Banca Națională a României a realizat o analiză a celor mai competitive firme cu capital autohton din România din trei sectoare strategice. În total au fost incluse în această listă 167 de societăți.
Cele trei sectoare strategice (alese pe baza unor recomandări anterioare ale CNSM) sunt: securitatea alimentară, securitatea energetică și schimbarea structurală a economiei către una cu valoare adăugată superioară. Specialiștii BNR subliniază că aceeași metodologie poate fi aplicată pentru a identifica firme competitive și în alte sectoare ale economiei locale.
Lista a fost făcută în cadrul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) și ea a fost trimisă și la guvern pentru a lua în considerare atât criteriile care au stat la baza evaluării competitivității companiilor cu capital autohton, cât și baza de lucru la o strategie care să stimuleze dezvoltarea unor astfel de companii.
Specialiștii BNR susțin că din punct de vedere al importanței în economie, firmele private cu capital autohton, deși sunt majoritare ca număr (93% din totalul companiilor din economie), contribuie cu 51% la generarea valorii adăugate brute (VAB). Firmele cu capital străin reprezintă 6% din totalul firmelor și generează 41% din VAB.
”În consecință, eficiența capitalului autohton (raportată prin indicatorul VAB/companie) este de 12,4 ori mai mică decât cea aferentă firmelor cu capital străin”, avertizează raportul.
În plus, firmele cu capital autohton sunt mai puțin prezente în sectoarele având un grad ridicat de tehnologie și cunoaștere, acționând cu precădere în sectoarele care generează o valoare adăugată mai redusă: low tech, medium-low tech sau less knowledge intensive services.
De exemplu, în cazul sectoarelor de tip high tech, firmele cu capital autohton produc 0,21% din VAB, iar în cadrul sectoarelor care presupun un nivel de cunoaștere mai ridicat – knowledge intensive services – firmele cu capital autohton generează 1,25% din VAB.
Din cele aproximativ 216 de mii de entități care activează în cele trei sectoare menționate mai sus, 167 de firme au fost încadrate ca fiind „cele mai competitive companii cu capital autohton”. Dintre acestea doar patru se află în județul Clujul.
BNR arată că firmele cu capital autohton sunt un factor cheie în susținerea intermedierii financiare, având în vedere că 72% din portofoliul de credite bancare acordate companiilor românești ajung la aceste entități. Analiza BNR subliniază, astfel, nu doar competitivitatea acestor companii, dar și impactul lor direct asupra creșterii economice și stabilității financiare a României.
Între primele 100 de companii din cele 167 selectate de BNR se numără patru companii de top din județul Cluj care pot contribui la asigurarea securității energetice și la modificarea structurii economiei înspre una cu valoarea adăugată mai ridicată. În schimb, nu apare nicio firmă clujeană care să contribuie la asigurarea securității alimentare a țării.
Articolul Analiză BNR. Cele mai competitive firme cu capital autohton din județul Cluj apare prima dată în ziarulfaclia.ro.