September 8, 2024

Sâmbătă, 13 iulie 2024, de la ora 10.30, în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca (str. Tăietura Turcului f. n.), va avea loc o prezentare inedită a obiceiurile de nuntă din zona Ardealului, în prezența interpretei de muzică populară Elena Ștefănuț și a lui Nucu Pandrea, maestrul frunzei cântătoare, alături de instrumentiști de prestigiu, printre care profesorul Vasile Popa. Participanții vor descoperi unele dintre cele mai frumoase tradiții de nuntă, precum ,,Steagul de nuntă”, ,,Împletitul cununii la mireasă” sau ”Legatul drumului la mireasă”, informează organizatorii evenimentului într-un comunicat de presă. Alaiul de nuntă va fi însoțit de tradiționalele strigături specifice acestui eveniment.

Evenimentul este organizat de Grupul literar ,,Sublim” și Asociația Educalise, în colaborare cu Asociația ,,De la lume adunate și-napoi la lume date” și face parte din proiectul ”Revista de pe noptieră”, inițiat de trei poeți clujeni, Rodica Mureșan, Ovidiu Vasile, Alin Cucuruzan. Accesul la eveniment este gratuit.

Coordonatorul proiectului, Carmen Nyilas, spune că proiectul promovează poezia „Atunci când am inițiat acest proiect am avut în gând să reînviem dragostea oamenilor pentru poezia clasică, încărcată de sentiment, dar și să identificăm și să promovăm talente, autori de poezie clasică. Deja ne-am întâlnit cu elevii de la Liceul Teoretic ”Apaczai Csere Janos” din Cluj-Napoca. De altfel, o parte dintre ”protagonistele” pe care le veți vedea sâmbătă în Parcul Etnografic învață la acest liceu”.

Revista de pe noptieră”, proiectul care (re)aduce poezia în inimile oamenilor

Proiectul ”Revista de pe noptieră” a luat naștere în anul 2023 atunci când a fost tipărit primul număr, în luna aprilie. Ajunsă la numărul 11, autorii revistei își doresc să readucă poezia în inimile cititorilor și să descopere talente ale stilului clasic. Inițiatorii proiectului își propun să facă acest lucru adresându-se, în primul rând, elevilor de liceu din Cluj-Napoca, pentru care au organizat deja o serie de întâlniri.

Activitățile pe care le-am gândit au un caracter ludic, interactiv, dinamic și se desfășoară sub forma atelierelor de creație, întâlniri cu scriitorii, dramatizări. Pornind de la considerentul că cei mai mulți copii sunt generatori de artă, nutrim convingerea că puterea lor de creație și imaginația debordantă a acestora, stimulată și cultivată, îi modelează în viitori adulți mai sensibili la frumos, echilibrați, care și-au găsit drumul spre ei înșiși, și-au găsit pacea interioară, de care avem atâta nevoie”, adaugă poetul Ovidiu Vasile.

În proiectul nostru, ne dorim să folosim poezia la adevărata ei valoare, ca unealtă de șlefuire a minții copiilor, de creștere a stimei de sine și încredere în propriile forțe. Copilul care studiază poezia, intră în contact cu un vocabular complex, vocabular pe care nu-l folosește în viața cotidiană, prin urmare, poezia îi ajută pe copii să-și îmbogățească vocabularul. Învățarea poeziilor dezvoltă memoria auditivă și memoria de lungă durată. Metaforele folosite în poezie dezvoltă imaginația, sensibilitatea, gândirea abstractă, ingeniozitatea. Recitarea poeziilor dezvoltă comunicarea nonverbală, impune înțelegerea poeziei și prin urmare crește forța mentală”, spune Carmen Nyilas.

Turiștii din pensiunile și hotelurile din Ardeal pot citi gratuit revista

A doua activitate principală a acestui proiect este redactarea, tipărirea și difuzarea revistei „Sublim”, publicație în care să apară articole referitoare la activitatea cu elevii și evenimentele culturale sau activitățile derulate sub numele „Sublim”.

Pe lângă cele două articole, în fiecare număr al revistei sunt publicate poeziile a șapte poeți remarcabili, mai mult sau mai puțin cunoscuți, dar care scriu poezie clasică, emoționantă, sensibilă, ce impresionează mintea și sufletul. Poeziile sunt publicate după o selecție minuțioasă și aprobarea întregului colectiv redacțional. Revista este distribuită gratuit în camere de hotel ori pensiuni, de unde și numele proiectului „Revista de pe noptieră”, dar și în săli de așteptare, școli ori iubitorilor de literatură în cadrul întâlnirilor culturale la care participăm”, completează poetul Ovidiu Vasile.

Cea de-a treia activitate principală a proiectului „Revista de pe Noptieră” este organizarea de întâlniri ale scriitorilor și poeților, în cadrul cenaclurilor literare ori în tabere literare. Toate aceste întâlniri au ca scop coagularea legăturilor dintre iubitorii de literatură, proză sau poezie, precum și derularea unei activități de promovare a lucrărilor literare.

Avem încredere în funcția psihoterapeutică a poeziei. Poezia, la fel ca celelalte arte, are abilitatea de a atinge corzile sufletului. Prin lecturarea poeziilor, cititorul se identifică cu trăirile celui care a scris, pătrunde în sufletul poetului, având sentimentul de împărtășire a stării afective. Scrierea de poezie duce la eliberarea de emoții și trăiri acumulate, la eliberarea tensiunilor blocate. Unora le este mai ușor să transmită prin poezie, ceea ce nu pot să exprime în mod direct. E o modalitate de a da glas vocii interioare”, concluzionează Carmen Nyilas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *