November 26, 2024

Intalnite mai ales in America, dar si in alte zone din lume, uraganele sunt un tip de furtuna, ciclon tropical, deosebit de periculoase, lasand in urma pagube insemnate. Uraganul se formeaza de obicei deasupra apelor tropicale si subtropicale.

Viteza mare de deplasare, cu peste 118 km/h, efectele devastatoare din zonele unde ajunge si puterea extrema au fost mereu cele mai importante caracteristici ale uraganelor. Acelasi termen, uragan, poate fi atribuit si vanturilor care ating sau depasesc 12 grade pe scara Beaufort. Oamenii de stiinta si-au propus sa analizeze indeaproape efectele uraganelor intr-un laborator special construit pentru aceasta misiune interesanta.

Si daca dezastrul lasat in urma de uragan nu e suficient mai vine si apa dupa, valuri de pana la sase metri care distrug case si fundatii, matura totul in cale si ia cu ea absolut tot ce prinde in cale.

Toate efectele celor mai puternice urgane de pe Terra vor fi recreate in laboratoare speciale, cel putin asa si-au propus oamenii de stiinta. Inca din ianuarie oamenii de stiinta interesati de acest proiect au primit peste 12.8 milioane de dolari pentru a construi un spatiu unde sa poata fi realizate simulari ale vitezi vantului la peste 290km/h, pentru a se observa ce efecte vor produce asemenea uragane in zone locuite.

Nu exista inca un spatiu special destinat producerii fenomenelor extreme ce insotesc uraganele, vant puternic, apa multa dupa, insa e momentul sa avem si asa ceva pentru a evita alte pagube majore la urmatoarele uragane. E o cursa contra cronometru pe care oamenii de stiinta si-o asuma. Si vinovati de puterea uraganelor, tot mai mare, suntem tot noi, oamenii si schimbarile climatice generate.

Uraganele sunt mai puternice, mai mari, aduc mai multa apa si sunt mai lente in avansare. Anul acesta deja avem un sezon al uraganelor in SUA care e mult mai periculos si mai amenintator decat toate de pana acum, cu mai multe furtuni si uragane ca de obicei. Apele tot mai calde ale oceanelor au dus la intensificarea uraganelor de la un sezon la altul.

Si pe masura ce pamantul se tot incalzeste acest trend va continua si in viitor. Toate comunitatile care vor fi in calea unui uragan trebuie sa stie cum sa se pregateasca, ce fel sa isi construiasca noile cladiri, poduri, strazi, sisteme de aprovizionare cu apa si energie.

O echipa mixta formata din ingineri, specializati in structuri diverse, vanturi, in tot ce tine de oceane si de partea costala continentala, experti in modelare pe calculator, va lucra la acest proiect indraznet si curajos. Ce se va intampla in centrul de testare va fi ceva nou pentru toata lumea.

In decursul istoriei pamantului am mai vazut tornade, furtuni puternice. Si toate au avut viteze ale vantului de peste 290 km/h, au fost incadrate deja in categoria 6, care nu e una oficiala, recunoscuta. Scala de catalogare oficiala pentru uragane este una de la 1 la 5, in functie de viteza vanturilor, de cat de multe pagube produce vantul la rafala.

Un uragan de categoria 1 e cel mai usor de gestionat, vantul nu depaseste 119-153km/h, sunt putine pagube, locuintele nu sunt avariate foarte rau. Deja la categoria 5 vorbim despre viteze de peste 252 km/h, pagubele sunt insemnate, cladirile sunt distruse aproape in totalitate, cartiere intregi devin nelocuibile saptamani sau luni intregi. Totusi mai sunt uragane care au viteze de peste 300 km/h si tot in categoria 5 le incadram, ceea ce nu e corect.

Deja avem un „perete de vant”, un simulator de uragane intr-un hangar. Ventilatorul urias produce un zgomot foarte puternic chiar si cand viteza simulata a vantului e de doar 50 km/h. La putere maxima ventilatorul special genereaza si viteze de peste 252 km/h. In interiorul hangarului oamenii de stiinta au pus diverse structuri care seamana cu blocuri inalte, case, copaci, forme care imita diverse tipuri de suprafete de la nivelul solului. Ingineri din toata lumea vin aici ca sa isi testeze rezistenta la vant puternic pentru propriile creatii

Laboratorul special american e doar unul dintre cele opt spatii destinate studiului impactului potential al vantului, al apei sau al cutremurelor asupar structurilor diverse.

Alta masinarie speciala care imita vanturile puternicese afla la Universitatea Florida, Gainesville. Aici se poate vedea clar ce se intampla dupa ce vanturile ating viteze uriase chiar la hotarul dintre atmosfera si sol. Si mai avem si simulatoare gigantice de tsunami, valuri aparute in urma furtunilor foarte puternice de la Universitatea de Stat din Oregon, Corvallis.

Noul spatiu de testare isi propune sa plece de la tot ce ofera simulatoarele existente. Faza de design va dura patru ani, se cauta solutii pentru a putea avea cat mai multe trepte pentru vitezele vantului, dar si pentru a combina un volum mare de apa cu generatoare de vant foarte puternice in acelasi spatiu. Cel mai probabil oamenii de stiinta se vor inspira de la designul laboratoarelor existente si vor porni in alte directii pentru a obtine ce si-au propus.

Tot in faza de design se va construi si o macheta a viitorului laborator pentru a exista dovada conceptului. Pana la a avea laboratorul construit de la zero va mai fi nevoie de finantare serioasa si de ani buni de constructie si testare.

In trecut, studiul impactului vanturilor faorte puternice din timpul tornadelor folosea trei abordari „clasice”: observatii pe teren dupa furtuni puternice, uragane, construirea de spatii experimentale pentru recrearea furtunilor, uraganelor, simulari pe computer pentru a vedea impactul vanturilor la nivelul unor regiuni geografice.

Noul laborator va permite aplicarea abordarilor din trecut si metodologiilor in acelasi loc, in asa fel incat sa se poata recrea rapid tot ce se intampla in timpul unui uragan foarte puternic. E o problema de inginerie foarte delicata, dar una cat se poate de actuala. Cand va fi gata, laboratorul va fi unicat din punctul de vedere al structurii si va avea si cele mai moderne dotari pentru a studia cat mai bine ce se intampla cand uraganul ajunge pe uscat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *