November 26, 2024

In toata lumea sunt mii de romane si opere care abia asteapta sa fie citite si sa isi ocupe locul in biblioteca noastra. Pana sa le descoperi pe cele care te intereseaza si sa te mandresti ca ai cunoscut si tu universul unor autori despre care ai auzit mereu si ai citit pe Internet ar fi bine sa parcurgi romanele clasice, cele mai bune romane din lume.

Romanele bune sunt destul de greu de gasit astazi. Un roman bun trebuie sa aiba actiune interesanta, personaje puternice care sa iti atraga atentia, foarte bine conturate. Mai trebuie sa gasesti in paginile sale subiecte de actualitate sau din trecut din care vei putea invata ceva, vei putea desprinde cateva invataturi importante.

Nu trebuie sa cauti prea mult pana sa gasesti cele mai bune romane. Le ai deja si iti sunt la indemana. Sunt scrise de autori celebri despre care a auzit toata lumea si ar fi pacat sa nu le citesti si sa le descoperi universul fascinant cuprins intre coperti.

Anna Karenina. Roman de familie extrem de bine scris si gandit, „Anna Karenina” de Lev Tolstoi este poate cel mai bun roman din aceasta lista. Subiectele multiple regasite in paginile sale acopera o gama larga de probleme ale vremurilor la care face referire romanul, adulter, jocuri de noroc, feudalism rusesc si familii cu probleme. Din 1878, anul publicarii sale in intregime, romanul lui Tolstoi a fost citit de milioane de oameni si apreciat la nivel global, tradus fiind in zeci de limbi.

Romanul de fictiune cu opt parti foarte interesante spune povestea a doua personaje principale: o sotie cu un destin tragic, Anna, care fuge impreuna cu iubitul tanar, si un latifundiar, Konstantin Levin, care este prins intre filosofie si soarta. In jurul lor graviteaza o multime de personaje dintr-o societate ruseasca in care familia pare sa nu fie atat de importanta.

Discutii despre durere, iubire si desigur familie apar cu fiecare pagina rasfoita, personajele sunt de un realism dus parca la extrem si cu o umanitate la care nu te-ai fi asteptat. Cartea a fost revolutionara la vremea sa prin modul in care autorul s-a raportat la femeie, la personajul principal, aducand in discutie prejudecati si greutati sociale cu emotie si maiestrie.

Marele Gatsby. F. Scott Fitzgerald a reusit sa cuprinda in paginile romanului sau cel mai cunoscut unele dintre cele mai bune texte pentru elevii, studentii care urmaresc sa citeasca literatura in cheie critica. Actiunea romanului e narata din perspectiva unui tanar, Nick Carraway, care s-a mutat recent in New York City.

Se imprieteneste cu un vecin cam excentric si bogat cu origini misterioase, Jay Gatsby. Cartea ofera cititorilor o lectura placuta si interesanta si acces intr-o era a jazzului, anii 1920, alaturi de o critica dura a ideii de vis american. Coperta romanului este splendida, un chip uman proiectat pe negrul albastru al cerului din timpul noptii si pe luminile de la zgarie-nori. Imaginea e regasita in cheie simbolica in textul romanului.

Un veac de singuratate. Gabriel García Márquez este un scriitor columbian cunoscut in intreaga lume pentru operele sale foarte bine scrise si foarte actuale. Romanul din 1967 spune povestea a sapte generatii apartinand familiei Buendía, urmarind infiintarea orasului Macondo pana la distrugerea sa impreuna cu ultimii descendenti ai familiei.

Cartea reuseste sa exploreze cu atentie la detalii realismul magic punand accentul pe natura extraordinara a lucrurilor banale in vreme ce lucrurile mistice devin dintr-odata comune. Márquez subliniaza de cate ori poate in volumul sau prevalenta si puterea mitului si povestilor populare in relatie cu istorie si cultura Americii Latine.

In 1982 autorul a luat Premiul Nobel pentru Literatura pentru intreaga sa cariera. „Un veac de singuratate” a fost apogeul carierei sale si cea mai buna opera scrisa de catre acesta.

O calatorie in India. Cu acest roman, E.M. Forster a incercat sa zugraveasca tot ce a trait in timpul vizitelor sale repetate in India, in tinerete si sa redea cele mai interesante aspecte intalnite intr-un roman special. A fost si ramane unul dintre cele mai citite romane din secolul trecut. Romanul e inspirat din momentele de glorie ale expansiunii coloaniale britanice, dar nu uita de tensiunile rasiale tipice vietii in colonii.

Cartea a fost publicata in 1924, iar actiunea urmareste un doctor indian musulman, Aziz, relatia sa cu un profesor britanic, Cyril Fielding si un profesor de scoala britanic Adela Quested. Cand Adela isi da seama ca Aziz a asaltat-o in timpul unei calatorii la pesterile Marabar, tensiunile dintre comunitatea indiana si comunitatea britanica cresc exponential. In interiorul conflictului sunt explorate posibilitatile relatiilor de prietenie si conexiunile dintre indieni si britanici, in ciuda diferentelro culturale si tensiunilor imperiale.

Natura, peisajele din India sunt descrise superb, imagistica e una extrem de bine conturata prin cuvinte si descrieri care te ajuta parca sa vezi tot ce a vazut si autorul. Personajele sunt puternice, ies in evidenta de fiecare data si contribuie la cristalizarea actiunii si la suspansul care te tine alaturi de ele pana la final.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *