November 26, 2024

Daca ti-e pofta de ceva usor si rapid primul lucru la care te gandesti sunt crevetii. Sunt cele mai consumate tipuri de crustacee din lume, au multi nutrienti de calitate, carbohidrati putini, acizi grasi Omega-3, dar si vitamine si minerale foarte importante pentru organism, proteine si antioxidanti. Gatirea lor e foarte usoara si gustul este unul caruia cu greu ii poti rezista.

In timpul verii avem nevoie de meniuri cat mai usoare si mai hranitoare, bogate in nutrienti esentiali. Pentru ca e cald si nu vrei sa stai ore intregi in bucatarie ai nevoie de retete cat mai simple si mai gustoase, care sa iti asigure tot ce ai nevoie pentru a avea energia necesara sa faci tot ce ti-ai propus. O alegere interesanta sunt crevetii la tigaie cu unt si usturoi.

Nimic nu se compara cu gustul de fructe de mare sau de creveti bine rumenite/rumeniti intr-o tigaie bine incinsa cu usturoi si unt din belsug. Crevetii la tigaie cu unt si usturoi pot fi completati foarte bine cu paste din dovlecei, pregatirea crevetilor dureaza putin, 20 de minute in medie, nu au gluten, carbohidrati in exces, iar sosul de unt e delicios. E preparatul ideal mai ales pentru zilele extrem de calde care tot apar in timpul verilor.

Pentru ca discutam despre un preparat destul de pretentios la servire si la pregatire trebuie sa ne asiguram ca avem mereu cele mai bune ingrediente. Pe langa crevetii cruzi, bine curatati si decorticati, unii mai mari, va fi nevoie de usturoi proaspat, coaja de lamaie, ulei de masline extravirgin pentru un plus de savoare si unt nesarat, niste stoc de peste, zeama de lamaie, putin patrunjel tocat proaspat si dovlecei optional daca vreti sa faceti si paste din dovlecei.

Daca vreti sa aveti si pastele de dovlecei, incepeti mereu cu ele. Le pregatiti cu un spiralizator sau tocator legume si le lasati sa se odihneasca.

Intre timp amestecam bine crevetii cu usturoi, coaja lamaie, ulei de masline, punem piper, sare dupa gust si amestecam iarasi in bolul incapator. Untul se topeste la foc mediu in tigaia mare, incapatoare, se pun mai apoi crevetii rapid, intr-un singur strat. Se gatesc la foc lent pana se coloreaza intr-un roz opac si sunt in forma de C. Se intorc dupa 2-3 minute pe fiecare parte, se adauga stock-ul de peste, zeama de la o lamaie, verdeata. Doar cand sosul e gata format se pot pune si dovleceii.

Crevetii se servesc imediat ce s-a terminat procesul de gatire si merg de minune si cu un vin bun. Se poate utiliza si vin alb in loc de stock de peste, spaghetele din dovlecei se pot manca si crude, ca sa fie mai crocante. Daca aveti doar creveti mai mici supravegheati cat mai bine gatirea pentru ca se vor face imediat si riscati sa ii ardeti. Tine cont de aceste mici trucuri daca vrei sa ai cei mai buni creveti pe care i-ai mancat pana acum.

Pentru sos mai aromat se folosesc creveti nedecorticati, dar la servire vom fi atenti sa curatam bine. Si gatirea e mai lenta si nu exista riscul arderii.

Avantajul crevetilor este ca pot fi gatiti din timp, insa doar ei. Se tin la frigider 1-2 zile si spaghetele din dovlecei se vor adauga doar cand sunt serviti si incalziti. Gustul lor va fi mult mai bun si mai fin daca se vor servi alaturi de parmezan ras.

Reteta de creveti la tigaie cu unt si usturoi se poate face oricand, nu neaparat vara. Totul este sa ai creveti de calitate, daca ai creveti inghetati trebuie sa ii lasi la dezghetat si ar fi bine sa ii cureti cu atentie inainte de a-i pune in tigaie. La reteta se pot adauga si alte ingrediente in functie de preferinte, orice verdeata doriti, fulgi de chilli sau ingrediente care credeti ca se vor potrivi cu acest fel de mancare.

Cheia succesului in cazul retetei de fata este modul de gatire a crevetilor. E nevoie de rabdare, de atentie sporita la gatirea pe fiecare parte si de creveti cat mai buni, special alesi pentru gatirea la tigaie, la foc iute. Daca ai facut alegerile corecte te vei bucura de un preparat delicios care va incanta pe oricine ajunge sa guste din el in orice sezon.

Crevetii la tigaie cu unt si usturoi sunt nelipsiti de pe mesele restaurantelor mediteraneene, dar ii poti pregati si acasa fara ajutor si fara sa ai nevoie de prea multa experienta. Te inarmezi cu rabdare si esti pregatit sa aduci „la lumina” cel mai bun preparat pe care l-ai facut vreodata pentru tine si pentru familia ta. Stii ce ai de facut, stii cum se face nu iti mai ramane decat sa pui in practica reteta si sa vezi cat de buna este. Spor la gatit si pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *