Se apropie din nou perioada vacantelor. Te-ai gandit deja unde mergi, ai poate si bagajul facut, stii si ce activitati vei face cat esti in concediu. Nu iti mai ramane decat sa astepti si sa te gandesti si la ce vei citi in calatorie sau in concedii. Nu orice carte e recomandata pentru calatorii si vacante, asa ca trebuie sa fii cu mare bagare de seama cand o alegi…
Cartile de calatorii, de vacanta sunt excelente pentru relaxare si pentru a uita de tot ce a insemnat perioada stresanta de la job. O vizita intr-o librarie on-line iti va da suficiente idei de carti numai bune pentru calatorii. Te vor atrage coperta, titlurile, dar si autorii, insa nu trebuie sa te opresti doar la aceste criterii. Daca nu ai gasit sau nu ai timp sa cauti cele mai bune carti pentru calatorii si vacante iti recomandam noi cateva titluri interesante in randurile ce urmeaza.
Inelele lui Saturn de W.G. Sebald. Ar putea fi cartea perfecta pentru o calatorie sau o vacanta. Autorul prezinta comitatul englez Suffolk asa cum e vazut el de un narator fara nume ce se afla intr-un tur pietonal in zona respectiva. In carte cititorul descopera si o arhiva impresionanta de fotografii, dar si niste aparitii destul de ciudate, de la craniul lui Sir Thomas Browne la modelul 1:1 din betisoare de chibrit al Templului Ierusalimului, orase cu o atmosfera ciudata si ea, deluri impadurire, dar si Lectia de Anatomie a lui Rembrandt. Nu lipsesc bombardamentele din Al Doilea Razboi Mondial, imparateasa vaduva Tzu Hsi si industria matasii din Norwich. E o impletire intre realitatea fizica si cea mentala, o filosofie pentru toti cei care vor sa treaca dincolo de destinatia calatoriei.
Arta calatoriei de Alain de Botton. Cam toata lumea si multe carti iti vor spune unde sa calatoresti. Cartea lui Alain de Botton iti va spune cum si de ce. Pastrand aceeasi inteligenta si acelasi sarm din romanele precedente, de Botton ia in considerare aici placerea anticipatiei. Pornesti intr-o calatorie fascinanta alaturi de narator, auzi si despre Baudelaire, Wordsworth, Van Gogh, despre biologul Alexander von Humboldt si despre excentricul Xavier de Maistre. In paginile volumului vei descoperi o perspectiva onesta si poate prea brutala, filosofica legata de motivele calatoriilor noastre de placere si despre adevaruri pe care nu vrem sa le credem. O privire atenta va dezvalui idei despre aeroporturi, peisaje, muzee, vacantele romantice sau fotografii, covoare exotice si elemente dintr-un minibar de hotel…
Taramurile granitelor pierdute: In afara limitelor pe Drumul Matasii de Kate Harris. Fiecare zi dintr-o calatorie pe bicicleta este la fel ca ziua precedenta, dar e si complet diferita, sau poate tu esti diferit. In tineretea sa, Kate a devenit ce si-a dorit mai mult, un explorator generalist, dar si filosof. Si-a dorit sa mai fie si om de stiinta si sa mearga pe Marte intr-o zi.
Impreuna cu prietenul din copilarie, Mel Yule, autoarea a pornit pe Drumul Matasii pe bicicleta, dupa care a studiat la Oxford si MIT. A renuntat totusi la laborator si a mers pe Drumul Matasii, Povestea drumului sau se impleteste cu reflectia profunda si cu gandurile unui explorator temerar. Cartea exploreaza natura limitelor si salbaticia lumii care nu ar putea fi cartografiata niciodata in totalitate.
Autostrazile albastre: O calatorie in America de William Least Heat-Moon. Orasele mari atrag majoritatea turistilor, dar cele mai mici au la fel de multe de oferit, cel putin asa ne spune autorul. Volumul l-a avut ca sursa de inspiratie pe Chris Clemens, fondatorul Exploring Upstate si se concentreaza asupra imprejurimilor din Upstate New York. Aventurile sale, descoperirile si amintirile despre oameni extraordinari intalniti in calatorie condimenteaza experienta si dezvaluie o altfel de America. Este o poveste de calatorie pentru calatori si turisti perfecta despre un om obisnuit care viziteaza locuri obisnuite si are parte, traieste experiente extraordinare.
Vagabondaj: Un ghid neobisnuit pentru arta calatoriei pe termen lung in lume de Rolf Potts. Unii oameni sunt captivati si fermecati de calatorii pana acolo incat vacanta de doua saptamani anuala nu ii mai multumeste deloc. Ce ar fi sa avem o viata formata doar din calatorii si sa nu mai fim nevoiti sa facem atat de multe sacrificii. Cartea de fata te invata de ce ai nevoie sa construiesti o viata axata pe calatorii. Volumul este in esenta despre desprinderea de viata normala pentru a descoperi si experimenta lumea asa cum iti doresti. Potts, veteran al calatoriilor, ne arata cum anume oricine cu un spirit indepenent poate sa isi indeplineasca visul de a calatori pentru perioade mai lungi de timp fara remuscari. Dupa ce vei parcurge cartea sa vei reusi sa revezi relatia bani si posesiune, sa ai o viata mult mai relaxata si sa cheltuiesti cu cap ca sa te poti bucura de calatorii si vacante intinse pe o perioada de timp cat mai lunga.
Plaja de Alex Garland. Orice calator si turist viseaza la plajele marginite de ocean sau de mare si cu nisip fin galben la discretie. Povestea are loc in Thailanda, este despre cautarile unui tanar cu rucsac pentru o plaja legendara, izolata. Dupa ce descopera plaja, Richard, personajul principal, afla ca utopiile sunt greu de mentinut, comportamentele civilizate se vor dizolva treptat fara restrangeri externe. Cartea iti va schimba perceptia despre Paradis si despre idilic. Frumusetea poate fi descoperita totusi in realitatea de zi cu zi si la oamenii locului, asta e tot ce merita explorat si crezut…