In iulie 2023 Rusia a hotarat sa se retraga dintr-un acord crucial pentru stabilitatea economica si pentru prevenirea foametei in multe state: acordul privind cerealele din Marea Neagra. Acest acord permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagra. Refuzul Rusiei de a mai prelungi intelegerea privind cerealele a fost un dus rece pentru cele mai multe tari care depindeau de ele, dar si pentru intreaga lume mai ales cand vine vorba de foamete.
Acordul privind cerealele din Marea Neagra a aparut dupa implicarea Turciei si a UN in iulie 2022, ca urmare a invaziei din Ucraina, urmarind sa previna probleme cu mancarea in multe parti ale lumii. Toate navele cu cereale erau inspectate si erau monitorizate miscarile lor.
Porturile, trei la numar, care erau supravegheate constant, Odesa, Chernomorsk si Yuzhny nu au avut probleme mari pana in momentul incetarii acestei intelegeri. Din aceste porturi cerealele calatoreau in siguranta pe apa spre Bosfor fara sa fie atacate de rusi. Alaturi de aceasta intelegere a mai fost alta, separata, legata de transportul de mancare si fertilizatori rusesti. Rusia s-a tot plans de atunci ca parti din intelegere legate de export nu au fost implementate.
Pe 31 octombrie 2022, Rusia a renuntat la intelegere pentru scurta vreme, invocand un atac cu drone asupra flotei de la Sevastopol. S-a reluat intelegerea din partea Moscovei, timp de 120 de zile doar. In martie 2023 s-a extins intelegerea inca 60 de zile, iar in mai s-a mai prelungit iarasi pana in iulie 2023 cand Rusia renunta total la intelegere. De la intrarea in vigoare a intelegerii, potrivit datelor UN s-au transportat 32.9 miliane de tone metrice de cerealele via Marea Neagra, grau si porumb mai mult, dar au circulat si tone de floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui, orz sau rapita.
45 de tari de pe trei continente s-au bucurat de tot ce contineau aceste transporturi si au folosit cerealele pana la ultimul bob. Cele mai multe exporturi au mers catre China, Spania, Turcia, Italia, Tarile de Jos, Egipt. Etiopia a primit si ea cereale, la fel si Yemen, Afganistan.
Dupa ce au fost probleme cu intelegerea legata de cerealele din Marea Neagra a scazut si numarul de transporturi, doar 1.3 tone metrice erau exportate in mai.
Care sunt cerintele Rusiei ca sa permita iarasi transporturi de cereale ucrainene in Marea Neagra? Bancile si institutiile financiare rusesti sa se reconecteze de urgente la SWIFT, reluarea functionarii gazoductului dintre Togliatti si portul ucrainea Odessa, util pentru exportul de amoniac, parte cheie din ingrasaminte. Plus ca toate exporturile rusesti sa fie permise pe aceeasi ruta, sa aiba si Rusia avantajele la care tot tanjea. Rusia sustine in continuare ca tarile africane nu ar fi beneficiat asa cum trebuie de cereale si tocmai asta era si un scop al asigurarii transporturilor via Marea Neagra, sa ai cereale duse si la tarile mai sarace.
E o lovitura dura pentru piata graului si a cerealelor, preturile la grau au crescut rapid, oamenii din Ucraina care traiau din cereale si din exporturi vor avea cel mai mult de suferit, costurile vor fi mai mari cu transporturile. Exporturile de grane rusesti vor continua totusi, nu se va opri total nici exportul de grane ucrainene pe moment. Deci e si o veste buna pentru tarile care au mare nevoie de cerealele din est.
Ce vom vedea va fi o presiune mare pe preturile la mancarea de baza, dar si o schimbare de strategie pentru Ucraina, care isi va exporta in continuare cerealele pe uscat si prin porturile de la Dunare, deci preturile vor fi mult mai mari per transport de cereale. Sezonul urmator se va planta cu siguranta mai putin in Ucraina, de unde si presiunea tot mai mare pe piata. Africa si Orientul Mijlociu vor deveni si mai dependente de cerealele rusesti, 20% din exportul de grau global vine din Rusia. Preturile la cereale continua sa fie fluctuante de la anuntul Rusiei care a dat fiori intregii lumi.
Momentul retragerii din intelegerea stabilita in iulie 2022 s-a sincronizat si cu exploziile de la podul care conecta Rusia cu un teritoriu anexat in trecut, Crimeea. Moscova s-a razbunat imediat si a lansat un atac puternic cu rachete asupra portului Odessa, un port cheie pentru exportul de cereale. Ramane de vazut ce se va intampla in continuare si daca se va mai relua vreodata intelerea din iulie 2022.
Pana atunci se fac planuri pentru a ajuta cat se poate Ucraina si cu exporturile de cereale si se cauta solutii de compromis pentru ca Rusia sa nu mai reactioneze atat de dur in privinta cerealelor si nevoilor Ucrainei si ale altor tari care depind de transporturile de cereale. Analistii sunt de parere ca toate cerintele Rusiei pentru a debloca situatia periculoasa ce a urmat dupa retragerea din acord nu au cum sa fie indeplinite si sanctiunile nu se vor ridica peste noapte.
Dar e o speranta ca Ucraina va gasi solutia potrivita, ajutata, ca sa nu mai depinda asa de mult de Marea Neagra si de blocada impusa de Rusia, de amenintarile Rusiei ca va ataca orice fel de nava civila care se va indrepta spre porturile controlate.
Wow, este incredibil cat de complicata poate fi aceasta situatie! Rusia a luat o decizie foarte importanta de a se retrage dintr-un acord care asigura stabilitatea economica si prevenirea foametei in multe state, ceea ce va avea consecinte foarte dureroase asupra tarilor din Marea Neagra care depind de aceasta intelegere. Sper ca se vor gasi solutii pentru a readuce intelegerea in vigoare sau chiar pentru a incheia un nou acord care sa asigure energia si calitatea alimentelor pentru tarile din aceasta regiune.