
Romania sta de cateva luni cu sufletul la gura in privinta aderarii la Spatiul Schengen. Problema aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen se va discuta in Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie 2022, moment in care se va lua si o decizie in privinta aderarii. Ce avantaje ar avea Romania odata ce intra in Schengen si de ce ne luptam atat pentru aderare?
Totusi nu ne asteptam la prea multe de la acest consiliu, mai ales ca Austria si Olanda si-au exprimat retinerea fata de aderarea Romaniei la Schengen. Olanda e rezervata in privinta aderarii, s-a opus, dar acum parca ar lasa Romania sa vada cum e in Schengen. Austria, pe de alta parte, sustine prin reprezentantii sai ca Romania nu are ce cauta in Schengen pentru ca are probleme la frontiere, trec prea multi emigranti fara sa fie documentati si ajung in alte tari din Europa.
De ce vrea Romania atat de mult in Spatiul Schengen? Simplu. Pentru ca asta ne-ar aduce o crestere economica cu 0.5 puncte procentuale, vom avea exporturi mai active, mai multe, investitii mai multe in tara noastra, fluxuri comerciale mai bune. Acordul politic care mai e necesar pentru aderarea Romaniei la Schengen lipseste, dar tara noastra indeplineste conditiile tehnice de multa vreme.
Comisia Europeana a fost pentru aderarea Romaniei la Schengen inca din 2011, dar am avut state multe care s-au tot opus aderarii. In 2011 au fost Franta si Germania, invocand carente de securitate, in justitie, coruptia, criminalitatea organizata. In 2012, Parlamentul Olandei era si el impotriva aderarii, avea si rezolutie adoptata in acest sens pe motiv ca tara noastra nu indeplinea conditiile tehnice…
Dar in 7 iulie 2021, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson admitea ca Bulgaria, Croatia si Romania ar putea face parte din Spatiul Schengen cat de curand. Pe 24 mai 2022, Comisia Europeana cerea admiterea Romaniei si a Bulgariei in Schengen pentru ca erau indeplinite toate criteriile esentiale aderarii. Franta si Germania au renuntat sa se mai opuna aderarii si ne sustin. Si Germania, prin cancelarul german Olaf Scholz, recunostea pe 29 august ca Romania, Bulgaria sau Croatia indeplinesc criterii de aderare si pot deveni membri cu drepturi depline in Schengen.
In octombrie 2022, premierul Tarilor de Jos recunostea si el ca tara sa nu se mai opune cu vehementa aderarii, dar ca vor fi necesare evaluari ale CE legate de reforme si de statul de drept.
Revenind la Spatiul Schengen, acesta e o zona de libera circulatie a persoanelor, are 26 de state membre, 22 din U.E., patru din afara spatiului comunitar, ultima aderare a fost in decembrie 2011, cand am vazut Principatul Liechenstein inclus pe lista tarilor membre Schengen. E vorba pana la urma de un spatiu european fara frontiere in interiorul U.E., nu mai avem controale la frontiera intre statele membre Schengen.
Orice stat membru UE va intra in Schengen doar prin tratate de aderare pe care le semneaza si vor fi acceptate de toti membrii Schengen. Odata cu eliminarea controalelor la granite intre state membre Schengen avem libertate de miscare mai mare, securitate sporita, reguli comune ale statelor ce au fost de acord cu o Conventie de punere in aplicare a Acordului Schengen.
Practic persoanele nu vor mai fi controlate la frontierele interne, exista reguli comune aplicate persoanelor care trec frointiere externe ale statelor membre UE, vizele si cooperarea consulara vor fi simplificate, armonizate, cooperarea in domeniul politienesc e consolidata si ea. De asemenea, cooperarea judiciara cu extradare rapid si transfer al executarii hotararilor penale se adauga pe lista de beneficii ale prezentei in Schenegen. Plus ca avem si Sistemului de Informații Schengen pentru o comunicare eficienta intre membrii Schengen.
Toate statele UE vor face parte din Schengen, fara Irlanda si Marea Britanie, care au spatiul comun de calatorie deja, Bulgaria, Croatia si evident, Romania. Si patru tari din afara UE sunt in Schengen, Islanda, Elvetia, Liechestein, Norvegia.
Dar ce va insemna concret aderarea la Schengen pentru Romania?
- Timpi de asteptare redusi din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria, Bulgaria;
- Timp mai scurt de verificare a documentalor la granite, transportatorii scapa in sfarsit de cozile uriase la frontierele cu Ungaria, Bulgaria. Cetatenii din Schengen trec granitele doar cu actul de identitate fara a avea nevoie de altceva si de controale complexe la granita;
- Frontiera aeriana nu va mai avea control de frontiera pentru zboruri catre si dinspre destinatii din Spatiul Schengen, deplasarile catre, din tarile Schegen vor fi considerate zboruri interne;
- Profitabilitate mai mare la nivelul comertului, marfuri care circula mai repede, costuri mai mici;
- Creste atractivitatea Romaniei ca destinatie de afaceri, destinatie turistica;
- Va exista o singura frontiera externa unde controalele se vor desfasura conform seturilor de reguli in materie de vize sau migratiem azil etc.
Scenariile aderarii Romaniei la Schengen ar putea fi:
- Aderare conditionata-cu mecanism de supraveghere tip MCV pe Schengen;
- Aderare etapizata-la inceput aeroporturile vor fi prioritate, dupa care vor urma si alte elemente implicate in aderarea efectiva la Schengen;
- Aderare temporizata-se amana votul pe aderarea Romaniei pana la alt JAI ce se va stabili undeva in 2023.