
Nelipsita de pe masa romanului, ciorba este un fel de mancare pe care cu totii stim sa il facem, teoretic. Ce poate fi asa de greu sa punem niste legume taiate la fiert, sa adaugam ceva condimente si la final si un pic de bors si bulion? In realitate o reteta de supa poate fi mult mai dificil de realizat mai ales daca vrei sa ai si un gust foarte bun la final si un miros imbietor.
Daca te-ai saturat de supele de legume clasice si vrei un bors bun poti incerca oricand reteta de ciorba de perisoare. Gustoasa, satioasa, usor de pregatit cu putina rabdare si excelenta in orice meniu, ciorba de perisoare va fi o adevarata delicatesa pe care familia, invitatii si rudele o vor aprecia cu siguranta.
Ai tot facut fel de fel de retete mai complexe, mai simple si nu mai stii ce sa faci de mancare. Ai putea incerca o ciorba de perisoare cu multa verdeata proaspata si cu niste ardei iute. Ce zici?
Ciorba de perisoare este o reteta traditionala pe care o vei vedea facuta peste tot in tara noastra. Cu anumite variatii in functie de gospodinele din zona in care te afli si de inspiratia lor. Nu dureaza mult sa o faci, cam o ora si jumatate cu tot cu pregatire si gatire. Si la final poti sa ai satisfactia de a avea cea mai buna ciorba pe care o vei servi familiei si pentru care vei fi apreciat/a mai mult decat iti inchipui.
Aduni mai intai toate ingredientele necesare. Ceapa, una singura iti va fi suficienta, doi morcovi, un ardei gras, niste telina, o bucata mai mica, 300 ml suc de rosii sau niste rosii cuburi la cutie, o cutie intreaga, sare si piper, cimbru, ceva ardei iute, patrunjel si leustean proaspat pentru la final, bors.
Perisoarele le vei face cu niste carne tocata, cam 600g, o ceapa, legume tocate sau vegeta, marar, patrunjel, un ou, sare, o lingurita doar, piper putin, orez, 50 g cu bob rotund de preferat, optional o lingura de pesmet, malai sau ceva gris.
E important sa le avem pe toate la indemana pe masa de lucru cand ne apuc de ciorba. Taiem legumele cubulete, le punem sa fiarba, punem si ardei iute taiat mic. La jumatatea fierberii legumelor adaugam perisoarele, dar si doua maini de orez, lasam vreo 15 minute sa fiarba legumele. Focul e lasat mic imediat dupa ce aruncam toate perisoarele in lichid. Verificam perisoarele daca s-au fiert, punem suc de rosii, bors, pentru acrit spre final. Dupa ce fierb si perisoarele se gusta si se pune sare si piper.
Se mai adauga verdeata tocata marunt dupa ce am stins focul. Se pune capacul rapid si se permite infuzarea aromelor. Se poate servi cu smantana sau fara, dupa preferinte.
Revenind la perisoare, ele se fac foarte simplu cu carne tocata, se pune ceapa, se poate toca ceapa si carnea acasa, la robot. Se pune in carnea tocata cu ceapa verdeata, oul, piper, sare, cimbru, orez si se amesteca toate. Dupa care se pun in ciorba in forma cunoscuta.
Se adauga si apa rece in carnea amestecata cu mana, nu mai mult de cinci minute ca sa ai niste perisoare cat mai pufoase si „aerate”.
Si daca te intrebi ce fel de carne pui la perisoare poti sa alegi ce doresti, nu conteaza. Ce carne iti place, pe aceea o vei folosi. Cea mai buna varianta e porc-vita, dar poti face cu o carne de pui, de curcan. Carnea nu are voie sa fie foarte grasa. Daca nu vrei sa pui bors si nu il suporti poti sa acresti cu zeama de varza, lamaie sau cu o pasta de corcoduse. Sau poti renunta la acrit daca o preferi mai dulce.
Vrei ciorba sa fie ceva mai acra, pune 1.5-2 l bors si o vei avea exact pe gustul tau.
Iarna este perfecta, mai ales daca ai racit, la fel cum e foarte buna si in orice sezon, dar manancata oricand alaturi de familie, de prieteni, de cei dragi tie.
Spor la gatit si la degustat. Si nu uita. Gatitul e o arta atat timp cat crezi in ea si iti doresti mult sa obtii ceva pe gustul tau si al familiei. Continua sa gatesti din placere, cu placere si sa experimentezi, sa fii creativ in bucatarie.