January 27, 2025

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineţii de sâmbătă, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului”, organizată în cooperare cu MNIR, a fost afectat de o explozie şi mai multe exponate au fost furate. Explozia și furtul a avut loc exact cu o zi înainte ca expoziția să se închidă. Dintre bunurile culturale din patrimoniul muzeului clujean ce au fost expuse cu această ocazie se numără piese de podoabă preistorice din aur: inele de buclă de la Sărmăşag, o brăţară şi elemente de colier din tezaurul de la Boarta; obiecte de argint dacice: fibule de la Cojocna şi un torques de la Sânger, precum şi zece piese din inventarul atelierului de prelucrarea obiectelor din metal preţios descoperit în aşezarea dacică de la Pecica.

Potrivit sursei citate, din primele evaluări, explozia a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României, autorităţile informând că un număr de exponate au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt în desfăşurare.

Ambasada României la Haga a fost notificată de MAE olandez.

MAE a informat Ministerul de Interne al României şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate ţările vecine, pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineţii o convorbire cu omologul olandez, Caspar Veldkamp, în care
a fost reiterată importanţa patrimonială şi simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz şi emoţia pe care dispariţia lor o generează în România.

„Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar şi urgent atât la nivel operaţional, cât şi politic în soluţionarea cazului. Îngrijorarea este împărtăşită şi au fost primite asigurări că autorităţile olandeze fac toate diligenţele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol”, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legătura cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGPR şi prin Ambasada României la Haga cu instituţiile naţionale olandeze competente.

Expoziția a fost dechiă în vara anului trecut șim urma să se închisă în 26 ianuarie 2025.

Potrivit MNIR, expoziţia a adus în atenţia publicului olandez o selecţie reprezentativă a bunurilor din metale preţioase provenind din descoperiri arheologice de pe teritoriul actual al României, databile între secolele XVIII – XIV a. Chr. şi începutul secolului al IV-lea p. Chr., cea mai importantă parte a expoziţiei concentrându-se asupra Epocii Fierului, mai precis asupra obiectelor atribuite culturii geto-dacice.

Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziţiei se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului şi prima epocă a fierului de la Perşinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmăşag, Sacoşul Mare, coiful de la Coţofeneşti, diadema de la Buneşti – Avereşti, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni – Băiceni, Stânceşti, brăţările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Soloneţu Nou, Bucureşti – Herăstrău, Senereuş şi Poiana Gorj.

Proiectul expoziţional este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Naţional Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa – Olteniţa, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Naţional Muzeal Neamţ, Muzeul Municipiului Bucureşti – Muzeul George Severeanu, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Naţional al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Naţional al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul Judeţean Ialomiţa, Muzeul Naţional al Banatului – Timişoara, Muzeul Judeţean Argeş.

Expoziţia de la Assen va fi deschisă până pe 26 ianuarie 2025.

Articolul Lovitură dură dată patrimoniului cultural național. Mai multe piese din tezarului dacic expuse în Olanda au fost furate apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *