October 23, 2024

În ciuda faptului că locuiesc într-o țară membră a Uniunii Europene și beneficiază din plin de instrumentele economice și financiare conferite de Bruxelles, mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova din zona Clujului au votat duminică împotriva referendumului în care trebuia să-și exprime opțiunea pentru modificarea Constituției în vederea integrării țării în UE.

Din datele obținute de Făclia, din cei 2.957 de alegători care și-au exprimat opțiunea de vot la cele două secții din Cluj-Napoca, 182 au votat împotrivă la referendum iar 2753 pentru.

La alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, 2636 de cetățeni au votat cu Maia Sandu, 115 cu prorusul Renato Usatîi, iar 82 cu Stoianoglo Alexandr. De asemenea, Vasile Tarlev a primit 8 voturi, Irina Vlah 16 voturi, Ion Chicu 21 de voturi, Andrei Năstase 11 voturi, Victoria Furtună 10 de voturi, Natalia Morari 9 voturi și Octavian Țicu 21 de voturi.

Sergiu Mișcoiu: Aderarea la UE este în primul rând obiectivul unor elite școlite în România și în Occident

Specialistul în afaceri europene Sergiu Mișcoiu, cadru didactic la Facultatea de Studii Europene a UBB susține că aderarea la Uniunea Europeană este în primul rând obiectivul unor elite formate în școlile românești și occidentale și nu neapărat cel al populației de rând.

În ceea ce privește Republica Moldova, românii și, în general, europenii am trăit într-o bulă care nu ne-a permis să înțelegem realitatea din teren. Societatea moldovenească a rămas marcată de multiple clivaje, iar aderarea la Uniunea Europeană este în primul rând obiectivul unor elite formate în școlile românești și occidentale și nu neapărat cel al populației de rând”, explică universitarul. Sergiu Mișcoiu spune că de multe ori, acțiunea guvernamentală a fost percepută ca deconectată de nevoile imediate ale cetățenilor, care, arată specialistul în afaceri europene, au resimțit cu acuitate scăderea nivelului de trai subsecvent pandemiei și declanșării războiului din Ucraina.

Referitor la comportamentul electoral al diasporei, Sergiu Mișcoiu remarcă faptul că o majoritate zdrobitoare a votat în favoarea modificării Constituției. Cei care au votat împotrivă pot fi cetățeni direct influențați de propaganda extremistă anti-europeană din România. De asemenea, pot fi cetățeni moldoveni rusofoni care au și cetățenie română (până și adversarul Maiei Sandu, dl. Stoianoglu, este și cetățean român)”, conchide universitarul.

Vasile Dîncu: Rezultatul este o mare victorie pentru Maia Sandu

Cunoscutul sociolog clujean Vasile Dîncu, europarlamentar în grupul socialiștilor, este de părere că rezultatul scrutinului de duminică din Republica Moldova este o mare victorie pentru Maia Sandu, precizând că președintele în exercițiu trebuie să lucreze la construirea rapidă a unei „partide pro-europene”.

„Pentru cine cunoaște cât de cât Republica Moldova nu este nici o surpriză. Balanța a fost mereu fragilă, dar se înclină înspre Rusia ca și greutate a aspirației externe. Acum este și o bătălie politică, pe antipatii și simpatii politice. Maia Sandu trebuie să lucreze la construirea rapidă a unei „partide pro-europene”. Nu este obișnuită sa facă coaliție, acum însă trebuie să adune toți actorii politici lângă ea, sa facă concesii. Nu toți ceilalți moldoveni din politică, care nu sunt PAS, sunt mafioți. Poate ca dacă nu era și alegerea Președintelui ar fi fost mai mulți proeuropeni, dar nu cu un număr spectaculos. O altă explicație este și frica: cu adevărat Rusia este aproape acum, mai aproape. Drama Ucrainei este vie și moldovenii se tem.
Mai este un lucru: am mulți prieteni unioniști care spun că populația de dincolo de Prut a fost mereu în situația mielului blând: suge la două oi.

Chiar așa, rezultatul este o mare victorie pentru Maia Sandu, doar că emoțiile se mută pentru turul II”, a declarat pentru Făclia Vasile Dîncu. Eurodeputatul mai spune că Maia Sandu trebuie sprijinită cât se poate pentru că dacă pierde, „totul se duce pe râpă”.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *