January 10, 2025

Sediul Inspectoratului Poliției Județene Cluj și al Serviciului Județean de Informații Cluj al SRI strălucește la propriu ca urmare a sistemului de iluminat arhitectural instalat pentru a pune în valoare clădirea. Imobilul situat pe strada Traian din Cluj-Napoca a fost supus în ultimii ani unui amplu proiect de reabilitare și modernizare pentru creșterea eficienței energetice. De asemenea, s-au făcut modificări interioare și a-au refăcut împrejmuirile. Investiția s-a realizat cu fonduri europene prin programul Regio și s-a ridicat la 78,2 milioane de lei.

S-a vizat îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii), precum și reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea și transportul agentului termic.

Totodată, investiția a avut ca scop utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie, fiind utilizate instalații panouri solare pentru preparare apă caldă de consum
Au mai fost înlocuite corpurile de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

De asemenea, s-a extins spațiu de lucru pentru personalul celor două instituții.

Odată cu investițiile au fost instalat un sistem de iluminat arhitectural menit să pună în valoare clădirea cu trecut întunecat. Astfel, cei care trec pe strada Traian pot observa că imobilul efectiv strălucește de frumusețe. La propriu.

Lucrările de construire a clădirii de pe strada Traian au început în 1941 când Clujul se afla sub ocupație horthystă. Clădirea a fost gândită pentru a găzdui o școală secundară. Departamentul de construcții al Ministerului Apărării din Ungaria a fost responsabil pentru finalizarea clădirii pe jumătate terminată, care dorea să evoce atmosfera Renașterii târzii. Proiectarea clădirii cu trei etaje a fost realizată de inginerul locotenent-major János Ormay. Intrarea sa principală era păzită de două statui (acestea nu mai există astăzi). Fațada pictată, picturile pe scări și vitraliile au fost lucrările lui Jenő Haranghy. Birourile erau formate din mobilă grea sculptate din stejar, decorate cu mici sculpturi din lemn ale sculptorului ardelean István Csorvássy.

În vara anului 1944, ca urmare a luptelor aeriene de deasupra orașului, ferestrele și ușile au fost distruse de presiunea aerului, din fericire structura de perete nu a avut de suferit. Timp de patru ani a fost neutilizat când au început renovările unui viitor institut de formare profesională. Câțiva ani mai târziu, școala a fost mutată și clădirea a devenit sediul Securității, până în 1989. Astăzi este sediul Inspectoratului de Poliție Județene Cluj şi SRI.

Cosmin PURIȘ


















Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *