March 31, 2025

E ceva normal ca un bebelus sa planga. Nu ai cum sa eviti plansul in primii ani de viata, asa cum nu ai cum sa eviti si toate noptile nedormite de la inceput sau perioadele de „crize” de plans din timpul zilei care te vor exaspera daca esti la primul copil. Insa oamenii de stiinta vin cu o veste buna pentru parinti: au reusit sa isi dea seama cum anume poti adormi un copil care plange fara sa te chinui ore intregi sa il linistesti.

Daca adultii si copiii mai mari stiu sa comunice foarte bine ce isi doresc la un moment dat, de ce au nevoie, la bebelusi lucrurile sunt foarte complicate pentru ca nu au vorbirea dezvoltata si nu se pot exprima. Asa ca fac ce stiu ei mai bine si ce pot la varste foarte mici: plang. Pe la 6-8 saptamani te vei confrunta, in calitate de parinte, cu un plans „sanatos” si puternic, prelungit, de fiecare data cand micutul tau are nevoie de ceva anume.

In fiecare zi, bebelusii plang cam trei ore in primele luni de viata, in special dupa-amiaza si spre seara. Pe masura ce cresc, micutii vor plange din ce in ce mai putin si vor avea episoade de plans raspandite pe tot parcursul zilei.

De ce plang bebelusii? Aici e mult de discutat, dar cele mai comune motive ar fi: foamea, scutecelul plin, oboseala, nevoia de afectiune, temperatura, plictiseala, stimularea prea mare. Unii bebelusi plang cand se apropie ora tipica de hranire, altii plang in timp ce mananca, ceea ce ar putea anunta un reflux, laptele le vine inapoi.

Se intampla insa ca micutii sa planga in continuu si sa nu ii poti opri deloc. In acele scenarii ar putea fi vorba despre colici, dar si de o afectiune ale carei simptome s-au manifestat deja si il deranjeaza pe bebe, nu se simte bine deloc.

Legat de plansul la bebelusi s-au facut mai multe studii pentru a vedea cum poti linisti un bebe care plange si s-a descoperit ca luatul in brate si folosirea unor cuvinte de linistire, folosirea unui cantecel ajuta enorm si reduce ritmul cardiac al micutului. Numai ca oamenii de stiinta nu s-au multumit cu atat si au vrut sa vada ce poti face sa adormi un copil care plange. Si stiinta a decis care e calea cea mai sigura spre „nani” chiar si atunci cand bebe plange.

Intr-un experiment dragut 21 de bebelusi care plangeau au fost monitorizati cu ajutorul unor aparate care le masurau ritmul cardiac. Bebelusii aveau cateva zile pana la sapte luni. Cu ajutorul monitorizarii video oamenii de stiinta au monitorizat si starea copilului cand e tinut in brate de mamica, cand mamica sta pe pat, scaun si tine in continuare bebelusul sau cand acestia sunt pusi in patut.

Ritmul cardiac a fost incetinit si plansul s-a oprit cand mamicile au luat bebelusii care plangeau in brate si s-au plimbat cu ei prin camera pret de cinci minute. Unii bebelusi au adormit instant, altii au raspuns imediat la miscarile parintelui prin camera. Bebelusii aveau ritm cardiac accelerat daca mamica facea o miscare brusca sau voia sa ii puna in patut.

Mamicile care au stat jos si au asteptat peste cinci minute pana sa puna bebelusii in patut au obtinut rezultate mai bune pentru ca trecerea nu a fost asa de brusca. Micutii care au stat cu mamicile pana sa fie pusi in patut au dormit mai bine si mai mult, asta daca nu au fost pusi imediat in pat fara a fi luati in brate. Bebelusii care au stat in brate la mamici ce nu au asteptat peste cinci minute din momentul in care s-au asezat pe pat si au pus imediat micutii in pat s-au trezit imediat ce au simtit miscare.

E important de retinut ca metoda nu functioneaza ceas la orice bebelus, fiecare copil e diferit. Dar macar poti sa incerci si sa vezi rezultatele. Si nu e neaparat ca doar mamica sa incerce aceste metode, oricine e apropiat de copil si stie ca micutul accepta prezenta sa poate incerca fara probleme.

Linistirea copilului atunci cand plange nu ar trebui sa fie un scop in sine. Parintii ar trebui sa vada de ce plange copilul, ce se intampla, sa mearga la doctor daca apare o problema medicala si de abia dupa ce stiu ca e totul in regula sa incerce sa aplice n metode de linistire si de adormire. Important este sa ai rabdare si sa nu reactionezi nepotrivit pentru ca nu vei face decat sa iriti si mai tare copilul si sa pierzi minute sau chiar ore incercand sa il pui la “nani”. Ai rabdare si fii consecvent daca ai descoperit o metoda prin care sa il adormi foarte repede, mai ales daca ai un bebe ceva mai pretentios si mai plangacios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *