
Gandirea excesiva este o problema reala pe care multa lume nu o ia in considerare sau ii acorda prea putina atentie. Cand ajungi sa gandesti excesiv ai doua modele de gandire distructive, ruminarea si ingrijorare persistenta, adica te gandesti la trecut mereu si esti mereu ingrijorat fata de ceea ce gandesti si de toate scenariile pe care ti le faci in minte, ingrijorarile ot avea legatura si cu viitorul.
De la gandirea excesiva se ajunge la anxietate, depresie, insomnie, la un obicei repetat care are la baza gandirea excesiva. Ce e de facut? Un prim pas ar fi sa te documentezi si sa citesti carti care te ajuta sa scapi treptat de gandirea excesiva:).
Tot ce e prea mult strica, asa spune un vechi proverb. Diferenta dintre om si animale este data tocmai de capacitatea noastra de a rationa, de a gandi, de a avea “ganduri”. Dar cand sunt prea multe ganduri si creierul e sufocat de ele s-ar putea ca viata noastra sa nu mai fie asa cum ne-am inchipuit-o. Gandirea excesiva este o problema indiferent de varsta si se asociaza cu depresia sau anxietatea, cu stresul. Ea poate sa apara dupa o trauma sau din cauza unor probleme legate de sistemul nervos netratate al timp, are cauze psihologice si psihice.
Gandirea excesiva poate viza trecutul. Regrete, resentimente, situatii jenante din trecut, toate pot sa o alimenteze. Degeaba te gandesti la trecut, nu poti sa mai schimbi nimic, nu vei influenta deloc prezentul sau viitorul.
Dar poate viza si prezentul. Ruminarea poate avea legatura cu prezentul, circumstante, relatii, personalitate, identitate. Relatia cu tine insuti poate fi definita in mare de aceste ganduri pe care le ai tu cu tine. Te gandesti la tine mereu in termeni pozitivi sau tinzi sa vezi doar lucrurile pe care le faci gresit? In a doua situatie intervine gandirea excesiva legata de prezent.
Si putem avea si gandire excesiva legata de viitor. Aici intra ingrijorarile, temerile legate de ce se va intampla, ce va veni. Dar pot fi si ingrijorari “cu bataie lunga”, de tipul “voi putea sa realizez ceva in viata asta?”. Nici acest tip de ingrijorari legate de viitor si gandire excesiva legata de viitor nu te vor ajuta absolut deloc, ca de altfel niciun fel de ganduri peste ganduri despre situatii din prezent, trecut, viitor. Iata in continuare cateva carti care iti vor mai clarifica ce se intampla in mintea ta si ce ai de facut ca sa nu mai ajungi mereu la ruminare si ingrijorare persistenta.
The Worry Trick de David A. Carbonell. E una dintre cele mai bune si mai interesante carti pentru cei care au gandire excesiva si se gasesc mereu in ipostaza de a revedea si reveni asupra evenimentelor care au avut loc sau au loc in viata lor. Psihologul David Carbonell, medic cu experienta si vaste cunostinte legate de psihologia umana, incearca sa ofere sfaturi sustinute de stiinta pentru a ne face sa nu ne mai ingrijoram atat de mult si sa ne gandim mereu la evenimente, la actiuni iar si iar pana ne stresam si devenim mult prea preocupati de detalii. Cam tot ce vei citi in aceasta carte si munca sa de o viata este bazata pe terapia de acceptare si angajament si pe terapia congnitiv-comportamentala, cu efecte excelente asupra celor care se confrunta cu gandirea excesiva.
Cartea e scrisa intr-un stil placut, e usor de citit, inveti despre cum anume functioneaza mintea unei persoane anxioase si ce poti face ca sa treci peste toate problemele si comportamentele tale care iti dau viata peste cam. De altfel, Carbonell e specializat in tratarea anxietatii si tuturor afectiunilor din sfera anxietatii, avand peste 30 de ani de experienta, deci toate sfaturile primite vin de la un expert in anxietate.
Unfuck Your Brain de Faith G. Harper. Dr. Faith G. Harper este psiholog, licentiat si certificatin hipnoterapie clinica, cu experienta vasta in lucrul cu indivizii, familiile, in terapia de grup. Doctorul Harper combina experientele sale unice cu o metoda inedita de a invata pacientii care sufera de gandire excesiva despre ce pot face ca sa scape de anxietate sau de stres cauzat de gandirea excesiva. Cu ajutorul celor mai recente cercetari din domeniul neurostiintei, medicul va dezvalui cititorilor care parcurg cartea ce se intampla in mintea noastra si ce avem de facut ca sa renuntam la gandirea excesiva si sa scapam de stresul prea mare. De altfel, autorul volumului amintit este faimos pentru Terapia de 5 Minute, mult mai eficienta decat terapia intensiva, pe termen lung.
Cu umor, multa rabdare, stiinta, Dr. Faith explica procesul de „retraining” pentru creier pentru a raspunde cum trebuie la viata de zi cu zi si sa renunte la a mai reveni mereu la evenimente trecute, din prezent ori din viitor, la traume.
Reclaim Your Brain de Joseph A. Annibali. Daca ai un creier care s-a invatat sa fie mereu ocupat si sa aiba multe de facut, atunci aceasta carte te va invata cum sa iti linistesti gandurile si sa ai o pace mult ravnita in mintea ta. Dr. Annibali ofera sfaturi practice, un plan de actiune pentru a inceta sa mai gandesti excesiv orice si sa ai mereu un creier calm si gata sa se concentreze pe lucrurile cu adevarat importante pentru tine.
Poti face mult mai multe pentru sanatatea creierului tau decat ai fi crezut in trecut. Inveti cum functioneaza creierul uman, inveti sa ai control asupra lui si sa il duci mereu in directia dorita de tine in baza unui plan foarte bine pus la punct, explicat pas cu pas. Dr. Annibali este psihiatru la Amen Clinics, expert in afectiuni psihologice si psihiatrice si in anxietate, deci te poti baza pe sfaturile primite in carte si pe tot ce ti se explica din punct de vedere medical.
The Body Keeps the Score de Bessel van der Kolk. Este cartea perfecta daca esti in cautare de tratamente inovatoare, neurofeedback, exercitii de constientizare, sport, yoga pentru a te recupera dupa stresul traumatic. Dr. Kolk se foloseste de experienta sa in terapia traumei pentru a arata cititorilor cum anume oamenii pot sa se adapteze la experientele traumatice cu ajutorul neurostiintei si cercetarii atasamentului. Vei descoperi teorii, studii interesante despre trauma, tratamente traditionale si alternative pentru a ajuta creierul sa isi revina.
Cartea e fascinanta, nici nu stii cand o termini si la final ramai cu foarte multe informatii la care poti reveni ori de cate ori ai probleme in viata si apare si trauma. Dr. Kolk este specializat in stresul traumatic, este cofondator Trauma Research Foundation, organizatie non-profit care prmoveaza proiecte stiintifice, clinice si educationale legate de trauma.
Chatter: The Voice in Our Head de Ethan Kross. Stim cu totii ca avem in capul nostru un fel de voce interioara care ne poate incurca sau ne poate ajuta uneori. Discutiile negative cu tine insuti, cu aceasta voce ciudata sau „chatter”, cum le spune Dr. Kross, pot sa ne faca rau si sa ne distruga sanatatea, starea de spirit, viata sociala. Gandurile negative insotite si de anxietate iti fura energia, te vor face sa nu te mai poti bucura de viata. Daca te afli in aceasta situatie cartea e pentru tine.
Doctorul le arata celor care vor parcurge cartea cum se poate calma vocea interioara, cum poti renunta la gandirea negativa, cum se poate controla mediu si distantarea temporala in raport cu gandurile, toate pentru a reduce anxietatea cam mai mult.
Dr. Kross e psiholog si profesor universitar la University of Michigan, fondator al Emotion & Self Control Laboratory, unde se folosesc mai multe discipline pentru a intelege cum anume controlul de sine functioneaza si cum se pot folosi toate cercetarile moderne pentru a imbunatati vietile noastre de zi cu zi.