
De la inceputul razboiului din Ucraina, 24 februarie 2022, peste 2 milioane de ucraineni, femei si copii in mare parte, au fugit in alte tari din jur in incercarea de a scapa de invazia ruseasca. Un asemenea val de refugiati nu s-a mai vazut in Europa de la Al Doilea Razboi Mondial, numarul celor care vor ajunge in tarile vecine Ucrainei va creste, se asteapta sa depaseasca in saptamanile ce vor urma 4-5 milioane de oameni.
In fata unui numar urias de ucraineni care ajung pe teritorii straine europene o singura intrebare e pe buzele tuturor: cum ne descurcam, ce impact va avea acest exod asupra intregii Europe?
In trei saptamani de invazie, Rusia a reusit sa ucida sute de civili, zeci de mii de oameni au ramas fara case si fara agoniseala de-o viata. Barbatii au ramas sa lupte sau sa fie chemati la lupta in caz ca tensiunile vor escalada si invazia se va dovedi a fi mult mai violenta in Ucraina. Iulie 2022, daca nu se va opri razboiul din Ucraina pana atunci, va aduce peste 5-6 milioane de oameni in cautarea unui adapost si a unei alte vieti in toata Europa.
E o presiune uriasa pusa in special pe Polonia, Romania, Republica Moldova, Slovacia, Ungaria si celelalte tari care sunt de acord sa primeasca refugiatii din Ucraina. Cei care doresc pot ramane temporar o perioada in tarile in care ajung, urmand sa se decida ce vor face, daca vor mai reveni in tara, daca se va putea si mai au la ce sa revina si daca vor continua drumul spre alte tari unde isi vor face alt rost…
U.E. s-a angajat la inceputul lui martie 2022 sa permita refugiatilor sa stea legal in cele 27 de tari membre pentru mai bine de trei ani fara sa aplice pentru azil. Ucrainenii vor avea acces la educatie, sistemul de sanatate si la locuri de munca, vor avea tot sprijinul necesar sa aiba o viata normala alaturi de famiile lor. E o veste foarte buna pentru toti cei care pleaca si vor mai pleca din Ucraina si care cauta unde ajung o viata normala si ingrijire.
Polonia si Ungaria au avut probleme in trecut cu refugiatii si pozitia vizavi de ei. Polonia a impus filtre la granite mai aspre si a interzis patrunderea in tara a sirienilor, a yemenitilor si a iraqienilor care doreau sa intre in tara. Ungaria a reactionat si ea nepotrivit vizavi de refugiati in urma cu doi ani.
Turcia a avut alta pozitie fata de sirienii care fugeau din calea razboiului din tara lor. In 2014 le-a permis lucreze pe teritoriul tarii si sa aiba acces la anumite servicii publice. Spre comparatie, in Columbia a fost nevoie de cinci ani sa se ajunga la protectie si ajutor acordate refugiatilor din Venezuela.
Mobilizarea rapida si exemplara din 2022, pe care a avut-o si o sustine U.E. a fost un exemplu excelent pentru intreaga Europa. Statele unde ajung refugiatii din Ucraina si populatia de acolo ajuta oamenii cu tot ce pot, inclusiv cazare, transport, mancare, lucruri pentru intreaga familie. S-aus strans bani foarte multi pentru refugiati, s-au alocat fonduri si ajutor din partea tuturor tarilor, au fost date legi pentru inlesnirea ajutorului mai rapid al celor care fug de razboi.
Desi e si o parte pozitiva pe care nu o negam legata de refugiatii ajunsi in comunitatile nationale, din punctul de vedere al impactului economic, avem si o parte negativa.
Apare competitia pe piata muncii, una care nu e deloc echilibrata, refugiatii au acces mai usor la joburi in vreme ce cetatenii tarii respective vor gasi mai greu ceva de munca, se poate intampla si acest scenariu.
Si cum populatia dintr-o tara se va mari odata cu stabilirea unei parti din refugiati aici va fi o presiune si pe autoritati sa adapteze sistemele esentiale ale tarii pentru a face fata la un numar si mai mare de oameni care au nevoie de serviciile statului.
Impactul asupra Europei nu va putea fi vazut pe loc, va dura ceva pana cand unda de soc si numarul urias de refugiati va ajunge sa isi arate adevarata „forta”. Va suferi economia, cu siguranta, vor suferi ci cei care se afla in tarile cele mai afectate, unde vor fi cei mai multi refugiati.
Unii se vor intoarce in Ucraina, daca mai au la ce, altii vor ramane definitiv in alte state. Si se vor mai schimba si multe lucruri la nivel de politici nationale si internationale pentru a fi mereu pregatiti de suport acordat celor care au nevoie de el.
Sunt foarte multe provocari pe care nu le vom putea anticipa pana cand nu avem o dimensiune completa si corecta a valului de refugiati, a numarului total final de refugiati plecati din Ucraina. Sa speram ca estimarile din prezent nu se vor adeveri si ca razboiul din Ucraina se va termina cat de curand…