February 22, 2025

Planificarea alimentației carpato-danubiene este bine să o faceți raportată la consumul zilnic, extins apoi la o săptămână. Vă rog să vă reamintiți de modelul farfuriei împarțite în cele patru compartimente. Fiecare „sfert” reprezintă un grup alimentar și suma lor este hrana pe o zi.

Adică: *legume, *fructe*, cereale integrale, *carne, *pește, *lactate, *leguminoase, *nuci, *semințe, *alune, *ouă. Să nu uitați de *uleiurile vegetale care se consumă tot zilnic, dar în cantități foarte mici. Pentru a vă raporta la săptămâna următoare, reamintiți-vă de modelul piramidei împarțite în cele trei straturi, fiecare reprezentând alimentele care se consuma *zilnic (produsele cerealiere, legume fructe, uleiuri vegetale), *săptămânal (carne, lactate, leguminoase, nuci, oua). Foarte rar să vă planificați dulciurile de casă. dar și mai rar patiseriile și alimentele ultraprocesate. Gândiți-vă cât de amenințătoare sunt pentru sănătate și cu siguranța nu le veți include în planul alimentar. Hidratarea este zilnică, „cu apă” și în cantitate suficientă.

Inteligența nutrițională presupune și verificarea consumului planificat. La sfârșitul fiecărei zile să vă întrebați dacă ați mâncat corect. Eventual să notați rezultatul, ceea ce vă este de folos la sfârșitul săptămânii când faceți bilanțul celor șapte zile nutriționale. Pentru început folosiți planul scris, „afișat” în bucătărie, pe telefon sau computer. Treptat planificarea se face mintal și va deveni rutinieră.

Adaptarea alimentației carpato-danubiene la diferite circumstanțe se referă la:

*masa servită în casă, la restaurant, la locul de muncă;

*folosirea serviciilor de catering;

* obiceiurile alimentare de la sfârșitul săptămânii;

*vacanțele care sunt o provocare asumate de noi toți.

*Sărbătorile religioase, participarea la nunți, botezuri sau deja tradiționalele mese festive „profesionale” (așa-zisele cocktailuri).

Dacă sunteți în vacanță în regiuni mediteraneene nu înseamnă că neapărat mâncați meditereanean.

Ce facem dacă constatăm că abaterile de la planificarea inințială sunt frecvente și nu pot fi eliminate? Soluția presupune în primul rând, încercarea de a identifica cauza. Dacă nu reușiți, apelați la un nutriționist „de încredere”, destainuiți-vă sincer și încercați împreună să replanificați, poate mai realist și adaptat vieții profesionale.

Cele mai mari „necazuri” sunt date de momentele de foame care apar înaintea prânzului sau a cinei. Verificați dacă vă este foame sau doar „poftă”? Oare nu ați uitat de gustarea de la mijlocul dimineții sau de după-masă? Dacă ați „sărit” peste una din mesele principale sau dacă ați înlocuit-o cu cafea, ceai cu cofeină sau băuturi energizante, sa nu vă mirați dacă la masa următoare, pe care o așteptați cu nerăbdare, veți consuma/înfuleca dublu. Un alt factor pe care trebuie să-l controlați este evitarea cu strictețe a hidratării cu băuturi alcoolizate.

SETEA se „stinge” cu apă, nicidecum cu bere. Dacă nu identificați de ce la ore fixe vă este foame, suplimentați cu o gustare din cele recomandate (fructe, nuci, alune). NU patiserii, dulciuri sandviciuri consistente.

ATENȚIE! Dacă vă este foame nu începeți nici un fel de activitate fizică. Calmați-vă neplăcuta senzație de foame și doar apoi ….sportul și chiar sexul..

Am insistat asupra acestor momente, pe care noi toți le-am trăit. Evident, sunt neplanificabile dar prevenirea lor este planificabilă.

                                                                                                    ** ** **

Am încercat să vă sensibilizez cu modelul alimentației carpato-danubiene. Dacă am reușit, mă bucur. Dacă apar nedumeriri, semnalați-le și vă vom ajuta. Învățarea nutriției este dificilă dar foarte, foarte importantă pentru sănătate.

Pentru lecturi suplimentare referitoare la alimentația carpato-danubiană (articolele 1-6) sugerăm: N.Hâncu, Alimentația sustenabilă, în Medica Academică 2020,XI,104,20-30.

Profesor emerit dr. Nicole Hâncu

Universitatea Iuliu Hațieganu

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Articolul Alimentația Carpato-Danubiană (6). Cum să o savurați în viața zilnică apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *