November 26, 2024

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, crede că instituția pe care o conduce ar trebui să evalueze dacă se mai justifică să administreze unitățile economice pe care le are în subordine.

El a dat exemplul Tetarom, unde după ocuparea tuturor spațiilor și a terenurilor, societatea a rămas doar cu administrarea drumurilor și rețelelor.

Alin Tișe a precizat că, în prezent, forul județean are în vedere să deschidă noi parcuri industriale, la Huedin și la Dej, după ce în ultimii ani s-a renunțat la Tetarom IV și Tetarom V.

Noi am avut două tentative pentru două parcuri, la Feleac și la Luna. Pentru parcul de la Luna am revenit asupra deciziei și i-am lăsat pe ei să gestioneze proiectul și să nu intermediem noi. Sunt deja în fază avansată pentru parc. La Luna poate continua parcul, iar proiectul cu Feleac nu mai poate continua pentru că finanțarea estimată de noi nu s-a mai obținut. Avem în plan două zone noi, Huedinul și Dejul. Rămâne de văzut dacă bugetul va mai suporta acestei investiții”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj. El a precizat că se mai are în vedere extinderea cu 200 de hectare a parcului Tetarom III de la Jucu.

Purtăm discuții pentru Tetarom III cu USAMV și Primăria Jucu pentru a extinde acest parc cu 200 de hectare. USAMV a fost de acord cu condiția să primească la schimb alt teren. Vom vedea dacă putem să facem un schimb de terenuri”, a precizat Tișe.

Șeful forului administrativ județean a afirmat, totodată, că trebuie analizat dacă se mai justifică activitatea societății Tetarom în condițiile în care a rămas doar cu administrarea drumurilor din parcurile industriale și cu rețelele de apă și canalizare.

El a spus că forul județean ar trebui să vândă terenurile pentru firmele care au investit acolo, mai ales că terenurile au fost date pe toată durata construcției. Alin Tișe propune ca societatea Tetarom să intre într-un parteneriat public privat în care să se regăsească firmele care își desfășoară activitatea în parcurile industriale iar după vânzarea terenurilor să se ia în calcul în management privat al acestei societăți.

Tetarom administrează parcurile pentru care nu mai sunt terenuri. Toate terenurile sunt date la investitori privați și ne punem întrebarea în perspectivă dacă se mai justifică Tetarom ca societate de stat sau societatea Tetarom ar trebui să fie o emanație a firmelor de acolo care să-și managerieze ele modul în care gestionează în comun puținele lucruri care au mai rămas în gestiune. Terenurile de acolo le mai menținem în proprietatea județului sau le dăm în proprietatea firmelor care au investit acolo? E o discuție legată de Tetarom dacă se mai justifică sub formă de societate de stat în contextul în care nu mai sunt terenuri și trăiesc din chirii sau societățile de acolo vor putea să-și gestioneze în comun problemele. E o discuție”, a spus Alin Tișe. Președintele Consiliului Județean Cluj a mai menționat că ar trebui regândit și modul de administrare al altor societăți precum Univers T, Societatea de Protecție și Pază sau Agro Transilvania.

Mai avem Univers T. Ce treabă are CJ cu hoteluri și restaurante? Noi facem administrație publică, dezvoltăm județul. Societatea de Protecție și Pază a intrat în faliment. Clujana, ce treabă avem noi cu o firmă de producție încălțăminte? De asemenea, la Agro Transilvania se descarcă marfă, nici măcar nu sunt producători. Se ia marfa și se revinde în piețele din oraș. Știm că aceste entități nu își ating justifică scopul pentru care au fost create, care era să aducă bani pentru dezvoltarea județui, dar abia își acoperă salariile.

Cred că CJ Cluj ar avea nevoie de o societate de transport județean care este mai importantă decât un restaurant”, a spus Tișe.

Cosmin Puriș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *