March 31, 2025

Privarea de somn apare atunci cand nu dormi suficient, nu dormi cat are nevoie organismul. In general, ca adult, ai nevoie de cel putin 8-9 ore de somn pe noapte ca sa fii fresh a doua zi si sa te trezesti odihnit. La copii numarul de ore de somn pe noapte poate ajunge si la 10 ore. Studii recente au descoperit o legatura intre privarea de somn si generozitatea, capacitatea noastra de a fi altruisti.

In medicina somnului, privarea de somn este definita adesea ca lipsa acuta de somn, o perioada prea scurta alocata somnului. Dar a te trezi odihnit implica mult mai mult decat a dormi n ore. De aceea, in medicina somnului, avem termeni precum somn insuficient, deficit de somn cand se face referire la cantitatea si calitatea somnului reduse pana la un minimum periculos.

Chiar daca vei dormi 8 ore pe noapte, dar te vei trezi des sa mergi la baie sau din cauza altor stimuli puternici din exterior, pentru ca ai un bebe mic, de exemplu, dimineata vei fi si mai obosit pentru ca nu ai dormit bine.

Sunt cel putin doua tipuri de privare de somn, cea acuta, o perioada scurta, de cateva zile sau mai putin, perioada in care o persoana nu aloca timp suficient somnului, si cea cronica, sindromul somnului insuficient, in care nu dormi cat ai nevoie luni intregi sau poate ani.

A nu se confunda privarea de somn cronica sau acuta cu insomnia. Cei care sufera de insomnie au probleme cu dormitul chiar si atunci cand au suficient timp pentru somn. Cei care au privare de somn nu au timp pentru a dormi suficient din varii motive, cele mai multe determinate de ritmul prea rapid al vietii noastre de zi cu zi. Deci pacientul care sufera de insomnie are timp suficient ca sa doarma, dar nu poate, cel care are privare de somn nu are timp sa doarma, desi poate si-ar dori sa o poata face timp de 8-9 ore.

Cauzele privarii de somn cronice pot fi multiple. De pilda putem discuta despre o igiena precara a somnului, despre alegerile pe care le facem in viata, despre obligatiile de la job, despre afectiuni care nu ne permit sa dormim suficient. Apneea, problemele cu respiratia, anxietatea, toate pot duce la privare de somn.

Simptomatologia privarii de somn cronice e una complexa. Ziua suntem somnorosi mereu, nu ne putem concentra deloc, gandim lent, nu mai memoram asa de usor anumite lucruri, intamplari, ne aducem aminte mai greu, nu avem energie, avem mereu sentimente puternice si schimbari de dispozitie.

Oboseala cronica inexplicabila din timpul zilei este un semn clar al instalarii privarii de somn, la fel si anxietatea prea mare, stresul si iritabilitatea crescuta din timpul zilei. Simptomele vor fi diferite in functie de tipul de privare de somn, acuta, cronica, si de cat de mult somn ar fi avut nevoie persoana respectiva ca sa isi revina, cate ore de somn a pierdut deja.

Consecintele privarii de somn sunt unele grave. In cazul privarii de somn acute apar accidente, erori impardonabile, pot sa apara si accidente de masina, relatiile personale sunt afectate, eficienta la job e afectata si ea.

In faza cronica, privarea de somn contribuie la agravarea multor probleme de sanatate. Apar cu siguranta si bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, probleme majore cu sistemul imunitar, dezechilibre hormonale, dureri insuportabile, afectiuni psihice agravate, depresie, anxietate dusa la extrem, tulburari bipolare.

Pe langa aceste consecinte oamenii de stiinta au mai identificat una importanta: oamenii care sufera de privarea de somn nu mai sunt atat de generosi si nu mai sunt dispusi sa ii ajute pe cei din jurul lor. Intr-un studiu interesant despre legatura dintre lipsa somnului si generozitate 23 de tineri adulti au fost rugati sa isi petreaca doua nopti in laboratorul special creat pentru acest studiu. O noapte au dormit, o noapte au fost rugati sa nu doarma deloc.

In fiecare dimineata participantii la studiu au avut de completat chestionare care masurau altruismul lor, cat de tentati erau sa ajute strainii in diverse scenarii. Scenariile au fost diferite de fiecare data. 80 de procente din participantii care nu au dormit noaptea au demonstrat ca nu sunt dispusi sa ii ajute pe altii cand au trecut de o noapte nedormita.

S-au comparat si activitatile neuronale cu ajutorul unui RMN in cele doua nopti. Privarea de somn reduce activitatea din regiunile din creier ce au legatura cu abilitatea de a empatiza cu altii.

Alt experiment si mai interesant facut pe 136 de participanti on-line a demonstrat si alte lucruri ciudate legate de privare de somn. Participantilor li s-a cerut sa tina un jurnal timp de patru nopti, legat de somnul lor. Fiecare participant completa chestionare legate de altruism inainate de ora 1 P.M. in ziua urmatoare. Altruismul celor care au trecut prin privarea de somn in cele patru zile a fost unul scazut si de aceasta data. Asta inseamna ca generozitatea noastra va fi influentata mereu de cat de bine ne trezim dimineata si de cat de bine am reusit sa dormim in noaptea ce a trecut.

Privarea de somn afecteaza in mod clar deciziile noastre de peste zi, inclusiv cele care au legatura cu generozitatea noastra si cu altruismul. Vom putea lua decizii bune mereu daca incercam sa dormim mai bine. Solutii la privarea de somn sunt si nu implica deloc pastile si multe tratamente de lunga durata.

Terapiile speciale, schimbarea stilului de viata, renuntarea la dispozitivele smart si la ecrane cat mai devreme seara, relaxarea inainte de somn, crearea unui mediu si unei atmosfere perfect/e pentru somn, reducerea stimulilor din jurul nostru in camera unde dormim, iata doar cateva solutii eficiente care ne vor ajuta sa dormim foarte bine. Si daca dormim bine ne vom putea baza si pe toate deciziile noastre si vom avea siguranta ca vor fi de fiecare data cele mai bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *