar o a doua fibra a putut sa le detecteze.
Tesatura poate fi integrata usor in constructia unei navete spatiale pentru a asculta praful cosmic acumulat sau poate fi integrata in structura unei cladiri ca sa detectezi rapid fisurile si problemele materialelor si cele ale constructiei, crapaturi periculoase, zone unde materialul a cedat. Se va putea face chiar si o plasa smart pentru monitorizarea pestilor din oceane.
Practic, odata ce vom avea la dispozitie noua tesatura vom putea experimenta cu ea si vom avea cele mai bune si mai interesante aplicatii, care, desi vor parea din filme S.F., ne vor fi foarte utile si vor fi o banalitate atunci. Ramane de vazut cat de eficient va fi acest material sau aceasta tesatura si daca va putea fi folosita si in realitate ca in testele facute de catre inginerii care au realizat-o. Un lucru e cert: tesaturile nu vor mai fi atat de banale si le vom aprecia mai mult, mai ales ca ne vor folosi real in viata de zi cu zi si ne vor ajuta in cele mai neasteptate moduri. Si vom avea grija mai mare de ele si de ceea ce vom face cu ele. Sa speram ca toate proiectele de laborator vor deveni realitate cat mai repede si vor face parte din viata noastra de zi cu zi, le vom intalni in jurul nostru.