November 26, 2024

Un razboi nuclear este o realitate greu de digerat, dar una la care am putea asista daca nevoia Rusiei de victorii in Ucraina si de a pune mana pe cat mai multe teritorii nu se opreste cat de curand. Armele nucleare sau bombele nucleare nu sunt ceva nou pentru conducatorii tarilor.

In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial SUA s-a folosit de doua bombe atomice dezvoltate in secret pentru a pune stop rezistentei si indarjirii Japoniei. Si a functionat. Dar cu ce urmari? Ce ne asteapta daca se ajunge la razboi nuclear si la folosirea de arme nucleare cu putere mare de distrugere? Hiroshima si Nagasaki sunt cele mai bune exemple…

Pe 6 august 1945 lumea facea cunostinta cu prima bomba nucleara folosita vreodata intr-un razboi, Al Doilea Razboi Mondial. SUA, cu acordul Marii Britanii, a aruncat bomba atomica asupra orasului japonez Hiroshima, omorand instantaneu peste 80.000 de oameni si ranind, desfigurand, otravind alte zeci de mii de indivizi nevinovati. La doar trei zile de la teribilul eveniment alta bomba atomica a fost aruncata deasupra orasului Nagasaki, cauzand moartea a peste 40.000 de oameni in doar cateva ore. In lunile ce au urmat au mai murit mii de oameni din cauza ranilor, din cauza radiatiilor, din cauza foametei si bolilor ce au urmat dupa cele doua bombe atomice lansate asupra unor zone din Japonia.

Japonia s-a vazut nevoita sa se predea Aliatilor pe 15 august 1945. A fost prima si singura data, cel putin pana astazi, in contextul tensionat dintre Rusia si Ucraina, cand a fost folosita bomba atomica in razboi.

Bomba atomica a fost dezvoltata si pusa la punct in cadrul Proiectului Manhattan, despre care Harry Truman, pe atunci presedinte SUA, nu stia nimic. De abia la negocierile de dupa razboi la Conferinta de la Potsdam din iulie 1945 a aflat si Truman de succesul Operatiunii Trinity, ceea ce insemna ca avusese deja loc o detonare a unei bombe atomice in desert, la Alamogordo. Desi nu se cunosteau la acea vrea toate consecintele unei explozii nucleare, oamenii de stiinte erau rezervati in privinta efectelor asupra mediului, asupra oamenilor sau a animalelor si a plantelor, a pasarilor si a insectelor.

Pana la testele din Operatiunea Trinity, Germania fusese invinsa de Aliati in Europa, dar Japonia continua sa lupte in Pacific. Dupa sase luni de bombardamente intense in 37 de orase japoneze regimul Imparatului Hiroshito tot nu ceda si Japonia nu se preda. Invadarea Japoniei nu era o solutie pentru Aliati pentru ca pierdeau milioane de oameni si succesul nu era garantat, asa ca bomba atomica ramanea o solutie foarte buna pentru a opri ofensiva Japoniei. Truman a considerat ca doar bomba atomica aruncata deasupra Japoniei ar putea opri razboiul si indarjirea japonezilor.

Hiroshima, orasul unde a fost aruncata bomba atomica „Little Boy”, era un port si oras important cu peste 350.000 de locuitori, dar si cartier militar al japonezilor. Prima bomba atomica din istorie a fost pe baza de uraniu si i-a luat doar 44 de secunde sa ajunga la nivelul solului si sa explodeze. In centrul ciupercii radioactive erau peste 300.000 de grade Celsius, temperaturile de la suprafata solului atingeau si depaseau 7.000 de grade Celsius. Un sfert din populatie a murit pe loc, 80.000 de oameni, 62.000 de cladiri au fost rase de pe fata pamantului. Echivalentul bombei in TNT era de 12.5 kilotone si in primele patru zile a omorat peste 120.000 de oameni.

A doua bomba nucleara din istorie aruncata asupra unui oras, Nagasaki, „Fat Man”, nu a facut atat de multe distrugeri ca „Little Boy”, asta din cauza terenului din zona-tinta initiala era orasul Kokura, insa bombardierul B29 a trebuit sa se indrepte spre Nagasaki din cauza norilor. 73.000 de oameni au murit din cauza bombei atomice de la Nagasaki.

Pe 2 septembrie 1945 a fost recunoscuta si oficial predarea Japoniei si renuntarea la lupta, al Doilea Razboi Mondial incheindu-se in acel moment si formal. Nu s-a mai ajuns la punerea in aplicare a operatiunii Downfall, care era planificata in noiembrie 1945 si care urma sa se desfasoare pana in primavara lui 1946, urmand sa se foloseasca soldati si echipamente de razboi pentru a invinge Japonia.

Dupa incheierea razboiului multa lume inca nu constientiza efectul devastator al unei bombe atomice. Multi oameni au murit din cauza radiatiilor, din cauza arsurilor provocate de bomba atomica si de caldura uriasa degajata, din cauza ranilor. Intre timp stim ce inseamna o bomba atomica si ce poate face dupa momentele Hiroshima si Nagasaki.

Istoria ne-a invatat ca o bomba nucleara odata folosita va avea efecte devastatoare nu doar asupra zonei in care e aruncata, ci asupra intregii regiuni, asupra intregului glob pamantesc, daca radiatiile ajung sa circule in mai multe zone. Cei care folosesc un astfel de dispozitiv cu putere de distrugere uriasa cu siguranta nu se gandesc si la tot ce inseamna viata pe Terra, nu doar in zonele lovite, ci si in toata regiunea, tara respectiva.

Asta ne-ar putea astepta daca vom vedea o escaladare a conflictului din Ucraina si daca Rusia isi va pune in aplicare amenintarile cu atacuri nucleare si razboiul nuclear va deveni realitate. Putem preveni ce s-a intamplat in 1945 si acum? Greu de anticipat. Important este sa se inteleaga foarte bine ca nimeni nu va castiga daca se vor folosi arme si bombe nucleare, nimeni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *