January 27, 2025

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a anunțat că niciuna dintre piesele din colecția muzeului clujean nu fac parte din cele sustrase din expoziția organizată în Olanda. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a fost invitat să participe la expoziţia Dacia! Regatul aurului şi argintului, organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Culturii, la sediul Muzeului Drents din Assen, Ţările de Jos.

Dintre bunurile culturale din patrimoniul muzeului nostru ce sunt expuse cu această ocazie se numără piese de podoabă preistorice din aur: inele de buclă de la Sărmăşag, o brăţară şi elemente de colier din tezaurul de la Boarța; obiecte de argint dacice: fibule de la Cojocna şi un torques de la Sânger, precum şi zece piese din inventarul atelierului de prelucrarea obiectelor din metal preţios descoperit în aşezarea dacică de la Pecica, un inel de logodnă din perioada romană descoperit la Cristești.

Expoziția a fost deschisă publicului în perioada iulie 2024-ianuarie 2025.

În expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată de Muzeului Național de Istorie a României și expusă la Muzeul din Drents din nordul Olandei în perioada iulie 2024 – ianuarie 2025, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a avut în total 24 de piese de aur, argint dar și din alte materiale: dDouă diademe din tezaurul de la Sărmășag, de fapt inele de buclă din aur, având forma frunzelor de laur, Perioada târzie a Epocii Bronzului; o brățară de aur cu capete în formă de semilună și patru elemente de colier din tezaurul de la Boarța, Hallstatt; trei fibule de argint din tezaurul de la Cojocna, La Tène; torquesul descoperit în comuna Sânger sau în comuna Colțești, La Tène; zece piese din atelierul de prelucrare a bijuteriilor de la Pecica: creuzete, dăltițe, unelte de orfevrier și tipare de lut, , La Tène, inel de logodnă de la Criștești, din aur, Perioada romană

„Din datele pe care avem până acum, se pare că piesele din colecția MNIT nu fac parte din cele sustrase din expoziția organizată în Olanda

MNIT a fost partener în acest proiect care a fost coordonat în România de Muzeul Național de Istorie a României. Ca în orice proiect expozițional muzeele care găzduiesc bunuri culturale cu o valoare deosebită, din categoria tezaur, sunt obligate să asigure un sistem de securitate suplimentar. Polița de asigurare include asigurare perete la perete, inclusiv pentru transport, furt, distrugere”, a transmis MNIT.

 

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) își exprimă profundul regret față de incidentul grav petrecut la Muzeul Drents din Assen (Olanda), unde, în dimineața de 25 ianuarie 2025, o parte din tezaurul dacic expus în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” a fost furată. Ne exprimăm solidaritatea față de colegii din Olanda și România care depun eforturi pentru recuperarea acestor piese de patrimoniu inestimabil”, a transmis muzeul clujean.

Articolul Artefactele de la muzeul din Cluj-Napoca expuse în Olanda se pare că au scăpat de jaf apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *