Cine trece prin municipiul Gherla neapărat consumă tradiționala specialitate gastronomică a comunității armenești din localitate, Supa de hurut ( Angadzsábor ). Este o mâncare gustoasă, care se bucură de multe aprecieri din parea oaspeților orașului. Acum câțiva ani la masa comună organizată cu ocazia marii sărbători armenești „Sfântul Grigore Luminătorul” de la Parohia Bisericii au particpat peste 400 de creștini, care au fost serviți cu specialitățile comunității, printre care s-a aflat și ciorba de hurut, mulți solicitând încă o porție. Mai ales oaspeții străini au apreciat mult gustoasa supă armenească, pregătită de harnicele și priceputele gospodine din fostul Armenopolis.
Pe calendarul 2025 în spațiul rezervat lunii iunie apare rețeta specialității armenești pregătită de bucătăreasa Molnár Annamária, laureata mai multor târguri și expoziții internaționale de artă culinară, fiind cea mai cunoscută reprezentantă a comunității armenești de pe Valea Someșului Mic. Pe calendarul anului 2025 este descrisă nu numai rețeta specialității, ci și materia primă și componența supei. Armencele gherlene în fiecare an pregătesc hurutul, solicitat nu numai de localnicii, ci și de oaspeții de peste hotare. Supa de hurut figurează și în meniul celor mai cunoscute restaurante din Gherla, dar și din împrejurimi (Sic, Țaga sau Geaca). La fel clujenii agrează mult această specialitate gastronomică, cunosctă și în Ungaria.
Hurutul se prepară din lapte crud proaspăt și gras care se lasă la fermentat timp de șase săptămâni, la o temperatură constantă între 23-25°C, într-un loc ferit de lumină. Recipientele cu lapte se acoperă cu un material prin care poate circula aerul, iar conținutul se amestecă de 2-3 ori/zi, cu o lingură de lemn. Atunci când laptele devine acru se fierbe la foc mic. Când cantitatea de lapte scade la jumătate se adaugă sare și frunze de pătrunjel tocate fin. Se mai poate utiliza cimbru proaspăt sau frunze de țelină. Preparatul se fierbe la foc mic între opt și până la zece ore, amestecând compoziția continuu până se îngroașă. Compoziția devine o masă densă, ca o pastă. Pasta se pune într-o pânză pentru a se scurge zerul în exces. Se modelează forme conice care sunt lăsate la uscat într-un loc bine aerisit. Pasta de hurut poate fi pusă în borcane și păstrată în cămară sau depozitată în congelator, însă rețeta originală presupune uscarea în formă de con mic și nu în recipiente de sticlă.
Calendarul editat de suplimentul Pro Agricultura al revistei Művelődés (Cultura) în care este publicată rețeta supei de hurut s-a epuizat în câteva minute la Gherla, mulți armeni expediind și rudelor din alte localități.