January 23, 2025

Casa de Pensii Cluj a făcut un anunț referitor la indemnizația care se va acorda începând cu data de 1 ianuarie 2026. Acest drept trebuia acordat de la 1 ianuarie 2022, însă s-a amânat cu încă un an.

Urmaşii foştilor refugiaţi din Ardealul ocupat în urma Dictatului de la Viena din anul 1940, în urma căruia România a cedat Ungariei horthyste aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei, sunt revoltaţi că, deşi Legea 154 din 2021 prevede încă de acum trei ani plata unor îndemnizaţii urmaşilor celor prigoniţi din motive etnice în perioada 1940 – 1945, acestea nu au fost acordate până acum.

Oamenii sunt revoltaţi pentru că victime ale unor împrejurări istorice similare, reprezentanţii minorităţilor, cum ar fi etnicii maghiari sau evrei, au primit îndemnizaţii, iar românii, nu.

Aceştia au cerut Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să ia măsuri pentru sprijinirea lor, după care, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, au deschis proces împotriva CNCD la Tribunalul Bucureşti, care a fost redirecţionat la Curtea de Apel Oradea.

Guvernul a decis la finalul anului trecut să amâne cu încă un an acordarea acestui drept.

Conform art. XLII din O.U.G. nr. 156/2024,“Drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și g) din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru copiii prevăzuți la art. 31 alin. (1) din aceeași ordonanță se acordă începând cu data de 1 ianuarie 2026.

Prin urmare, atât indemnizația lunară, cât și facilitățile (asistență medicală gratuită, transport urban, etc.) se vor acorda începând cu data de 1 ianuarie 2026”, a anunțat Casa de Pensii Cluj.

Astfel, conform legislației în vigoare, vor primi indemnizații copiii celor care au fost refugiați, expulzați sau strămutați în alte localități, celor evacuați din propriile locuințe, precum și copiii celor decedați, dispăruți sau exterminați în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o dețineau, în timp ce a făcut parte din detașamentele de muncă forțată.

Articolul 1
(1) Beneficiază de prevederile prezentei ordonanțe persoana, cetățean român, care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuții din motive etnice, după cum urmează:

c) a fost refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate;
g) a fost evacuată din locuința pe care o deținea.

Articolul 3^1
(1) Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o deținea, în timp ce a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 175 lei”, precizează legislația în vigoare.

Casa de Pensii Cluj a mai anunțat că în anul 2025 se mențin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024: indemnizațiile prevăzute de Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare; indemnizațiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare; indemnizația prevăzută de Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizației pentru activitatea de liber profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, republicată; indemnizațiile stabilite în baza Legii nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului- Lupeni – august 1977, cu modificările și completările ulterioare;
– ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, acordat în temeiul Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor, cu modificările ulterioare.

Referitor la actualizarea pensiilor de serviciu:

în anul 2025 pensiile de serviciu nu se actualizează;

totodată, menționăm faptul că, întrucât dispozițiile art. XVI din O.U.G. nr. 156/2024 nu fac referire la drepturile acordate potrivit art. 4 alin. (1) lit. b), alin. (2) și art. 5 din Legea nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, acestea se indexează, cu rata medie anuală a inflației. Prin urmare, pensiile de urmaș și ajutorul lunar stabilite în temeiul Legii nr.56/2000, cu modificările și completările ulterioare, se indexează în anul 2025, cu rata medie anuală a inflației de 10,4%.

Referitor la drepturile de pensie din sistemul public, Casa de Pensii Cluj transmite că în anul 2025 valoarea punctului de referință prevăzut la art. 83 alin. (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se menține la nivelul de 81 lei.

 

 

 

 

Articolul Anunțul făcut de Casa de Pensii Cluj. Indemnizația care se va acorda începând cu 2026 apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *