November 26, 2024

Creierul este un organ complex. Nici macar astazi nu il intelegem in totalitate si nu am reusit sa ii deslusim toate misterele. In cazul unor AVC-uri sau cand sunt prezente afectiuni neurologice grave monitorizarea activitatii electrice din creier este obligatorie si necesara. Daca pana acum aveam monitorizari invazive si neplacute, greu de suportat de multe ori, pe viitor pacientii cu probleme grave neurologice si la nivelul creierului vor avea parte de experiente mult mai placute si mai suportabile datorita unui nou dispozitiv modern pentru monitorizarea activitatii electrice cerebrale.

Monitorizarea creierului sau monitorizarea activitatii cerebrale este necesara in cazul pacientilor cu o patologie neurologica agravata. Indiferent de varsta pacientilor si de bolile de care sufera monitorizarea activitatii cerebrale este foarte importanta mai ales daca au avut loc si operatii pe creier, AVC-uri, daca exista afectiuni cerebrale si neurologice care au nevoie de o monitorizare constanta dupa anumite tratamente pentru a se observa o evolutie sau o involutie.

Domeniul monitorizarii creierului a evoluat mult in ultimii ani, noile metode de tratament pentru accidentele vasculare au demonstrat necesitatea unei monitorizari avansate pentru a se putea lua cele mai bune decizii pentru pacienti in cel mai scurt timp posibil. Dezvoltarile si descoperirile din monitorizarea neurologica, neurosonologie sau radiologie, neurofiziologie clinica au dus la imbunatatirea monitorizarii activitatii cerebrale in timp.

Dar ce este monitorizarea activitatii cerebrale pana la urma? Monitorizarea creierului si activitatii cerebrale este de multe ori invaziva, este o monitorizare neurologica, neurofiziologica, neuroradiologica si bazata pe ultrasunete uneori, vizand sistemul nervos al pacientului. Ideea este sa se detecteze rapid si din timp orice fel de schimbari de functionare din punct de vedere neurologic pentru administrarea tratamentelor corecte in vederea evitarii unor probleme majore la nivel cerebral. Monitorizarile pot avea loc in mod continuu sau intermitent.

Toate organele vitale din corp sunt monitorizate in paralel, functia neurologica este dependenta de respiratie si de circulatie. La pacientii cu stare de sanatate alterata monitorizarea creierului este permanenta. La copii, unde avem sistemul nervos central inca in faza de dezvoltare, monitorizarea este indicata mereu, din cauza vulnerabilitatii sale. Depinde insa de fiecare patologie in parte si de cat de avansata e afectiunea ce a dus la probleme neurologice, deci rezultatele si beneficiile monitorizarii creierului pot varia destul de mult de la caz la caz.

Monitorizarile pot avea loc in terapie intensiva, in faza de triaj, in faza de spitalizare de lunga durata. Monitorizarea activitatii cerebrale de baza cuprinde examinarea clinica neurologica, folosirea de instrumente si parametri pentru a avea monitorizare mai eficienta. Daca discutam despre monitorizare avansata, atunci avem observatie neurofiziologica, neurosonologia e implicata, neuroradiologia joaca si ea un rol foarte important, toate sunt folosite in acelasi timp sau rand pe rand, in functie de afectiunile pacientilor si de starea de sanatate a acestora.

Si alti pacienti pot beneficia de monitorizarea activitatii cerebrale. Cei care au avut traume la nivel coloanei vertebrale, la nivelul capului, cei cu traume multiple din cauza accidentelor grave, cei cu epilepsie severa, cei care s-au aflat in stop cardiac, cei cu probleme metabolice grave, infectii grave, boli neuromusculare vor avea nevoie de monitorizarea creierului.

In acest context a fost inventat un dispozitiv micut, flexibil, un robot „soft” sub forma de floare care ii va ajuta pe neurologi sa monitorizeze mult mai usor activitatea electrica din creier, permitandu-le sa identifice si sa trateze cu eficienta mai mare si rapiditate mai mare crizele ce apar in anumite focare.

Dispozitivele se vor insera in craniu printr-o gaura micuta de 1-2 cm, senzorii minusculi vor lua contact cu suprafata creierului si activitatea electrica din creier e monitorizata foarte usor. Modalitatea aceasta de monitorizare nu va fi atat de invaziva precum cele din prezent, cand e nevoie de „decuparea” unei bucati destul de mari din craniu. Robotelul e fabricat din materiale moi, flexibile, se numeste robot pentru ca dupa implantare se deschide ca o floare si permite senzorilor sa ajunga imediat pe creier.

La nivel de constructie, robotul „soft” e foarte simplu: exista un hub central inconjurat de niste senzori care seamana cu niste petale de flori, plati, flexibili si moi. Dupa ce s-a realizat introducerea in craniu, senzorii sunt „deschisi” ca niste petale de la florile inflorite, fiecare senzor „imbracand” usor creierul, cortexul cerebral. Senzorii din fiecare „petala” dau un semnal cand sunt in locul corect si sunt gata sa monitorizeze creierul. Informatiile de la ei ajung pe un monitor via fire electrice. Primele teste au fost facute pe un porcusor si totul a decurs excelent.

Versiunile viitoare ar putea fi bidirectionale, se poate monitoriza activitatea electrica din creier, dar ar putea fi stimulata si aceasta activitate. Asa s-ar putea opri crizele pana sa inceapa, se vor stimula zone din creier distruse partial de AVC-uri. Mergand mai departe cu utilizarile practice ale acestui dispozitiv-minune, am putea avea o interfata creier-masina pentru a permite oamenilor sa controleze dispozitive terte.

Deja cercetatorii au creat si o companie ca sa dezvolte tehnologiile din spatele dispozitivelor revolutionare si sa fie facute mai multe teste pana a se ajunge la folosire si pe subiecti umani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *