October 24, 2024

Inca de la nastere incepem sa imbatranim. Da, informatia poate fi socanta, insa asta e adevarul. Din secunda in care am venit pe lume incepe si procesul de imbatranire la nivelul intregului organism. Ne maturizam, crestem, ne dezvoltam si platim un pret: imbatranirea. La fel ca oricare alt organ din corp, si creierul uman imbatraneste. Imbatranirea creierului aduce schimbari in marimea acestuia, la nivel de vascularizare si de cunoastere, perceptie. Insa recent s-a descoperit ca am putea incetini si preveni imbatranirea si ritmul sau doar cu ajutorul unei proteine interesante.

Pe langa micsorare, in special in zona cortexului frontal, oamenii de stiinta au descoperit ca al nostru creier sufera schimbari la nivel molecular si chiar morfologic. Incidenta atacurilor vasculare cerebrale, atacurilor de cord, leziunilor si dementei creste odata cu inaintarea in varsta. Apar si schimbari la nivelul neurotransmitatorilor si la nivel hormonal, unele zone din creier nu se mai pot accesa deloc.

Genetica, neurotransmitatorii, hormonii, experienta, toate joaca un rol important in imbatranirea creierului. Imbatranirea biologica nu e legata in mod absolut de imbatranirea cronologica, asa ca e posibil sa putem incetini imbatranirea biologica prin mai multe metode.

Recent specialistii si oamenii de stiinta au descoperit o proteina care ar putea oferi cel putin trei modalitati de a preveni imbatranirea creierului. Cresterea nivelului unei proteine denumite PF4 sau factorul trombocitar patru, la soareci ar putea incetini imbatranirea creierului. Se imbunatatesc performantele cognitive, creierul e mai sanatos. S-a studiat si un hormon legat de longevitate pentru a descoperi cum anume putem lupta eficient cu imbatranirea creierului.

Injectarea hormonului respectiv in soarecii de laborator a ajutat la obtinerea unei perceptii, cunoasteri, gandiri mai bune. Dar la om nu se poate aplica acest tip de tratament pentru ca discutam despre molecule prea mari care nu pot sa treaca de bariera de sange de la nivelul creierului. E nevoie, asadar, de un mesager care sa duca moleculele la creier. Nivelul proteinei PF4 a crescut si s-a modificat substantial dupa ce s-a injectat hormonul in soarecii de laborator.

Trombocitele sunt niste celule imunitare care joaca un rol foarte important in vindecare si in coagulare, elibereaza mereu proteine in sange. La inceput, oamenii de stiinta nu au inteles ce rol au trombocitele in imbunatatirea perceptiei, gandirii, cunoasterii. Dar in studii din trecut s-a descoperit ca plasma luata de la soricei tineri a ajuta la reintinerirea si evitarea efectelor imbatranirii la nivelul creierului. Cum s-a obtinut un asemenea efect? Plasma de la soarecii tineri avea un nivel ridicat de PF4.

Deci exercitiile influenteaza nivelul de PF4, iar injectarea PF4 direct in creierul soarecilor a incurajat neurogeneza in hipocampus, regiune a creierului cruciala pentru memorie. PF4 a imbunatatit, intr-adevar, cunoasterea, perceptia la soareci. Chiar si injectarea PF4 in corpul soarecilor a dus la stimularea neurogenezei si la imbunatatirea sa. Conexiunile neuronale din hipocampus au fost imbunatatite imediat odata cu administrarea de PF4.

Apoi s-a studiat si legatura cu sistemul imunitar. Se stia deja ca exista o legatura puternica intre sistemul imunitar si declinul cognitiv, bolile tipice imbatranirii creierului, Alzheimer, de exemplu. Injectarea de PF4 in corpul soarecilor mai batrani a dus la „intinerirea” sistemului imunitar, a scazut nivelul proteinelor inflamatorii si s-a redus inflamatia din creier.

Alt studiu interesant al altei proteine, GDF11, cu efecte similare cu PF4, a dezvaluit legatura cu restrictiile calorice. Deci posibilitati de reintinerire a creierului sunt, trebuie doar descoperite si adunate mai multe date pana sa avem si solutia perfecta. La soareci s-a mai observat ca PF4-ul uman imbunatateste cunoasterea, perceptia, gandirea.

Proteina la care am facut referire in acest articol poate imbunatati cunoasterea, perceptia si la maimute, s-a demonstrat in alt studiu important, dar nu se stie daca imbunatatirile observate implica si prezenta PF4 si un nivel mai ridicat. Pana la urma ce isi doresc oamenii de stiinta este sa isi dea seama ce fac exercitiile si restrictiile calorice, cum ajuta ele creierul si dupa sa identifice moleculele care ar mima efectele acestora.

Se are in vederea si inceperea tratamentelor cu PF4 la oameni in anii ce vor urma. Dar pana atunci inca mai e nevoie de studii care sa demonstreze exact cum actioneaza PF4 in corp si in creier si daca ar putea fi parte dintr-un cocktail terapeutic de succes undeva in viitor. Doar cand vom avea toate datele si siguranta ca nu ne vom face mai mult rau decat bine cu aceste proteine si molecule putem sa trecem si la teste serioase pe oameni si la folosirea la scara larga a tratamentului miraculos de intinerire a creierului uman.

Pana atunci nu ne ramane decat sa ne ajutam singuri si sa fim atenti la dieta, la exercitii, sa luam suplimente care previn imbatranirea rapida a creierului. Stiinta ne va ajuta, dar e nevoie de timp si de multe resurse, de cercetare pentru a ajunge la un tratament perfect, fara efecte secundare nedorite. Creierul e oricum un mister pentru lumea medicala si pentru cea a stiintei, inca, asa ca mai avem multe de descoperit intre timp…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *