Creativitatea este un concept complicat, multidimensional, un proces mental, social ce presupune generare de idei noi, asocieri inedite. Nu toata lumea o descopera si o are, este foarte greu de cuantificat si de mentinut. Dar descoperirea si cultivarea ei vor fi mai simple odata ce o intelegi si o privesti din mai multe perspective. Cartile sunt cele care te vor ajuta sa redescoperi creativitatea si procesul creativ.
Sunt foarte multe carti despre creativitate. Asta pentru ca nu ai cum sa discuti despre creativitate fara sa ai o multime de date si studii, de exemple de dat. Complexitatea creativitatii a fost un catalizator al celor mai bune carti despre creativitate, cateva dintre acestea fiind prezentate si in randurile ce urmeaza.
Wired to Create: Deslusirea misterului mintii creative, de Scott Barry Kaufman, Carolyn Gregoire. Este o carte pe care merita sa o citesti daca esti interesat de creativitate si de dezvoltarea ei, de folosirea ei in cele mai interesante moduri. Adunand laolata perspective unice si exemple ale celor mai „luminate” minti din istorie, volumul dezvaluie ce anume au diferit poate cei mai creativi oameni pe care i-a avut omenirea.
Cu date din neurostiinta si din psihologie, impreuna cu exemple inspirate de oameni creativi celebri, Pablo Piccaso, Frida Kahlo, Marcel Proust sau John Lennon, Michael Jackson, cartea propune cititorului o calatorie fascinanta in universul creativitatii si dezvaluie pas cu pas paradoxuri ale gandirii creative asa cum nu ti le-ai imaginat niciodata. In esenta, daca vei parcurge volumul amintit vei intelege care sunt cele zece lucruri pe care oamenii creativi le fac diferit. Afli ce poti face in practica si ce obiceiuri poti avea ca sa incurajezi gandirea creativa.
Calea artistului, de Julia Cameron. Este poate cea mai importanta carte pentru cei care vor sa isi „recupereze” creativitatea. Dupa 25 de ani de cand exista si peste 4 milioane de copii vandute, aceasta carte este in continuare extrem e importanta daca vrei sa iti „deblochezi” pontetialul creativ cu adevarat. Julia Cameron propune o calatorie cititorului pasionat de creativitate, o calatorie altfel in care acesta va descoperi probleme si obstacole ce ii blocheaza creativitatea si procesul creativ, oferind tehnici unice de dezvoltare si descoperire de sine. Dintre tehnicile si instrumentele propuse in carte amintim „Paginile de Dimineata”, Data Artistului, crearea unui cluster creativ, plus multe exercitii, activitati, idei pentru „recuperarea creativa”.
Crearea mintilor: O anatomie a creativitatii, de Howard E. Gardner. E o calatorie fascinanta prin vietile lui Freud, Einstein, Picasso, Stravinsky, Eliot sau Graham, chiar si Gandi. Ce isi propune aceasta calatorie? Sa descopere si sa prezinte ce anume le-a adus succesul acestor oameni si cum de au fost asa de creativi, au stiut atat de bine sa isi foloseasca la maximum creativitatea. Howard E. Gardner propune o noua perspectiva asupra creativitatii, aducand in atentia cititorului sapte personalitati emblematice care au redefinit un anumit domeniu al cunoasterii. Vei fi surprins sa afli cum imprejurarile au definit succesul creativ, care e combinatia secreta intre inteligenta si personalitate. Pana la finalul cartii autorul dezvaluie elementul esential al procesului creativ, dar si modul in care creativitatea iti poate influenta viata.
Originile creativitatii, de Edward O. Wilson. Parcurgand intreaga carte vei descoperi cum anume a aparut creativitatea si cum s-a manifestat ea de-a lungul istoriei speciei umane. Se va examina in detaliu trasatura specifica a speciei noastre, creativitatea, in relatie cu umanitatea si stiinta. Reflectand asupra originilor mai putin cunoscute ale limbajului, povestirii si artei, Wilson demonstreaza cum anume creativitatea a inceput sa fie prezenta in vietile noastre in urma cu mai bine de o suta de mii de ani, in paleolitic. Volumul ne demonstreaza foarte simplu cum anume umanitatea, inventarea limbajului, au jucat un rol important in definirea speciei si a creativitatii. Toate descoperirile si bornele atinse in stiinta si in umanitate ne-au facut sa fim o specie avansata, unica, si sa folosim creativitatea in avantajul nostru.
Explicarea creativitatii: Stiinta Inovatiei Umane, de R. Keith Sawyer. Este o introducere accesibila prin intermediul careia cititorul descopera cele mai noi descoperiri si cercetari din domeniul creativitatii. Psihologia si stiintele sunt baza cercetarilor descrise in carte, antropologia, sociologia, dar si psihologia avansata vor completa imaginea pe care autorul incearca sa o zugraveasca in volumul sau. Se discuta despre toate formele in care apare creativitatea, de la arta la scris si afaceri, despre creativitatea din viata de zi cu zi. Se depaseste zona de „siguranta” a creativitatii, individuala, si se iau in considerare contexte sociale, culturale, inclusiv rolul colaborarii in procesul creativ. Nu sunt uitate nici date legate de filme, videoclipuri muzicale, desene animate, jocuri video, fictiune hypertext, tehnologia.
Volumul de fata este prima carte despre creativitate ce include studii despre performanta si improvizatie.
Curiozitatea: Dorinta de a sti si de ce viitorul tau depinde de ea, de Ian Leslie. Ian Leslie propune cititorilor o perspectiva jucausa, dar provocatoare asupra importantei curiozitatii si mentinerii curiozitatii intr-o lume in care indiferenta e prea mare deja. Multi oameni renunta la a mai fi curiosi pe masura ce imbatranesc, de unde si gandirea „fixa” si lipsa de creativitate, nu se mai bucura deloc de viata lor.
Toate lumea se naste curioasa, insa doar unii oameni raman cu obiceiul de a explora, de a invata, de a descoperi pe masura ce trec anii. Cei care isi pastreaza curiozitatea vor fi mai inteligenti, mai creativi, vor fi oameni de succes. Astazi curiozitatea este prost inteleasa, subevaluata, monopolizata de catre elitele cognitive. Plina de povesti interesante, studii de caz, sfaturi practice, cartea iti va schimba modul in care gandesti si despre viata ta mentala, dar si despre cea a oamenilor din jurul tau.