November 26, 2024

Rusia si SUA sunt doua mari puteri nucleare, asa ca era firesc sa existe intre ele un tratat care sa limiteze numarul de focoase nucleare strategice pe care cele doua state le puteau desfasura. El s-a numit New START si a functionat pana pe 21 februarie 2023, cand presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anuntat ca Rusia isi suspenda participarea la tratatul New START cu SUA. Asta la doar o zi dupa ce presedintele SUA Joe Biden denunta invadarea Ucrainei de catre Rusia…

Tratatul a fost semnat pe 8 aprilie 2010 la Praga, iar dupa ratificare, a intrat in vigoare din 5 februarie 2021. New START inlocuia vechiul tratat SORT, expirat in decembrie 2012, a urmat tratatului START I, expirat si el in 2009, START II, care nu a intrat in vigoare, START III care nu a putut fi pus in practica din cauza negocierilor esuate. Tratatul impune injumatatirea numarului de lansatoare de rachete nucleare strategice, nu limita numarul de focoase nucleare operationale inactive insa, care puteau fi stocate cu miile.

Numarul focoaselor nucleare strategice dislocate se reducea la 1.550, cu 10% mai putine decat se prevedea in tratatul Moscovei din 2002. Restul echipamentelor nucleare erau reduse la 800, numarul de ICBM-uri, SLBM-uri bombardiere care puteau participa in razboi nuclear era limitat la 700. Acelasi tratat permitea monitorizare via satelite si remote si 18 inspectii „on-site” pe an pentru a se verifica respectectarea limitelor impuse.

Secretarul de stat american Antony J. Blinken a catalogat imediat decizia lui Putin ca fiind nefericita si iresponsabila. Tratatul fusese prelungit in 2021 pentru inca cinci ani ca sa nu se ajunga la tensiuni periculoase. SUA acuzase deja Rusia de incalcarea tratatului prin nepermiterea inspectiilor la fata locului la centralele nucleare.

Miscarea lui Putin este extrem de periculoasa in actualul context in care tensiunile sunt si asa la cote maxime. Retorica nucleara a Moscovei este din ce in ce mai agresiva si mai tendentioasa in conditiile in care un razboi nuclear este mai aproape ca oricand.

SUA au inceput sa fie atente la ce se intampla cu armele nucleare ruse si cu desfasurarea lor de vreme ce nu mai exista tratatul. Dar supravegherea via satelit nu va fi niciodata la fel de eficienta ca o inspectie la fata locului. Rusia a incalcat, prin suspendarea tratatului New START, si Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare, potrivit Asociatiei Controlului Armelor.

Tratatul la care se face referire e semnat de 191 de state membre, inclusiv cinci puterni nucleare si vizeaza dezarmarea. El a intrat in vigoare dupa Criza Rachetelor Cubaneze si e in vigoare din 1970. Iesirea din New START a Moscovei nu va aduce deloc o imbunatatire a securitatii Rusiei in noul context global, dar va aduce un risc marit de utilizare a armelor nucleare peste tot in lume in scopuri politice si militare-temerile mari sunt in privinta Coreei de Nord si Iranului. Precendentul e periculos pentru intreaga lume pentru ca si alte tari vor da uitarii orice fel de acorduri in privinta armelor nucleare.

Inainte de tot acest scandal, Rusia a negat vehement ca incalca tratatul New START si ca e doar o incercare a Occidentului de a contribui la alimentarea razboiului si la sustinerea Ucrainei. Rusia a refuzat sa reinnoiasca inspectiile programate la arsenalul nuclear. Temerile de o invazie de proportii, escaladata, in Ucraina, cu arme nucleare in prim-plan sunt acum justificate. Cursa inarmarilor la nivel global a reinceput asa.

Inspectiile programate si agreate au fost suspendate prima data din cauza COVID-19 si pandemiei, in 2020, in 2022 trebuiau sa aiba loc din nou din noiembrie 2022, dar in discutiile de la Cairo nu s-a ajuns la niciun fel de intelegere. SUA au reactionat si au aratat cu degetul catre Rusia, aceasta violase tratatul semnat. Atat timp cat NATO si aliatii, plus SUA, se opuneau invaziei Rusiei si incercau sa ajute Ucraina niciun fel de discutii nu erau posibile, pe niciun subiect.

Rusia a sustinut recent ca s-a raportat la tratat impecabil din 2010 si a acuzat SUA ca a retras in mod ilegitim mai mult de 100 de arme strategice din acest tratat. De altfel, Rusia se tot plange de ani buni de modul in care SUA au convertit bombardierele B-52 si tubulatura de la rachetele balistice lansate de pe submarine la statusul de non-nuclear.

Rusia trebuia sa discute toate aceste lucruri la masa negocierilor, dar reinnoirea a fost una fara rost de vreme ce avem deja razboi de un an si amenintari permanente cu arma nucleara si cu razboiul nuclear pornit in Ucraina, din vina NATO si a SUA…

Ce se va intampla cu armele nucleare si cu razboiul nuclear pornit de Rusia ramane de vazut. Speram sa nu se ajunga niciodata la asa ceva. In viitor am putea avea alt tratat daca lucrurile se mai calmeaza, in alte conditii, va fi nevoie de el odata ce Putin va face un pas inapoi si la Moscova va veni cineva care se gandeste la binele Rusiei si al intregii planete…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *