February 23, 2025

Peste 100 de „pacienţi” au fost prezenţi, duminică, în ajun de Dragobete, la un eveniment inedit, organizat de Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) şi de Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca.

„Pacienţii”, de toate vârstele, tineri biologic sau doar cu sufletul tânăr, au stat răbdători la rând pentru a povesti despre suferinţele sufletului lor şi pentru a primi recomandări de „medicamente” care să le aline suferinţele.

Echipa de „farmacişti”, condusă de scriitorul Gabriel Bota, directorul FICT, le-a ascultat păsurile şi le-a prescris cele mai potrivite medicamente. După „consultaţie”, pacienţii erau trimişi într-o încăpere alăturată, unde alte „farmaciste” le ofereau câte o sticluţă cu câte un citat de poezie sau proză.

„Este un eveniment foarte drag, marca Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, ‘Leacuri pentru suflet’. Aducem multă bucurie în sufletul oamenilor, pentru că ştim că sufletele suferă. Dacă mergem în farmacii să luăm medicamente pentru că pe corpul nostru îl doare dintr-un motiv sau altul, credem că şi sufletul suferă şi credem că cel mai bun leac poate fi poezia, poate fi literatura şi, bineînţeles, ceea ce ne-am propus întotdeauna în cadrul FICT, să promovăm lectura. Vindecăm de singurătate, de dor, de melancolie, de tristeţe, de nelinişte, dar facem şi recomandări, facem şi un diagnostic cumva şi recomandăm cărţi de citit, recomandăm poezii, tot ceea ce credem noi că prin literatură poate să înnobileze sau să facă un suflet să fie bun şi bine”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Bota, la începutul seriei de „consultaţii” care au durat peste două ore.

Una dintre „paciente”, Emilia Poenaru Moldovan, a declarat, pentru AGERPRES, că ideea demersului este una foarte bună şi că deja se simte mai bine.

„Este o idee foarte bună a celor care se ocupă de FICT, de fapt toate ideile lor. Unele par aproape trăznite, ca aceasta, în care să ne aducă la Muzeul Farmaciei. Au avut o inţiativă extraordinară, au făcut sticluţe micuţe şi cu răvaşe înfăşurate, pe post de medicamente şi mie mi-a revenit un vers din Nichita Stănescu: ‘Totul e simplu, atât de simplu, încât devine de neînţeles’. Şi chiar se potriveşte cu mine. Am tendinţa să complic lucrurile, să văd că totul e mult mai greu. Şi, uite, e o idee chiar pentru suflet, că lucrurile sunt mult mai simple. Acum mă simt mai bine. Recomandările primite au fost să citesc mai puţin şi să scriu mai mult, pentru că, de obicei, sfatul pe care îl dau eu celor din cercul literar pe care îl conduc de la Cluj este mereu să citească”, a spus Emilia Poenaru Moldovan.

Un alt „pacient”, Sorin Popa, nu crede că are şanse să se găsească un tratament pentru stadiul în care se află, însă nu îşi pierde optimismul.

„Eu cred că nu prea am şanse să găsesc un tratament pentru stadiul în care mă aflu, dar orice pas înainte este binevenit. Este o idee excepţională. Mai ales că, îmbinând cultura cu ştiinţa, cu farmacia, au oamenii şansa să iasă din casă şi să vină să descopere lucruri şi locuri foarte frumoase pe care le are Clujul”, a spus Sorin Popa.

„Farmacistul şef” Gabriel Bota spune că „pacienţii” săi au fost atât din Cluj, cât şi din judeţe precum Sibiu, Teleorman, Maramureş, Buzău, Vâlcea etc şi că neliniştea şi dorul au fost maladiile predominante.

„Cred că neliniştea a fost printre cele mai des întâlnite afecţiuni. Am observat că sufletul oamenilor suferă de nelinişte. Şi, cumva, de dor. Mă aşteptam să fie asta. Chiar dacă noi am pus, aşa, cinci diagnostice, am observat că aproape toată lumea merge înspre nelinişte, sufletul lor este neliniştit. Poate pentru faptul că întotdeauna ne propunem să căutăm lucruri pe care nu ştim cum să le găsim şi avem mai multe lucruri pe care le-am pierdut. Numai lucrurile pe care le-am pierdut putem să le găsim, nu? Şi de asta cred că oamenii, sufletul oamenilor caută întotdeauna ceva, neştiind exact ce. Dar ne bucurăm că astăzi, prin puterea literaturii şi a poeziei, am reuşit să vindecăm suflete şi credem noi că, prin lecturile pe care le-am recomandat şi prin cărţile pe care le-am recomandat, sufletele lor, dacă n-o să fie mai bine, o să fie cel puţin mai bune”, a declarat Gabriel Bota, după încheierea programului de consultaţii şi prescrieri de „Leacuri pentru suflet”.

Evenimentul „Leacuri pentru Suflet” a făcut parte dintr-un proiect mai amplu derulat de Muzeul Farmaciei în ajun de Dragobete.

„În mod tradiţional, Muzeul de Istorie şi Muzeul Farmaciei marchează Dragobetele. Anul acesta ne-am devansat puţin ca să pice în weekend. Deci, 23 februarie este pentru noi Dragobetele. La Muzeul Farmaciei, în acest scop am organizat ghidaje gratuite în fiecare oră, lăudându-ne cu ‘Elixirul dragostei’ şi cu povestea de iubire dintre Matilda Mausch şi Gotlieb Hintz, practic cum s-a moştenit farmacia între cele două familii. Asta a fost pe durata întregii zile şi, pe final, am avut un atelier, în colaborare cu cei de la FICT, cu care am ticluit o idee comună: îmbrăcaţi în farmacişti, ei au întrebat vizitatorii cum se simt mental şi le-au prescris reţete şi au primit şi leacul pentru a se putea trata cu fragmente de poezie sau proză”, a declarat muzeograful Ana Maria Gruia.

Articolul ‘Leacuri pentru suflet’ oferite la Cluj-Napoca apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *