November 26, 2024

Dupa pandemie si razboiul din Ucraina este ceva normal sa ne asteptam la o criza economica. Asa a fost si in trecut in urma marilor conflagratii mondiale, asa este si astazi, mai ales ca avem si pandemie de COVID-19 de mai bine de doi ani, ceea ce in trecut nu prea a existat. Deja primele semne ale crizei economice care ne pandeste, una mai adanca decat cea din 2008 au aparut.
SUA are economie intratata deja in criza economica, scaderile economiei sunt evidente. Europa se indreapta spre recesiune si criza economica sigura mai ales ca impactul razboiului si impactul pandemiei sunt deja mult prea puternice, inflatia e monstruos de mare, puterea de cumparare si investiile au scazut considerabil.

2008. Prima criza economica majora din vremuri moderne care a afectat o lume-ntreaga. Bule economice in SUA, explozia lor, bula imobiliara care a adus cea mai grava criza pe care o intalnisem pana acum, de aici am pornit in urma cu 14 ani. Europa a suferit foarte mult de pe urma problemelor de la nivel global.
Daca atunci ne-a fost greu si am trecut totusi cu bine peste criza financiara si economica, acum lucrurile stau total diferit. Avem razboi in desfasurare de aproape sase luni in Ucraina, criza energetica, lanturi de aprovizionare cu mari probleme, pandemie care nu pare sa se termine prea curand. In plus fata de 2008 avem si indatorare foarte mare la nivel de tara si rata dobanzilor cu mult peste limitele admise la capitolul cresteri.
Pana in 2009, Banca Central Europeana se implica si mentinea toate economiile din zona euro in limite normale, ratele dobanzilor erau scazute, banii se tot tipareau, rata de baza a dobanzilor a fost suprimata. Dar cresterea economica mimata a fost nesustenabila, investitiile prea slabe si prost directionate, s-au pierdut multe resurse.
2019 a venit deja cu probleme si o crestere economica aproape de zero. Criza economica se anunta deja pana sa stim de COVID-19 si sa aflam si de razboiul din Ucraina inceput in data de 24 februarie 2022 si inca neterminat.
Cu un an inainte de criza din 2008 aveam datorii de peste 62% din PIB la nivel UE, 66% fiind procentul pentru toata zona euro. Comparativ, in 2020 si 2021 am ajuns la peste 88 procente din PIB datorie in UE si peste 95 procente in zona euro…
Au crescut preturile de consum, banii au fost tipariti in continuare intr-un ritm greu de sustinut de macroeconomie si de tot sistemul economic national. Inflatia din zona euro este deja la cele mai inalte valori din istoria recenta. Alt semnal clar ca toate tarile UE vor fi in criza, recesiune din 2023, cu efecte devastatoare economice, este cresterea ratelor obligatiunilor aferente zonei euro. BCE nu prea are ce sa faca in acest moment cand deja bulgarele de zapada al crizei economice se rostogoleste puternic. Retragerea de fonduri este tot mai costisitoare, ratele dobanzii obligatiunilor de stat cresc si tot cresc ducand iarasi spre o criza inevitabila in Europa.
Si pana la urma cum va arata intrarea Europei in criza economica de care ne temem serios cu totii? Pe de o parte, inflatia va juca un rol important. Pe de alta parte criza datoriilor, criza financiara va contribui si ea la declansarea crizei globale la nivel economic.
Banca Centrala Europeana nu va sta degeaba in fata acestui pericol iminent. Va incerca sa opreasca inflatia, sa o pondereze si sa o scada eventual. S-ar mari dobanzile cheie, nu se vor mai tipari bani, euro, dar datoriile guvernamentale vor fi cumparate obligatoriu. Toate bulele pe care le aveam de la dobanzile scazute se vor sparge, ratele dobanzilor cresc si ele vertiginos. Apare criza datoriilor, o criza care va insemna si inceputul sfarsitului pentru tot ce inseamna economii stabile si crize economice prelungite in Europa.
Tot BCE ar putea sa mentina cresterile economice si datoriile guvernamentale. Va tipari iar multi bani, va stimula oarecum inflatia, ratele dobanzilor vor fi tinute in frau, scazute, datoriile se vor acumula. Cresc preturile la tot ce inseamna bunuri si servicii, scade puterea de cumparare, apare criza imediat. Criza datoriilor va insoti criza economica profunda, recesiunea ce va veni imediat.
Criza economica europeana din 2022 va avea practic doua componente: crize economica nationale, locale si inflatii ridicate peste tot. Si daca nu e de ajuns vom avea si crize ale datorilor. Afacerile dau faliment, populatia ramane fara locuri de munca, preturile sunt tot mai greu de suportat.
Avem cum sa evitam criza economica? Nu. La fel cum nu am avut ce sa facem nici in 2008. Numai ca acum orice am face tot intram in recesiune si criza financiara, economica pentru ca sunt prea multi factori care vor contribui la declansarea ei: razboi, pandemie, instabilitate economica, inflatie deja uriasa, politici publice cu probleme si guverne care nu sunt in stare sa aiba grija de economiile nationale pentru ca practic nu au cu ce si cum sa se mai ocupe si de asa ceva, sunt depasite de multa vreme de situatie…
Si trebuie sa fim pregatiti totusi si pentru stagflatie, o realitate a zilelor pe care le traim si le vom trai, adica o lipsa a cresterii economice dublata de cresteri masive ale preturilor la orice. Inflatia ridicata ne obliga sa economisim, sa investim inteligent, in aur daca vrem stabilitate si o sansa la un castig bun pe viitor si mai putin stres. Nu ne ramane decat sa privim cu atentie la SUA si la marile puteri, tari europene si sa vedem ce se va intampla si cat de grava va fi criza in care am intrat deja si ale carei efecte puternice inca nu le-am suportat si vazut in totalitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *