September 16, 2024

În perioada 2-6 septembrie, Muzeul Municipal din Dej a fost gazda celei de a treia ediții a proiectului „Meșteșugari la Muzeu”, proiect inițiat și derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, sub egida Consiliului Județean Cluj.

Astfel, timp de cinci zile, aproximativ 20 de copii/pe zi, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, au avut ocazia de a se familiariza și de a învăța nemijlocit, diverse meșteșuguri populare: pictarea de motive tradiționale pe linguri de lemn, modelarea lutului pe roata olarului, punerea în practică a unor vechi rețete de patiserie și crearea unor podoabe din mărgele. Coordonați de profesorii Daniela Katona, Angela Cornea și Mariana Selin, artizani experimentați, copiii și-au petrecut ultima săptămână de vacanță cu entuziasmul specific vârstei, unii descoperind frumusețea obiectelor realizate prin tehnici vechi și îndelung șlefuite, alții perfecționând abilitățile de care deja dispun și care le-au adus numeroase participări la Olimpiadele „Meșteșuguri artistice tradiționale”, răsplătite cu premii pe măsură. Nu în ultimul rând, copiii au avut parte de vizite ghidate în muzeu și proiecții de filme, iar la încheierea evenimentului, au primit premii și diplome, în prezența Adrianei Andrei, consultant artistic la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Gabriel Rădulea, administratorul instituției.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Muzeul Municipal Dej, coordonat de prof. Constantin Albinetz, alături de muzeografii Cristina Tudor și Ovidiu Rus, au o veche și fructuoasă colaborare, proiectele comune (multe dintre ele derulate în parteneriat cu școli și instituții de cultură locale), având drept scop educarea tinerelor generații în spiritul păstrării și transmiterii meșteșugurilor, tradițiilor și obiceiurilor populare. Pentru că, meșteșugurile reprezintă partea activă a moştenirii noastre culturale, un univers de valori materiale şi spirituale care, preluând idei şi formule şi din experienţa altor culturi şi civilizaţii cu care a venit în contact, constituie un patrimoniu pe care societatea românească l-a transmis de la o generaţie la alta, asigurând identitatea noastră în agitata lume modernă.

N. Vaida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *