April 2, 2025

30 aprilie 2023. Va fi o data importanta pentru razboiul dintre Rusia si Ucraina care se duce de un an si doua luni si pare ca se va mai prelungi inca un an… sau poate mai multi, nimeni nu stie la aceasta data. Ce se va intampla atunci? E programata deja contraofensiva Ucrainei, care e asteptata de SUA si de NATO, de tarile care sustin Ucraina…

Pana acum rusii au pierdut in razboi peste 43.000 de soldati, au 180.000 raniti, Ucraina are 131 de morti si de raniti potrivit documentelor aparute in presa americana, documente secrete „scurse” „pe surse” intr-o perioada in care e tot mai greu sa nu te gandesti si la pierderile de vieti omenesti de pe fronturile din Ucraina… Asa ca e firesc sa te gandesti ca si Ucraina trebuie sa riposteze cat mai dur pentru a incerca sa puna capat razboiului si a avea iarasi teritoriile ce ii apartin sub control total.

Soldatii ucraineni tot trag cu artileria pe care o au la dispozitie spre pozitiile ruse din apropierea Bakhmutului inca din 20 noiembrie 2022. Contraofensiva Ucrainei din primavara e o faza normala pentru razboiul de acolo. Dar Kievul are o problema tactica: cum ar putea armata sa disloce fortele rusesti din zone deja ocupate?

Presedintele Ucrainei incearca sa mentina moralul ridicat pentru soldati si pentru populatie mereu, dar fara rezultate clare pe front e greu… Din august pana in noiembrie 2022 a mai existat o contraofensiva timida a armatei ucrainene, insa fara rezultate care sa uimeasca.

Ce are acum diferit Kievul fata de anul trecut? Are arme occidentale la discretie, are tancuri, are trupe antrenate in Occident. Rusii rezista in transee si au la indemana mine care le tot folosesc peste tot. Insa nu pot face foarte multe pe fronturi, dovedind ca armata rusa are mari probleme sa isi indeplineasca tintele impuse de la Moscova. Pe tot parcursul razboiului intrat deja in anul al doilea, armata rusa a avut mereu probleme cu munitia, cu resursele, cu moralul soldatilor si cu numarul trupelor. Si lucrurile nu prea se schimba deloc in favoarea ei.

Ce au pana acum ucrainenii? Tancuri de la germani, Polonia, Canada, Norvegia au dat si ele tancuri, tancurile britanice au ajuns de asemenea in Ucraina. Oleksii Reznikov, ministrul apararii din Ucraina, sustinea ca Occidentul va livra cel putin doua batalioane de tancuri Leopard 2 de origine germana, sase sau sapte batalioane de tancuri Leopard 1, munitie, toate livrate efectiv in tara, probabil, in perioada urmatoare.

Tancurile americane Ambrams, tancurile usoare franceze si antrenamentele pentru utilizarea lor sunt alti asi din maneca ucrainenilor care nu se dau batuti pe front. Se adauga obuziere, arme antitanc, munitie suficienta cat sa poti tine piept rusilor dornici de distrugeri pe toata linia frontului.

Contraofensiva ucraineana de primavara va incerca sa „sparga” coridorul dintre Rusia si peninsula Crimeea anexata ilegal in trecut, spre Marea Azov, catre Melitopol si Zaporizhzhia. Daca reuseste contraofensiva foarte bine gandita trupele rusesti vor fi impartite in doua jumatati, aprovizionarea va fi facuta praf pentru trupele ce se afla prea departe in vest, in directia Crimeea.

Ce isi propune contraofensiva Ucrainei? Pe de o parte sa il faca pe Putin sa accepte negocieri, compromisul, iar pe de alta parte sa apara o realitatea militara in teren care sa fie favorabila Ucrainei si aliatilor Occidentali care sa inghete conflictul indiferent de ce decizii mai ia presedintele Rusiei. Insa apare si aici o problema majora: ce se intampla daca Ucraina nu face mai nimic in teren cu tot armamentul livrat si rusii tot castiga?

Va mai trimite Occidentul si restul tarilor arme si munitie pe front, care nu costa foarte mult? Daca Ucraina rateaza si contraofensiva de primavara asteaptata de toata lumea cu sufletul la gura ramificatiile si consecintele vor fi globale, iar securitatea europeana nu va mai fi niciodata asa cum e inteleasa astazi.

Dar s-ar putea ca Rusia sa aiba o surpriza si mai mare si sa piarda si mai multe teritorii deja cucerite, asa cum a facut-o in parte si in toamna lui 2022, cand am asistat la o contraofensiva interesanta din partea Ucrainei. Intre timp rusii trag tare pe linia frontului, in orasele din Est incercand sa destabilizeze si sa castige si mai multe teritorii.

Armata rusa aplica tactici pe care le-am mai vazut si in Siria. Distruge tot ce prinde in cale, cladiri, pozitii strategice, obiective importante pentru Ucraina cu bombardamente aeriene si artilerie folosita la greu pe fronturi.

Rusia nu a putut face mare lucru in ofensiva gandita pentru iarna din cauza vremii si din cauza unor resurse pe terminate, costurile au fost si asa prea mari pentru rusi pana acum, asa ca iarna a trecut fara modificari majore pe front, asta spre bucuria Ucrainei care are inca o sansa sa loveasca puternic armata rusa dupa 30 aprilie 2023. Pana si mercenarii din grupul Wagner nu prea mai au resurse si nici forta sa mai ajute Rusia.

Din toate datele publice existente pana acum se pare ca armata Ucrainei va mai avea/are 40.000 soldati pregatiti sa lupte pe fronturi in contraofensiva anuntata. Noile brigazi vor lupta alaturi de unitatile pe care le are deja Ucraina in teren; soldatii au fost antrenati in alte tari, de catre aliati, in asa fel incat sa poata folosi si tot ce a primit Ucraina in materie de munitie si de armament, tancuri etc. Oamenii sunt antrenati inca din februarie si in cam patru luni vor putea sa isi faca treaba pe front.

Rusii inca mai ocupa parti bune din estul tarii, sudul foarte important din punct de vedere strategic si se bazeaza si pe peninsula Crimeea. Ucraina vrea fiecare cm de teritoriu luat ilegal de Rusia, inclusiv cele cinci regiuni care sunt acum parte din Rusia, asta desi rusii nu le controleaza in totalitate…

Ramane de vazut cum va arata pe front contraofensiva ucraineana si cum va reactiona Rusia, daca va fi o contraofensiva de succes sau lucrurile nu vor merge asa cum isi inchipuie Occidentul si Kievul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *