Cand te gandesti la stiinta devii serios dintr-odata. Ai lucruri importante, descoperiri, studii, oameni care lucreaza din greu sa vina cu niste rezultate, sa contribuie la descoperiri, inovatii, la intelegerea lucrurilor din jurul nostru. Insa stiinta poate fi si funny de multe ori, mai ales ca avem multi oameni de stiinta care se gandesc si la partea mai relaxata a studiilor si cercetarilor.
Cercetatorii britanici sunt deja celebri in toata lumea pentru studiile lor traznite si rezultatele si mai inedite. Doar ca nu sunt singurii. Anual sunt zeci de studii despre care nici nu afli, poate, care nu isi propun sa descopere vreo noua galaxie sau sa vina cu niste rezultate uau! Din toate studiile si rezultatele interesante si haioase aparute de-a lungul timpului am realizat o selectie care cu siguranta te va face sa zambesti, daca nu te va ajuta sa razi si sa mai uiti de griji.
Heliul si gravitatia. Spre deosebire de alte elemente, heliul poate sa se impotriveasca gravitatiei. Daca se raceste la temperaturi maxime de -273 grade Celsius, aproape de zero absolut, devine superfluid, deci pluteste fara sa existe frecare. Celelalte elemente din natura si din atmosfera nu pot sa ajunga la astfel de performante. Deci heliul se poate lauda ca este „cel mai tare din parcare” oricand.
Creierul uman si informatia. Stim deja ca nu e computer mai puternic pe Pamant decat creierul uman. Doar ca oamnii pot sa primeasca pana la 11 milioane de biti in fiecare secunda, insa suntem constienti doar de 40. Practic se stocheaza in creier milioane de biti, doar ca multe informatii se pierd imediat sau in timp si nici macar nu stim ca le avem, ca exista undeva. Chiar daca am fi constienti de milioanele de biti pe care creierul ii poate stoca ne-ar fi imposibil sa procesam pe secunda atat de multa informatie si totul ar fi un zgomot pentru noi si un chin sa traim in acest fel, bombardati in fiecare secunda cu tone de informatii.
Norii cumulus si cantarul. Un nor mediu de tip cumulus va cantari cam cat 80 de elefanti. Poate ca ti se pare ca norii sunt usori, sunt pufosi, insa daca ai cantari greutatea unui nor de acest fel luat de pe cer ti-ar trebui cam 80 de mamifere de marime mare, elefanti, ca sa ajungi sa ai echilibru perfect pe cantar. Explicatia greutatii atat de mari e simpla: norii sunt formati din substanta fizica, apa, deci apa are greutatea ei, si cu cat norul e mai mare si mai dens, mai plin de apa, cu atat va cantari si mai mult. Si de ce nu cad norii din cer daca sunt asa de grei? Pentru ca aerul care se ridica si care e rasponsabil de formarea lor ii mentine in stare de plutire in aer in permanenta.
Testele de sarcina si… broastele. In prezent, ca sa vezi daca esti gravida mergi rapid la farmacie sau la magazinul supermarket si iei teste de sarcina. In trecut, pana prin anii 1960, testul de sarcina se facea cu o broasca, broasca africana cu gheare. Cum se facea? Simplu. Se lua urina de la femeia care credea ca e gravida, se injecta in broasca, si daca broasca ovula in interval de 12 ore femeia era gravida. Simplu.
Apa si decesul. Stii ca daca bei prea multa ajungi cu siguranta la… morga? Intoxicatia cu apa e o realitate si apare de la prea multa apa bauta intr-un interval scurt de timp. Concentratia sodiului din sange devine atat de mica incat organismul nu mai are cum sa mai functioneze in mod corect. Deci grija mare mai ales vara la cata apa bei si respecta ce spun medicii, 2-3.5 litri de apa pe zi, nu mai mult.
ADN-ul si focul. ADN-ul e ignifug si asta chiar e ciudat. Oamenii de stiinta au descoperit acest lucru tratand niste materiale care contineau ADN. Respectivele testaturi nu se mai aprindeau atat de repede in contact cu focul, capatau proprietati ignifuge. Explicatia? Moleculele ADN contin fosfat.
Ragaitul si spatiul. Daca te afli in spatiu si vrei sa ragai nu ai cum. Gravitatia are rol important atunci cand vrei sa ragai. Tot ce e solid si lichid ramane in partea de jos a stomacului tau, asa ca gazele ies rapid prin cavitatea bucala si apare celebrul ragait. Dar cum in spatiu gravitatia dispare, gazul nu are cum sa se separe de lichide si de tot ce e solid in stomac.
Mingea si zborul. E o expresie in limba romana, „cand o zbura porcul”, adica niciodata. Pana sa vedem porci zburand, putem sa vedem… o minge care zboara. Nu te gandi la Harry Potter si la celebra mingiuta cu aripi. Lucrurile sunt mai simple de atat si stiinta le explica. E vorba despre efectul Magnus-daca rotesti o minge inainte sa ii dai drumul spre sol, va aluneca, glisa prin aer sau va zbura in timp ce se deplaseaza spre sol.
Laserul si inchisoare din apa. Laserul poate sa fie prizonierul apei. Cool, nu? E vorba despre reflexie interna totala. Viteza razei laser este incetinita de particulele mai grele din apa in timp ce incearca sa treaca prin ea, iar datorita reflexiei interne totale pare ca laserul e prizonier in apa, de abia poate sa mai treaca de ea.
Oamenii si ciupercile. In evolutia noastra genetica s-ar putea sa fi avut la un moment dat si gene care vin de la plante. Un procent din genomul uman e luat sigur de la plante. Ipoteza a fost verifica si s-au facut teste de-a lungul timpului. Provenienta genelor legate de plante si de genetica lor e ciudata, dar nu avem cum sa combatem stiinta, nu?
Amprentele limbii si criminalistica. Potrivit unui studiu din 2013, toata lumea are o limba… unica, asa ca si amprenta e unica, la fel cum se intampla in cazul degetelor. Identificarea cadavrelor in criminalistica ar fi mai simpla daca ne-am baza mai mult pe limba… acolo unde avem si capul victimei si nu e in stare de descompunere avansata, fireste…
Spatiul si mirosul. Poate te intrebi cum miroase spatiul. Doar astronautii care au fost deja in spatiu si au si iesit in afara navetei probabil, pot sa iti spuna cum miroase spatiul. Costumele folosite in afara navetei spatiale „put”, asta e cuvantul, miros foarte urat pe exterior dupa ce iesi cu ele in spatiu. Probabil elementele din spatiu, reziduuri de la plante si alte corpuri ceresti sau combinatii de elemente chimice neobisnuite duc la un astfel de miros.
Sobolanii si gadilatul. Cand te gadila cineva sau gadili pe cineva nu ai cum sa te abtii sa nu razi. Dar si sobolanii rad si o fac cu pofta cand sunt gadilati. Oamenii de stiinta i-au tot testat si i-au gadilat in toate felurile. De fiecare data sobolanii au ras pana ce stimulul a fost oprit. Deci avem ceva in comun si cu sobolanii, rasul la gadilat.