
Rusia lupta pe mai multe fronturi in Ucraina, cu drone, rachete, atacuri neasteptate, puternice si nemiloase. Daca la inceput presedintele Rusiei, Vladimir Putin, voia sa cucereasca rapid toata tara, acum pare ca Putin vrea sa o ingenuncheze, sa o aduca in ruine si intr-o situatie economica si sociala extrem de grava. Ucraina rezista, dar are nevoie in continuare de ajutor ca sa poata ajunge la finalul conflictului in avantaj si victorioasa.
Daca nu a putut face prea multe pe front, in lupta, armata Rusiei se concentreaza pe atacuri cat mai multe asupra civililor si asupra societatii. De la un razboi cu tancuri sau rachete, intre armate, intre profesionisti, s-a trecut la genocid, crime de razboi, crime impotriva umanitatii. Au fost bombardate spitale, scoli, maternitati, blocuri, case, au fost torturati si ucisi civili din toate zonele pe unde a trecut armata Rusiei.
Si pentru ca nu era de ajuns tot ce se intamplase pentru regimul de la Moscova s-au intrerupt lanturile de aprovizionare cu mancare, retele de apa, energie, caldura, bunurile si serviciile in multe zone invadate sunt aproape inexistente. Dar armata ucraineana si ucrainenii rezista si s-a reusit recuperarea a peste jumatate din teritoriul luat de Rusia de la inceputul razboiului din Ucraina.
Economia Ucrainei se va contracta cu pana la 35% doar in 2023, spun analistii. Inflatia va ajunge la 30%, sistemul sanitar din Ucraina e aproape de colaps pe masura ce apar tot mai multi raniti si persoane care au nevoie de ingrijire medicala pe fondul conditiilor mizere in care au ajuns sa traiasca.
Peste 6 milioane de ucraineni sunt deja plecati din tara, la care se adauga 7.8 milioane ce s-au refugiat in alta parte. Si daca cifrele nu sunt suficient de mari, peste 3 milioane de civili vor mai parasi tara in aceasta iarna, avertizeaza autoritatile, manati de nevoia de conditii decente pentru familiile lor…
S-a trecut deja de la intrebarea clasica „Cand se va termina razboiul?” la intrebarea „Cum va continua razboiul?”, asta e cea mai mare ingrijorare pentru Ucraina si pentru intreaga lume, pentru Romania si vecinii Ucrainei… Putin nu renunta la planul sau si nu va accepta pacea fara sa castige teritorii noi si sa ingenuncheze Ucraina, asta e sigur.
Ucraina si aliatii ar putea sa se concentreze pe ce ar putea sa faca sa previna escaladarea conflictelor localizate si extinderea razboiului, extinderea fronturilor si deschiderea unora noi.
In speta pe asistenta militara consolidata si mai multa, in functie de tacticile revizuite ale lui Putin. Tancuri, artilerie, lansatoare de rachete antitanc, transportoare blindate de personal, toate vor fi utile Ucrainei. Dar Ucraina mai are nevoie de aparare impotriva atacurilor aeriene, mult mai buna, ca sa respinga rapid orice incercare a Rusiei de a mai distruge si alte zone din tara.
SUA si aliatii au oferit deja Ucrainei sisteme de aparare contra rachetelor, unor anumite tipuri de rachete, sisteme avansate impotriva atacurilor aeriene. Asistenta pe termen lung e cea mai importanta pentru Ucraina acum si toata tarile care s-au angajat sa o ajute trebuie sa inteleaga acest lucru si semnificatia termenului „pe termen lung”.
Pentagonul a lansat deja un program de antrenamente si de echipare pentru armata din Ucraina ca sa reziste pe termen lung la atacurile nemilioase ale Rusiei. Si U.E. s-a implicat si antreneaza fortele ucrainene, sunt sustinute financiar aprovizionare cu arme si orice nevoie financiare din partea Ucrainei.
Dar U.E. a epuizat fondurile disponibile pentru Ucraina si razboiul de acolo, asa ca e nevoie de fonduri separate de ajutor pentru Ucraina. Se discuta deja despre adaugarea altor 5.5 miliarde de euro la fondurile pentru Ucraina, dar pe moment totul e la nivel de discutii si se asteapta.
Pe langa banii pentru razboi si armament, armata e nevoie si de ajutor umanitar in Ucraina ca sa reziste si populatia la tot ce inseamna razboi, dar si de refacerea infrastructurii esentiale si de repunerea pe picioare a serviciilor de urgenta.
Occidentul a recunoscut deja ca a esuat in a anticipa tacticile expansioniste ale Moscovei, asta desi presedintele Ucrainei avertizase ca frontul economic e la fel de important in razboi ca frontul din campul de lupta…
Administratia Biden a alocat inca 53 milioane dolari pe final de an 2022, echipamente pentru ajutorul Ucrainei, pentru repararea infrastructurii energetice aproape distruse in multe locuri din tara.
NATO s-a tinut departe de razboiul din Ucraina, dar nu se poate spune la fel si de societatile din tarile NATO. Putin isi doreste sa exacerbeze ruptura dintre tarile NATO sau U.E., dintre tarile europene si sa slabeasca suportul pentru Ucraina din partea Europei. De la sabotari de conducte din mare pana la preturi in ruble si sistarea alimentarii cu gaz pentru anumite tari importante din Europa, Moscova a facut orice ca sa ingenuncheze Europa. Plus atacurile cibernetice si urmarile lor devastatoare la nivel local, dezinformarile, sa nu uitam nici de ele.
NATO si U.E. discuta deja in spatele usilor inchise despre obiective strategice de ajutorare a Ucrainei, a Moldovei sau a Georgiei, ca sa reziste in fata destabilizarii si presiunii venite din partea Moscovei.
Cartile sunt acum in mainile SUA si ale Europei. Ele trebuie sa ajute Ucraina sa reziste asaltului din partea Rusiei, asta pentru ca Ucraina trebuie sa ofere un exemplu si sa reziste, sa invinga si la nivelul fronturilor si dincolo de ele. E important sa nu se creeze un precedent periculos in Ucraina pentru ca Rusia isi va continua ideile expansioniste si catre tari apropiate Ucrainei, care au avut legaturi cu Moscova in trecut…