January 10, 2025

Românii din străinătate continuă să se întoarcă acasă împreună cu familiile lor. În județul Cluj, în anul școlar 2023-2024, acest lucru este dovedit de cele 306 de cereri de echivalare a studiilor depuse de părinții întorși din străinătate pentru copiii lor la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj. Numărul cererilor de echivalare pentru anul școlar 2023-2024 se menține aproximativ același cu numărul cererilor din anul școlar anterior, când s-au înregistrat 321 de astfel de cereri, se menționează în raportul anual al stării învățământului preuniversitar clujean al ISJ Cluj pentru anul școlar 2023-2024.

În județul Cluj, în perioada amintită, cele mai multe familii cu copii întoarse acasă sunt din Spania. După cum arată raportul anual al ISJ Cluj, cele mai multe cereri de echivalare sunt pentru studiile din Regatul Spaniei, și anume un număr de 58 de cereri. Dintre acestea, 23 de cereri s-au efectuat pentru învățământul primar, 20 de cereri pentru cel gimnazial, 14 cereri pentru cel liceal, iar o cerere pentru învățământul profesional. Pe locul doi ca număr se află cererile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în număr de 38. Din totalul acestora, 19 cereri s-au depus pentru clasele primare, 15 pentru gimnaziu și patru cereri pentru liceu. Cererile din aceste două țări reprezintă un procent de 31,37% din totalul cererilor de echivalare a studiilor efectuate în străinătate de elevii români şi străini, în anul școlar 2023-2024, potrivit raportului ISJ. De asemenea, s-au întors români din Germania, pentru studiile din această țară înregistrându-se un număr de 24 de cereri de echivalare, dintre care doisprezece fiind pentru gimnaziu, șapte pentru învățământul primar, iar cinci cereri pentru liceu. De la români reveniți în țară din Italia s-au adunat un număr de 20 de cereri de echivalare, opt fiind depuse pentru clasele primare, șapte pentru gimnaziu și cinci cereri pentru liceu. Alte țări din Europa pentru care s-a solicitat echivalarea studiilor sunt Franța – 18 cereri, Republica Moldova și Ucraina cu câte unsprezece cereri, Austria – opt cereri, Irlanda – șase cereri, Suedia și Ungaria cu câte cinci cereri. Totodată, în anul școlar 2023-2024, echivalarea studiilor a fost solicitată și de către elevii români şi străini care au studiat pe alte continente decât Europa. Astfel, pentru studii urmate în Statele Unite ale Americii au fost depuse nouă cereri, pentru studii în Palestina patru cereri, Japonia și Canada câte trei cereri, iar Australia și Emiratele Arabe Unite câte o cerere.

În anul școlar 2023-2024, în județul Cluj, numărul cel mai mare de elevi care au solicitat echivalarea studiilor sunt cei din ciclul primar, în număr de 141 de elevi potrivit raportului ISJ. Astfel, din cei 306 elevi care s-au întors din străinătate și au cerut echivalarea studiilor, în ciclul primar, un număr de 119 au obținut echivalările la nivelul ISJ Cluj, 21 de elevi la nivelul școlilor fără documente de studiu, iar un elev a provenit din home-schooling. Pentru clasele gimnaziale au optat 103 elevi, 83 cu echivalarea studiilor la nivelul ISJ Cluj, 15 elevi cu echivalarea la nivelul școlilor, cinci elevi provenind din sistemul home-schooling. La liceu fost repartizați 61 de elevi dintre care 55 au obținut echivalările la ISJ Cluj, iar șase elevi la nivelul unităților de învățământ. Conform acelorași surse, un procent destul de ridicat este cel al elevilor au solicitat echivalarea studiilor la nivelul unității de învățământ, deoarece fie nu dețin documente de studii, fie provin dintr-o formă de învățământ nerecunoscută, neacreditată.

Tia SÎRCA

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *