De un an si aproape 100 de zile discutam despre razboiul din Ucraina. Intr-o tara cu 44 de milioane de oameni, mai mult de 7 milioane au parasit tara, 8 milioane s-au mutat in alte zone din tara. 2 milioane de oameni au fost deja mutati de rusi in Donbas din 2014 pana in prezent.
Pentru ucraineni efectele psihologice sunt extrem de puternice, de la insomnii, pana la teama, anxietate, vigilenta sporita oricand. Insa nu doar ucrainenii sufera, ci si restul lumii…
In tarile unde exista razboi ne asteptam sa vedem efecte psihologice pe termen lung de la expunerea directa la o violenta nemaintalnita dovedita zi de zi, in teren, de trupele ruse. Unul din cinci locuitori din zone de conflict sufera de depresie, anxietate, strest post-traumatic, tulburare de personalitate si chiar de schizofrenie. Unul din zece oameni ajunge sa aiba forme severe ale acestor tulburari psihice.
Desi nu toata lumea e implicata direct in razboi si nu traieste in Ucraina, efectele razboiului din punct de vedere psihologic trec peste granite si sunt vizibile. Nu de putine ori tineri sau adulti au raportat ca au inceput sa aiba temeri si vise legate de razboi, psihicul uman a fost influentat negativ de tot ce tine de relatarea media a evenimentelor din Ucraina.
Nu doar somnul ne-a fost afectat, ci si comportamentul de zi cu zi. Avem emotii mai puternice, ne controlam mai greu emotiile puternice, ne temem mai mult, mai ales cand exista si centrale nucleare implicate si amenintari cu razboi nuclear, cu bombe nucleare. Psihicul nostru e ca un burete. Absoarbe tot si subconstientul prelucreaza si reactioneaza din ce in ce mai puternic, pe masura ce dramatismul scenelor din Ucraina si puterea atacurilor creste.
Desigur, consecintele asupra psihicului uman sunt mai puternice si mai grave daca locuiesti in Ucraina sau ai rude in Ucraina, daca ai tata, frate care lupta pe fronturile din tara vecina. Insa nu trebuie sa subestimam impactul urias asupra psihicului omului de rand mai ales cand consecintele razboiului devin globale si te pot afecta si pe tine.
Care ar fi efectele cele mai importante, din punct de vedere psihologic, ale razboiului din Ucraiana?
- Stres si anxietate duse la extrem-exista tensiune emotionala puternica, anxietatea se instaleaza rapid mai ales cand exista un „bombardament” permanent cu stiri si informatii cu puternic impact emotional. Suntem mai stresati, mai preocupati de ce se intampla in Ucraina din perspectiva unui viitor care nu mai e cert deloc. Si asa aveam o multime de probleme pe cap fiecare in viata lui, acum mai avem si un razboi de urmarit cu sufletul la gura…;
- Trauma secundara-desi termenul suna destul de academic, in spatele traumei secundare se ascunde o trauma provocata de expunerea repetata la mass-media si la informatie, stiri, relatari din zona unde e un conflict armat. Trauma secundara provoaca adesea sentimente de neputinta, disperare si tristete profunda, depresie. Foarte multi indivizi vor ajunge sa aiba simptome asemanatoare TSPT, de la cosmaruri si flash-uri la anxietate agravata. Trauma secundara e mai greu de gestionat si de multe ori o vizita la psiholog ar putea sa rezolve mare parte din probleme;
- Despresie dusa la extrem si disperare-apare tristetea profunda cand vezi ce se intampla in Ucraina, depresia e doar la o emotie distanta, la fel si disperarea si neputinta de a face nimic. Viitorul pare sumbru, speranta dispare, psihicul e afectat si toata viata nu mai e ca inainte. Lipsa controlului si neputinta accentuata agraveaza simptomatologia asociata depresiei;
- Sentimente de vinovatie si ingrijorare-vezi ca nu ai ce sa faci sa sa ajuti cat de mult oamenii implicati direct in razboi, stima de sine e afectata, iar de aici pana la afectiuni psihice agravate nu mai e decat un pas;
- Dezvoltarea de atitudini si credinte negative-se schimba perceptia despre sine si despre lumea din jur. Apar sentimente de ura, discriminare, ostilitate, gandirea incepe sa iti fie afectata si inclinata mai degraba spre a vedea partea goala a paharului;
- Nemultumire permanenta si senzatia ca lucrurile nu merg deloc in directia dorita-nu te mai concentrezi pe tot ce obtii, ce faci bine, esti nemultumit, ai senzatia ca orice ai face nu iti iese totul cum doresti. Efectul psihologic este unul destul de periculos pentru ca incurajeaza bolile psihice si nu mai poti sa te ingrezi in societate, sa iti faci treaba la locul de munca.
Acestea ar fi doar cateva consecinte ale razboiului pentru cei care nu sunt implicati direct in conflict, nu traiesc in tara, zona unde are loc conflictul. Ele pot varia in functie de individ, de amploarea conflictului si de tot ce se intampla acolo, de cum evolueaza lucrurile in teren.
Consilierea psihologica, discutiile cu psihiatrul, cu psihologi cu experienta ar putea ajuta. De asemenea, detasarea de evenimentele legate de razboi si de informatiile legate de razboi ar ajuta foarte mult. Da, e un eveniment major cu o multime de consecinte pe care le vei resimti si tu, la nivel individual, dar ar fi bine sa existe o detasare daca nu vrei sa ajungi la probleme psihice grave doar pentru ca iti faci prea multe griji legate de razboiul de langa tine sau din apropierea ta.