February 23, 2025

Cel mai vechi muzeu etnografic din România-Parcului Etnografic Național ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca se va extinde iar zona din proximitatea sa va fi revitalizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Investiția vizează înființarea unui Sat de vacanţă cu ateliere cu tematică tradițională și amenajarea Pădurii Parc Hoia.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost înfiinţat la 16 iunie 1922 iar în prezent îşi desfăşoară activitatea în două secţii: în Palatul Reduta – monument istoric în care s-a judecat Procesul Memorandiştilor (1894) – locaţie unde se găseşte expoziţia de bază şi în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”, din Hoia, unde se află secţia în aer liber. Până acum, muzeul a reuşit să tezaurizeze peste 120.000 de documente şi 97.000 de obiecte de patrimoniu popular, în scopul cunoaşterii vieţii şi civilizaţiei poporului român şi a naţionalităţilor conlocuitoare din spaţiul românesc.

Activitatea de protejare şi conservare a acestor valori ale spiritualităţii româneşti nu este deloc uşoară. Angajaţii Muzeului Etnografic clujean trebuie să lupte aproape permanent cu diverse probleme ce pot pune în pericol patrimoniul muzeului. Lipsa spaţiilor de depozitare, a unui centru adecvat pentru restaurare, alunecările de teren şi insuficienţa fondurilor pentru achiziţia de noi obiecte de patrimoniu sunt cei mai distructivi dintre factorii care îngreunează misiunea Muzeului de a păstra cât mai bine memoria acestui popor.

În ciuda tuturor acestor probleme, cei de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei se străduiesc să păstreze nealterat paradisul satului românesc.

Astfel a fost gândit un proiect menit să crească vizibilitatea Parcului etnografic de la Hoia precum și accesibilitatea publicului la valorile din acest muzeu. În 20 mai 2024 a fost depus proiectul pentru Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Național ”Romulus Vuia” – Pădurea Hoia din Cluj-Napoca.

Prin acest demers se vizează amenajarea unui sat cu Sector pentru activitati traditionale (șura de joc; pavilion; ateliere pentru meșteșuguri traditionale, olărit, pictură, prelucrare lemn, prelucrare textile, cuptor de cerarmică; bucătarie tradițională; cuptor de pâine; magazin pentru produse tradiționale);

Totodată vor fi amenajate: pădurea-parc Hoia (amenajare pădure-parc Hoia; aleea Muzeului Etnografic; strada Nicolae Pătrașcu; pajiște est cu scena în aer liber; amenajare pajiște vest; locuri de joaca pentru copii).

Pădurea Hoia a fost prima pădure-parc din orașul Cluj-Napoca, fiind amenajată pe baza unui proiect întocmit de institutul de proiectări clujean, în anii 1965-1970, la cererea Primăriei Cluj-Napoca, pe baza unei teme de proiectare elaborată de ing. Mircea Micu și ing. Lazăr Marian. Șef de proiect a fost numit arh. Emanoil Tudose. Pe baza acestui proiect au fost rezolvate: accesele în pădurea Hoia și la Cheile Baciului, spații de campare, terenuri de joacă pentru copii, terenuri pentru sport: fotbal, handbal, baschet, tenis; amenajări pentru sporturi de iarnă, locuri pentru odihnă activă, spații pentru parcări. Execuția lucrărilor a fost încredințată Administrației Parcurilor și Străzilor, o întreprindere în regie proprie a Primăriei (APS). Amenajarea se întindea de la Muzeul Etnografic, până la linia de coamă a dealului Hoia și până la Cheile Baciului. Lucrările de amenajare s-au încheiat prin anii 1970-73.
A fost o amenajare foarte apreciată și frecventată de clujeni. La sfârșit de săptămână zona era plină de turiști. Din păcate, de atunci (1970-73) și până în prezent (2024), nu s-a făcut nici o lucrare de întreținere a dotărilor de agrement. Ca urmare, din fostele lucrări de agrement, admirate odinioară, au mai rămas doar urme: un stâlp de poartă din țeavă de oțel de la un fost teren de fotbal, rămășițele unei vetre de foc; o bancă prefabricată din beton, părăsită de tot ce a fost împrejur”, spune inginerul Lazăr Marian, unul dintre autorii proiectului.

Proiectul a intrat în etapa de contractare, fiind transmisă de către AM Solicitarea de clarificare nr. 1 (nr. ADR AM 018063/04.02.2025 înregistrată la Consiliul Județean Cluj cu nr. 4743/04.02.2025) prin care se solicită transmiterea documentelor necesare semnării contractului de finanțare. Finanțarea acordată prin acest proiect este de 29.809.800,00  lei (inclusiv TVA) din care valoare totală nerambursabilă 29.213.604,00 lei (inclusiv TVA) și valoare totală contribuție proprie 596.196,00 lei (inclusiv TVA).

Proiectul Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Național ”Romulus Vuia” – Pădurea Hoia din Cluj-Napoca în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, apel de proiecte PRNV/2024/712/1 urmează să fie aprobat în ședința de consiliu județean din 27 februarie. 

Cosmin PURIȘ











































Articolul Galerie foto | Două noi locuri de relaxare la Cluj-Napoca. Pădure parc și sat de vacanță apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *