January 10, 2025

Virusul HMPV produce o viroză „banală”, cunoscută de foarte mulţi ani, infecţiile fiind „obişnuite”, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că, în general, sunt afectaţi copiii.

„Discutăm despre o viroză banală. Metapneumovirusul este un virus cunoscut de foarte mulţi ani, care produce infecţii obişnuite, copiii, în general, sunt afectaţi. 10% din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de metapneumovirus, aşa că nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală, care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicaţii în cazul persoanelor care au anumite deficienţe imune sau boli cronice, dar sunt situaţii excepţionale, iar diagnosticul acestei boli este un diagnostic clinic, fără să existe o precizare a agentului etiologic decât în cazul în care sunt infecţii respiratorii severe care necesită o precizare de diagnostic”, a explicat Rafila.

Potrivit ministrului, sistemul de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a transmis că în China nu este o problemă de sănătate publică în momentul de faţă.

„Nu există niciun fel de evidenţă de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România, care produce, cum spuneam ,virozele banale, obişnuite în fiecare an”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a precizat că în ţara noastră, săptămânal, se înregistrează zeci de mii de cazuri de infectare cu metapneumovirus care are perioada de incubaţie de 3 – 6 zile. Simptomele sunt tuse, congestie şi secreţii nazale, febră, eventual dureri în gât moderate, greţuri, vărsături şi diaree care dispar de obicei la tratamentul simptomatic.

Nu există vaccin pentru prevenirea acestei infecţii, a indicat ministrul.

În ultima săptămână de raportare, a menţionat el, au fost înregistrate 44.554 de cazuri de infecţii respiratorii faţă de o medie multianuală pentru aceeaşi perioadă de 73.000 de cazuri, cu 38% mai puţine comparativ cu sezonul precedent şi cu 22% mai puţine cazuri faţă de săptămâna anterioară din anul 2024.

„Este adevărat, pentru că a fost o perioadă prelungită cu foarte multe zile libere, este posibil să discutăm şi despre o subraportare”, a arătat Rafila.

A existat o uşoară creştere a cazurilor de gripă clinică, înregistrându-se 4.694 de cazuri comparativ cu 4.168 în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, iar aceeaşi creştere uşoară de maxim 10% a fost înregistrată şi în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Conform ministrului Sănătăţii, nu a fost comunicat niciun alt deces cu virus gripal. Numărul total de decese de la începutul perioadei de raportare rămâne patru.

El a adăugat că, pe măsură ce activitatea este reluată şi raportarea se va îmbunătăţi, va exista o creştere a numărului de cazuri şi, probabil, se va intra pe un trend ascendent până spre sfârşitul lunii ianuarie.

Măsurile de prevenire a infecţiilor respiratorii sunt cele recomandate în fiecare an: spălarea regulată a mâinilor cu apă şi săpun, respectarea igienei şi a strănutului, aerisirea încăperilor, evitarea locurilor aglomerate, adresarea la medicul de familie când apar simptome respiratorii, iar prezentările la unităţile de primiri urgenţe să se facă doar atunci când sunt cazuri care au o gravitate medie sau mare, a transmis Rafila, care a recomandat vaccinarea antigripală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *